Služby

Jak udělat livestream přenos?

19.11.2021
Autor:
Václav Pařízek

Nedávno jsme dělali náš první livestream a zjistili jsme, že to není úplně lehká záležitost. Chceme se s Vámi podělit o naši zkušenost a poradit i třeba vám, jak na to. Pro filmaře či video tvůrce je livestream známé slovo, protože při něm dokáží komunikovat s fanoušky. Jak ale takový živý přenos uskutečnit? Co budete potřebovat, abyste mohli jet tzv. On Air? Návod jak na to a několik tipů a rad, jak takový přenos udělat si můžete přečíst v našem článku.

Jaké jsou typy livestreamů?

Gaming

Jedná se o hraní her a sdílení věcí s nimi spojených. Aktuálně máme na světě několik YouTuberů či streamerů, kteří baví své fanoušky hraním her. Nejčastěji se objevují na internetových platformách Twitch nebo YouTube. Často se ale objevují i charitativní přenosy, na kterých tvůrce vybírá peníze od fanoušků pro dobročinné účely.

Sportovní přenosy

Živý sportovní přenos je spojován spíše s televizní stanicí, během kterého televizní kanál pomocí svých kameramanů a střihačů vysílá přenos do televize či na internetové stránky.

Firemní livestreamy

Firemní akce, školení, workshopy či semináře se často streamují pro velkou škálu zaměstnanců, fanoušků či zájemců o produkt firmy právě proto, že ne všichni mohou na dané akci být přítomni. Například Apple vysílá každoročně pomocí streamu seznámení s novinkami.

Snímek z natáčení

Co vlastně potřebuji k živému přenosu?

Scénář

Scénář a.k.a. script jak livestream bude vypadat. Díky tomu, že si včas a pečlivě připravíte scénář, si na to dokážete včas sehnat potřebnou techniku. Script by měl obsahovat všechny údaje o tom, co v livestreamu bude, jak dlouho bude živé vysílání trvat, jaké bude prostředí aj.

Technika

Techniku volte vždycky podle typu livestreamu, pokud budete vysílat hry, stačí na to výkonný počítač, světlo a webkamera. K tomu ale samozřejmě nesmí chybět ani silné a stabilní připojení k internetu. Zatímco, když vysíláte firemní akce, workshopy a podobné druhy přenosů, je zapotřebí zvážit lepší, kvalitnější a větší techniku. A to konkrétně minimálně dvě kamery, správné audio, dostatek světel a podobně. Dále potřebujete zařízení, které Vám propojí všechny kamery a audio do jednoho softwaru, ze kterého následně vysíláte živě. My jsme například využili ATEM Mini Pro, který je specifický pro společnost Blackmagic. Kde si půjčit či koupit techniku k vysílání livestreamu?

Samozřejmostí je i počítač, přes který budete livestream vysílat. Za nás doporučujeme využít na vysílání přes více než 1 monitor. Díky více monitorům máte totiž větší přehled o vysílání.

Snímek monitorů

Kvalitní internetové připojení

Abyste mohli kvalitně a plynule vysílat na internet, musíte si pořádně zkontrolovat Vaše internetové připojení. Důležitým parametrem pro živé vysílání je rychlost uploadu (což je jednotka MB/s, která říká, jak moc rychle dokážete nahrát soubor na internet), nelze opomenout ale také rychlost downloadu (to je jednotka MB/s, jak rychle dokážete stahovat data z internetu).

Přes jaké programy mohu vysílat živě?

Open Broadcast Software (OBS)

Jedná se o otevřený software, ve kterém si můžete vytvářet scény a vkládat si do nich scény například snímání okna, hry, přidávat texty a podobně. Zvolíte si v jakém rozlišení budete vysílat a na jakou platformu.

XSplit Broadcaster

Jako jeden z mála se tento software příliš často nevyužívá, protože nevlastní funkce, které by daný uživatel potřeboval.. Jde o volně dostupný software, ve kterém si můžete nastavit svou scénu.

Streamlabs OBS

Další z řady softwarů, který je praktický hlavně pro herní streamery. Obsahuje vysokou škálu funkcí jako například: úprava oznámení (alerty), různé šablony pro obraz a mnoho dalšího.

Na jaké platformy mohu vysílat živě?

YouTube

Youtube je nejčastější a nejpoužívanější platformou na živé přenosy. Existují totiž dva způsoby, jak na YouTube vysílat. Můžete buď interně přes YouTube studio nebo externě, přes nějaký streamovací software (OBS, XSplit Broadcast, apod.).

Screenshot a nápověda k YouTube Live

Twitch

Platforma spředevším pro streamery her. Nacházejí se zde i přenosy z eSportů.

Facebook

Již před delší dobou Facebook přidal možnost živého vysílání. Chytlo se to několika YouTuberů či firem, kteří s Facebookem uzavřeli smlouvu.. Facebookový livestream má podobné vlastnosti jako YouTube či Twitch. Dá se komunikovat přímo se sledujícími, přijímat finanční dary a podobně.

Instagram

Na Instagram se dá vysílat jedině ze zařízení, které podporuje aplikaci Instagram (mobilní telefon, tablet, apod.). Vysílat zde můžete pouze z kamer, do streamu nejde přidat žádná hra ani jiná aplikace. Živé vysílání na Instagramu slouží čistě k dennímu životu či formy FAQ, ve které vysílající uživatel odpovídá na otázky sledujících.

Jaké jsou nejčastější chyby při živém vysílání?

  • Špatně nastavená kompozice kamer

Při nastavení a pozicování kamer je potřeba si hlídat úhel a výšku pohledu. Kamera, která bude příliš vysoko, nebude vypadat kompozičně hezky a divák si bude oproti moderátorovi z livestreamu připadat jako v letadle nebo v publiku divadla (pokud to není Váš záměr, nedoporučujeme pozici kamery takto volit). Důkladně si hlídejte, aby na kameře bylo vidět jen to, co chcete. Může se totiž lehce stát, že v záběru kamery bude stůl, kde pracuje střihač nebo bude vidět zákulisí.

  • Špatný střih

I u živého vysílání je potřeba hlídat střih. Střihač díky němu dokáže přepínat z jedné kamery na druhou, případně na scénu v počítači. Často se stává, že střihač špatně zvolí kameru nebo se překlikne a divák může být v tu chvíli zmatený, co se na streamu děje.

  • Tichý či příliš hlasitý zvuk

Před zahájením přímého přenosu si pečlivě zkontrolujte hlasitost mikrofonů či zvuků z počítače. Je nutné totiž myslet na to, že později už nebudete mít možnost audio jakkoliv opravit.