Služby
Vztahy

Jak obnovit důvěru ve vztahu?

5.10.2024
Autor:
Kateřina

Kdo někdy zavítal na Reddit a jiné servery, kde se lidé svěřují se svými trablemi a příběhy, tak ví, že jedním z největších zabijáků vztahu je ztráta důvěry. Je nutné partnerovi „slepě“ věřit, nebo je lepší řídit se heslem „důvěřuj, ale prověřuj“? Co může ztrátu důvěry zapříčinit a je zde cesta, jak ji obnovit? Na to se podíváme v tomto článku!

Důvěra, základ vztahu

Důvěra je základním kamenem každého vztahu, nejen partnerského. Pokud si nemůžeme věřit v rámci rodiny či okruhu přátel, jsou naše vztahy neustále v ohrožení. Důvěra nám totiž dodává pocit bezpečí a jistoty, že se můžeme na druhého spolehnout. Že nás bude mít rád a podporovat, ať už se v životě potýkáme s čímkoliv.

Když se cítíme bezpečně, jsme ochotni sdílet své myšlenky, pocity a obavy. Svěřit se druhému s našimi niternými procesy není snadné. Musíme mu zkrátka věřit, že tyto věci zůstanou mezi námi. Že nás neodsoudí a nezesměšní před jinými lidmi. Díky této důvěře máme hlubší vztah, cítíme se blízko navzájem.

Důvěra je též základem pro společný růst a rozvoj. Když se na sebe můžeme spolehnout, jsme ochotni riskovat a zkoušet nové věci, což nás obohacuje jako jednotlivce i jako pár. Stejně tak nám pomáhá řešit konflikty konstruktivním způsobem, protože věříme, že má partner dobré úmysly.

Co narušuje důvěru ve vztahu

Asi první věcí, co vás napadne je nevěra. Nevěra je skutečně častým zabijákem důvěry ve vztahu, není však jediným. Důvěru můžete stejně dobře narušit lhaním, porušováním slibů, neochotou otevřít se druhému, manipulativním chováním či nedostatečnou podporou partnera. Obrovským problémem jsou také negativní zkušenosti z minulého vztahu či nedůvěra v sebe sama a s tím spojená žárlivost.

  • Nevěra

Nevěra má více forem, a všechny mohou být pro vztah fatální, jelikož mohou způspbit hluboká zranění na duši. Asi nejčastěji si lidé nevěru spojují se sexuálním kontaktem s jinou osobou. Stejně bolestivá, ne-li více, je však nevěra emoční, kdy partner naváže hluboké emocionální pouto mimo vztah. Tyto dva druhy nevěry má většina lidí na pomyslném žebříčku (téměř) neodpustitelné zrady na prvním místě.

Dalším druhem nevěry, kterou již někteří lidé za nevěru nepovažují, je kybernetická nevěra. Jde totiž „jen“ o povídání si či sex přes zprávy, nejde tedy o nic fyzického. Nicméně může v partnerovi vyvolat velký pocit zrady a nedůvěry. Když milovaná osoba sdílí své erotické fantazie s někým cizím, koho ani nerálně nezná, jak mohu vědět, že je nebude chtít reálně uskutečnit s někým dalším, tentokrát opravdu. Nebo že už se tak neděje? Stejně nebezpečné je „nevinné flirtování“ s jinými lidmi či udržování kontaktu s bývalými partnery.

  • Lhaní

Znáte to - stokrát nic zabilo vola. Možná vám přijde nepodstatné, zda jste partneroce místo dvou piv přiznali pouze jedno nebo jste si ubrali pár let na seznamce. Pokud lžete i v takových „maličkostech“, jak se na vás může někdo spolehnout při důležitých rozhodnutích a situacích? Neustálé lhaní podkopává partnerovu důvěru a vyvolává v něm pochybnosti.

  • Porušování slibů

Když někdo opakovaně nedodržuje své sliby, ztrácí důvěryhodnost. Partner se přestává cítit vážně a může mít pocit, že jeho potřeby nejsou důležité.

  • Nedostatek otevřenosti

Když jeden z partnerů skrývá své pocity, myšlenky nebo informace, vytváří to ve vztahu napětí a nedůvěru.

  • Manipulace

Manipulativní chování, jako je vydírání, obviňování nebo zlehčování pocitů druhého, narušuje důvěru a vytváří toxické prostředí.

  • Nedostatek podpory

Pokud jeden z partnerů necítí dostatečnou podporu od druhého, může to vést k pocitu osamělosti a nedůvěry.

  • Minulé zkušenosti

Minulé zkušenosti s nevěrou nebo zradou mohou ovlivnit schopnost důvěřovat v současném vztahu.

  • Nedůvěra v sebe sama

Nízká sebedůvěra může způsobit, že člověk bude neustále podezírat partnera z nevěry nebo zrady.

