Služby
Seberozvoj

(N)emoce. Jak zvládat negativní emoce?

6.9.2024
Autor:
Kateřina

50 odstínů negativních emocí

Negativních emocí existuje celá řada. Co považujeme za negativní, je často ovlivněno naší kulturou, výchovou a osobními zkušenostmi. Obecně však za negativní emoce řadíme ty, které nám způsobují nepohodlí, stres nebo nám brání v dosahování našich cílů. Je nutné si uvědomit, že negativní emoce nejsou špatné - jsou signálem, že se nám něco děje a je třeba se s tím vypořádat.

Smutek: Pocit ztráty, beznaděje nebo zklamání.

Hněv: Silná emoce spojená s frustrací, podrážděním nebo nespravedlností.

Strach: Pocit obavy z nebezpečí, nejistoty nebo neznámého.

Úzkost: Nepříjemný pocit napětí a obav, který může být spojen s různými situacemi.

Znechucení: Pocit odporu nebo odmítnutí vůči něčemu nebo někomu.

Opovržení: Silný negativní postoj k někomu nebo něčemu, spojený s pohrdáním.

Proč je důležité nepotlačovat negativní emoce

Spousta z nás, hlavně mužů, byla od malička vedena k tomu, že musí potlačovat své (negativní) emoce. „Nebreč, nic se ti neděje“, „Neřvi, nejsi holka“… Bohužel je to to nejhorší, co pro sebe můžete udělat. Potlačování emocí totiž může velmi ovlivnit duševní i fyzické zdraví a vztahy.

Za normálních okolností emoce pociťujeme na těle - jsou reakcí na něco dobrého či špatného. Například když máme radost, cítíme se energicky a usmíváme se, když jsme smutní, často se nám stáhne hrudník. Strach zase může paralyzovat celé tělo. Každý z nás reaguje na své emoce jinak intenzivně, ale jedno máme společné - když je potlačíme, uloží se nám do těla a způsobují problémy:

  • Odpojení se od srdce - Jestliže odmítáme cítit emoce, odpojujeme se sami od sebe, od svých srdcí. Tím, že se „odstřihneme“ od negativních emocí se můžeme odstřihnout i od těch pozitivních.
  • Blokování životní energie proudící tělem - Pokud energie proudí bez problému, jsme zdraví. Jakmile však někde vznikne nějaký blok, proud energie se zastaví a objeví nejrůznější fyzické či pdychické problémy. Řada bloků právě vzniká potlačováním emocí.
  • Dlouho potlačované emoce přechází do podvědomí - Emoce, které působí v podvědomí se projevují  mnohem silněji, než když je zpracováváme vědomě. Kvůli nim se nám neustále opakují stejné situace, kterým nerozumíme a ve kterých se necítíme dobře.

Čím déle a více emoce potlačujeme, tím častěji a intenzivněji nám o sobě dávají vědět. Mohou se začít projevovat jako chronická bolest pohybového aparátu, chronická únava či nejrůznější onemocnění. Může dojít i k rozvoji úzkostných poruch, depresí a dalších psychických problémů. Každé emoci, ať už pozitivní či negativní, je tedy důležité dát průchod a vnímat, co nám říká.

Co dělat s negativními emocemi?

Prvním krokem je přijmout je jako součást svého života - nebojte se plakat, když jste smutní, nestyďte se za to, že jste  na někoho tzv. vyletěli. Každý člověk tyto emoce někdy zažije. Je to lidské. Vtip je ale v tom, že v okamžiku, kdy se naučíte své emoce přijímat, můžete se je naučit i zvládat. Tedy že příště se u vás naštvání neprojeví křikem a házením talířů, ale obsahem sdělení.

Dalším krokem je nenechávat si své emoce pro sebe. A to jak v okamžiku, kdy je prožíváte, tak později, kdy už jste klidní. O emocích je dobré mluvit - s partnerem, rodinou, blízkým kamarádem nebo třeba terapeutem. Zkrátka s někým, komu věříte. Případně je ze sebe „dostaňte“ pomocí fyzické aktivity. Výborné jsou například bojové sporty, jak vám může potvrdit jeden z hostů podcastu Autentická Výzva, životní kouč, mentor a trenér bojových sportů Richard Gonzor.

Richard sám měl problém s tím, že tzv. neměl emoce, že ty negativní  dlouho potlačoval, až svému okolí připadal jako robot.  Našel  však ale způsob, jak je prožívat zdravě skrze meditace a fyzickou aktivitu. Teď vede různé semináře, na nichž pomáhá lidem najít ztracenou životní energii a prožívat emoce správně. Velmi doporučujeme poslech této  epizody podcastu, kde Lubomír s Richardem mluví hlavně o mužích a emocích a mezilidských vztazích.

V neposlední řadě je třeba naučit se svým emocím rozumět a hledat příčiny jejich vzniku. Naštvalo mě, že partner(ka) nevynesl(a) koš a teď máme doma smrad nebo to, že mě neposlouchal(a), když jsem ho o to žádal(a)? A nebo nejde vůbec o koš, ale jeho/její přístup ke mně? Jakmile se vám podaří odhalit příčinu, budete vědět, jak své emoce lépe komunikovat.

Základní postup pro vypořádání se s negativními emocemi:

1. Uvědomte si své emoce.

2. Pojmenujte je: Snaž se přesně pojmenovat, co cítíš. Tímto způsobem jim dáváš prostor a lépe je chápeš.

Vyjádři své emoce: Zapište si je do deníku, promluvte si s důvěryhodnou osobou nebo je zapojte do nějaké kreativní činnosti.

Najdětw příčinu: Zkuste zjistit, co vyvolalo negativní emoce. To vám pomůže pochopit, jak s nimi pracovat.

