Služby
Videoklipy

Trendy ve videoklipech se mění: Jak se točily dříve a co letí právě teď?

21.5.2024
Autor:
Katka

Videoklipy vypráví příběhy už několik desítek let

První “videoklipy” lidé začali tvořit už kolem roku 1940. Říkalo se jim “soundies” a jednalo se o kombinaci krátkých hraných filmů s hudbou ozývající se z jukeboxu. Videoklipy, tak jak je známe, teď svůj vznik datují do 70. let, kdy se z televizí stalo běžně dostupné zboží a vznikaly tak různé televizní formáty, včetně těch hudebních. Už v roce 1975 vznikl ikonický klip k písni Bohemian Rhapsody od kapely Queen, který je historiky považován za jeden z prvních opravdový hudebních klipů.  

Skutečnou revolucí pak bylo založení MTV v roce 1981. Od jejího vzniku hudebníci začali masově tvořit videoklipy a využívat je jako součást marketingu. Videoklipy mají klíčovou roli v marketingových strategií hudebního průmyslu i teď.

Které videoklipy jsou považovány za nejlepší v historii a jak se jimi inspirovat?

O tom, zda je videoklip dobrý, rozhoduje řada faktorů - můžeme se na něj dívat z technického hlediska, kvality střihu, barevného ladění, scénáře, poselství, uměleckého zpracování a nebo čistě subjektivně. Přiznejme si, že většina fanoušků provedení videa tolik neanalyzuje, ale od toho jsou tady kritici. Co se týče inovativních vizuálních stylů, pak mezi nejuznávanější patří následující klipy:

Michael Jackson - “Thriller”

Ikonický videoklip Michaela Jacksona z roku 1983 je právem považován za naprostou špičku své doby, kterou kopírují i dnešní umělci. Je kombinací taneční choreografie a filmového vyprávění za užití spousty speciálních efektů. Právě zde vznikl trend dělat z videoklipů krátké filmové útvary. Kromě Thrilleru se Michael Jackson zapsal do historie videoklipů například s písničkou Black or White, která v roce 1991 okouzlila svět speciálními efekty, kdy se v průběhu písně plynule mění tváře.

Peter Gabriel - “Sledgehammer”

Tento klip vznikl v roce 1986 a patří k jedním z nejhranějších videoklipů na MTV. Proč? Kromě toho, že se “prostě líbil fanouškům” získal také mnoho ocenění za své inovativní použití stop-motion animace.

A-ha -”Take On Me”

Průkopnický klip z roku 1989 kombinuje živé akční záběry s animací, díky čemuž vznikl nový, unikátní vizuální styl.

Klipy, které si zasloužily pozornost díky svým tématům:

Madonna - “Like a Prayer”

Madonna v roce 1989 zaútočila na hudební žebříčky s inovativním a kontroverzním klipem, ve kterém zkoumá témata jako je rasa a náboženství. Kritiky si získal svou odvážností a vizuálním dopadem na posluchače.

Beyoncé - “Formation”

Videoklip z roku 2016 je silným politickým a kulturním prohlášením zpěvačky.  Zkoumá identitu a sociální otázky, které jsou důležité zvláště v kontextu afroamerické kultury v USA.

Childish Gambino - “This is America”

Velmi silný videoklip, který nabízí hlubokou sociální kritiku Ameriky. Zpěvák zde využívá složitě choreografované scény, které kombinuje s násilím a tancem.

Asi je jasné, že ani jeden z výše zmíněných videoklipů by nemohl vzniknout bez obrovského budgetu. Historie ale dokazuje, že i za málo se dá vytvořit něco unikátního, co se lidem zapíše do podvědomí. Například legendární videoklip od OK Go “Here It Goes Again” je známý svými synchronizovanými choreografiemi na běžeckých pásech. Tento klip je kreativní, zábavný a nízkorozpočtový.

Jaké jsou současné trendy ve tvorbě videoklipů?

I dnes se dají vytvářet skutečně inovativní a originální videoklipy, ač se může zdát, že už vše bylo vytvořeno. Díky technologickému vývoji a zapojením umělé inteligence je ale možností téměř nekonečno.

Stále je trendy upozorňovat na nerovnosti ve společnosti a kontroverze, stejně tak i vytváření choreografií, které mají šanci stát se virálními. Dlouhé, filmové, videoklipy v tuto chvíli nahrazují kratší formáty, které umělci nahrávají na sociální sítě jako je TikTok, kde je fanoušci mohou rychle sdílet.

Za zmínku určitě stojí videoklip zpěvačky Melanie Martinez k písni VOID, který fanoušky dostává svými strašidelnými a surreálnými vizuálními efekty, které dokonale doplňují temný tón písně.

Velmi ceněný je také videoklip písně “Antihero” od Taylor Swift, který zpěvačka také sama režírovala. Klip je vizuálně velmi atraktivní, silný a hluboce rezonuje s emocemi a tématy písně.  Že ale dobrý moderní klip nemusí být nijak složitý ukázala Miley Cyrus s písní “Flowers”, kde prochází obrovskou vilou, což symbolizuje její osobnostní růst a emocionální zralost po rozchodu. Opakem je videoklip  “Dance the Night” od Dua Lipy, který se vyznačuje energickou choreografií a lehkým humorem. Zpěvačka se totiž prezentuje jako panenka Barbie, což dává smysl, jelikož se jedná o písničku ze soudtracku ke stejnojmennému filmu.Tyto klipy díky svému vizuálu a emočnímu dopadu oslovily široké publikum a definovaly trendy ve světě hudebních videí v posledních letech.

Chystáte se natočit vlastní videoklip a hledáte někoho, kdo vám s tím pomůže? Neváhejte a ozvěte se nám!