Podezřívavost a žárlivost nás může zničit. (zdroj: DALL-E)

Jak se vypořádat s žárlivostí a podezřívavostí

Možná vás zranil svým chováním bývalý partner a teď máte mindset, že každý muž/žena ve vztahu podvádí či je nějakým způsobem neupřímný. Anebo si z rodiny nesete pocity méněcennosti a nevěříte, že člověk, jako je váš partner, by vás mohl skutečně milovat a být jen s vámi. Tyto představy může podporovat i vaše okolí. „Tobě nevadí, že se tvůj partner kamarádí s opačným pohlavím?“ Nebo „Vážně věříš tomu, že na týdenní služební cestě se sexy kolegyní k ničemu nedojde?“ Komentáře přátel a rodiny mohou v nesebevědomém člověku začít pochybnosti a spustit nedůvěru v partnera.

Mučivé představy a plíživý pocit, že nemůžete svému partnerovi z bás mohou udělat stalkera. Je až alarmující, kolik lidí se přiznává, že někdy kontroluje partnerovy zprávy v telefonu či emailovou komunikaci. Asi vás nepřekvapí, že toho mohou jen litovat. Buď totiž na partnerovu nevěru takto skutečně přišli, což jim ublížilo, nebo je partner nepodváděl, ale zjistit, že bylo narušeno jeho soukromí. A tedy ztratil důvěru. Jak se tedy s těmito pocity vypořádat se ctí?

  • Přijměte své emoce, i když jsou nepříjemné.
  • Otevřeně komunikujte partnerovi své obavy a potřeby.
  • Vyhledejte podporu u přátel, rodiny či terapeuta.
  • Zaměřte se na sebe - věnujte se oblíbeným koníčkům. Tím odvedete pozornost od plíživých myšlenek.
  • Pracujte na důvěře.

Jak do vztahu vrátit důvěru

Některé věci nelze odpustit a je třeba smířit se s tím, že pro vás tento vztah nebyl. Pokud ale cítíte, že můžete partnerovu zradu překonat a oba o to máte zájem, je možné důvěru do vztahu vrátit. Je to ale běh na dlouhou trať a je potřeba, abyste na tom pracovali oba. Určitě je velmi prospěšné vyhledat pomoc vztahového kouče, který bude neutrální a pomůže vám pochopit druhého a posune vás tak v cestě k nápravě toho, co se pokazilo. Často k nevěře nedochází jen tak „pro zábavu“, ale proto, že bylo ve vztahu něco dlouhodobě nefunkční.

Důvěru lze do vztahu vrátit. ( zdroj obrázku: DALL-E)

Jak tedy na to?

  • Komunikujte spolu otevřeně

Nevyčítejte, nebuďte zlí. Avšak nebojte se komunikovat své pocity tak, aby partner pochopil, že vám jeho chování ublížilo a proč. Je důležité, aby oba partneři otevřeně a upřímně komunikovali o svých pocitech a obavách. Je třeba si navzájem naslouchat bez přerušování a snažit se porozumět pohledu druhého.

  • Odpouštějte

Nejčastější chybou, kterou zhrzený partner dělá je, že vztah neukončí a chce v něm pokračovat, avšak tomu druhému neodpustil a při každé příležitosti ho nějakým způsobem za tu zradu trestá. Odpuštění je klíčové pro uzdravení vztahu. Avšak není to totéž jako zapomínání. Odpuštění znamená rozhodnout se nechat minulost za sebou a soustředit se na budoucnost. Pokud to nedokážete, raději jděte dál

  • Buďte trpěliví

Je důležité si uvědomit, že důvěra se nestaví ze dne na den. Je třeba si dávat malé cíle a oslavovat každý úspěch.

  • Restartujte váš vztah

Obnovení důvěry může být příležitostí k tomu, aby pár znovu objevil svou lásku a vytvořil si ještě pevnější vztah než dříve. Aby se poučil z toho, co bylo v minulosti špatně a vedlo partnera k nevěře či jinému zraňujícímu chování. Je důležité soustředit se na budoucnost a budování společných cílů.

Jak budovat nové vztahové návyky

Aby nedůvěrou narušený vztah mohl fungovat, je třeba o něj pečovat. Pravidelně si s partnerem povídejte o dvých pocitech a potřenách. Travte společně čas a vytvářejte si nové vzpomínky. K tomu patří i obnovení fyzické intimity. Nejde jen o sex- i pouhé dotyky a letmé polibky posílí vaše pouto. Velmi důležité je též partnerovi ukazovat to, že mu věříte. Nejen to říkat. To znamená, že když například odjede na služební cestu, nebudete ho kontrolovat každých 5 minut. Stanovte si společně zdravé hranice, které budete oba respektovat.