Najděte zdravé způsoby řešení: Zaměřte se na řešení problému, který emoce vyvolal. Pokud je to možné, zkuste situaci změnit nebo najít nové perspektivy.

Péče o sebe: Dbejte o svůj fyzický a psychický stav. Pravidelně cvičte, zdravě se stravujte, dostatečně spěte a věnujte se aktivitám, které vás baví.

Efektivní strategie pro zvládání emocí

Existuje řada technik, které nám mohou pomocí emoce zpracovat či snížit jejich negativní dopad na naši náladu.

  • Dechová cvičení: Pomáhají uklidnit tělo a mysl.
  • Mindfulness: Zaměření pozornosti na přítomný okamžik může pomoci snížit úzkost.
  • Fyzická aktivita: Cvičení uvolňuje endorfiny, které zlepšují náladu.
  • Relaxační techniky: Progresivní svalová relaxace nebo jóga mohou pomoci uvolnit napětí.
  • Sociální kontakt: Trávení času s blízkými lidmi může poskytnout podporu a útěchu.

Pokud cítíte, že je vaše životní energie blokovaná, můžete najít úlevu v některé z alternativních terapií na bázi tradiční čínské medicíny, ajurvédy, reiky či šamanismu.

Akupunktura: Tato starobylá čínská metoda spočívá v zavádění jemných jehliček do specifických bodů na těle s cílem harmonizovat tok energie.

Akupresura: Podobná akupunktuře, ale místo jehliček se používá tlak prstů.

Masáže: Různé druhy masáží, jako je shiatsu nebo tuina, mohou pomoci uvolnit napětí v těle a podpořit tok energie.

Reiki: Jedná se o energetickou léčebnou metodu, při které terapeut přenáší životní energii do těla příjemce.

Jóga: Pravidelná praxe jógy zahrnuje fyzická cvičení, dechová cvičení a meditaci, což může pomoci uvolnit bloky v energetických drahách.

Qigong: Čínská cvičení, která kombinují pohyb, dýchání a meditaci pro harmonizaci těla a mysli.

Šamanismus: Tradiční léčebné metody využívající práci s duchovním světem a přírodními silami.

Květové esence: Jemné přírodní léky, které působí na emocionální tělo a mohou pomoci uvolnit bloky.

Mnohé z těchto metod vám mohou pomoci k osobnímu rozvoji a porozumění sobě samému. Nezaměřují se totiž jen na symptomy, jako se často stává u západní medicíny, ale i na příčiny jejich vzniku. Alternativní léčby mají celostní přístup, tedy propojují fyzické projevy s emocemi a údálostmi, které vás mohou nějakým způsobem stresovat či jinak ovlivňovat.

Pláč je důležitou emoční reakcí, za kterou se není proč stydět. (zdroj obrázku: DALL-E)

Tipy na zvládání hněvu

Emoce je nutné prožívat, ale je třeba to dělat správně, aby neublížili vašim vztahům s okolím. Abyste se vyhli impulzivní reakci vždycky  v okamžiku, kdy vás někdo/něco naštve, zkuste si osvojit následující postup:

  1. Pojmenujte svůj hněv. Co přesně ve vás tuto emoci vyvolalo?
  2. Přijměte, že je hněv součástí vašeho emocionálního spektra.
  3. Udělejte si krátkou pauzu - na chvíli odejděte z místnosti, abyste se mohli uklidnit.
  4. Zhluboka se nadechněte a vydechněte. Zpomalí se vám tep a uklidní mysl.
  5. Vyzkoušejte progresivní svalovou relaxaci nebo vizualizaci klidného místa.
  6. Hned jak můžete, věnujte se nějaké fyzické aktivitě. Sport nebo cvičení vám pomohou uvolnit nahromaděné napětí.
  7. Jakmile budete klidní, promluvte si o tom, co vás rozčílilo. Jasně a klidně vysvětlete, co cítíte a proč.
  8. Naslouchejte druhé straně a snažte se pochopit situaci/problém z druhé strany. Snažte se společně najít řešení, kompromis, abyste mohli příště negativním emocím předejít.

Tipy na zvládání pláče

Pláč je přirozenou lidskou reakcí na různé emoce, jako je smutek, radost, úleva nebo frustrace. I když vás nutnost plakat předpadne na veřejnosti, není se za co stydět a není třeba ho potlačovat. Není to slabost - naopak. Posiluje náš imunitní systém tím, že uvolňuje stresové hormony. Pláč může být velmi očistný a může nám pomoci uvolnit napětí.

1. Přijměte své emoce. Uvědomte si, že pláč je v pořádku a že je to váš způsob, jak se vypořádat s tím, co cítíte.

2. Pokud máte možnost, odejděte do soukromí, kde se můžete bez rozpaků rozplakat.

3. Dýchejte zhluboka. Hluboké dýchání vám pomůže uklidnit se a uvolnit napětí.

4. Mluvte o svých pocitech. Sdílení emocí s blízkými může být velmi uklidňující. Když se otevřeme druhým lidem a sdílíme s nimi své emoce, posilujeme tím naše vazby.

5.  Pokud se vám nechce mluvit s někým jiným, můžete si své pocity vypsat do deníku.

6. Pečujte o sebe. Dostaňte do svého života více relaxace, zdravého jídla a dostatečného spánku.

7. Vyzkoušejte relaxační techniky. Jóga, meditace nebo progresivní svalová relaxace mohou být velmi účinné.

Zaujalo vás toto téma? Odebírejte náš podcast Autentická Výzva a pravidelně se vracejte na náš blog, kde pro vás pravidelně publikujeme články k osobnímu rozvoji a zdraví.