Služby

Co jste nevěděli o videoprodukci?

17.3.2022
Autor:
Václav Pařízek

Baví vás svět kamer a kulis? Jste fandové do tvoření videoobsahu a zajímá vás, co vše taková tvorba obnáší? Rádi byste zvěčnili nějaký výjimečný okamžik a přemýšlíte nad vhodným formátem či poptáváte kvalitní produkční tým? Sepsali jsme pro vás základní informace o tom, co spadá pod termín “videoprodukce”, jaké jsou výhody jednotlivých typů výstupu a na co si v tomto průmyslu dát pozor.

Jaké video produkty firma běžně vyrábí?

Pod rukama zkušených producentů mohou vzniknout různé formáty výsledného videoobsahu. Každý produkt plní určitou funkci v závislosti na tom, co chce klient svým výstupem sdělit a jaké je jeho cílové publikum. Může jít o komerční tvorbu s cílem zvýšit brand awareness značky či podpořit její prodej. V tomto případě volíme jiné médium než ve chvíli, kdy chceme zachytit a předat dál nějaký významný okamžik či osobní zážitek. Funkce videoobsahu bývá často také informativní a edukativní.

Videotvorba je hra, která nabízí řadu možností, jak se tzv. “trefit do černého”. Rádi vám poradíme, jak na to!

Reklama

Mezi nejčastější a nejrozšířenější formáty patří reklamní obsah. Sem spadají různá produktová a firemní videa nebo také náborová videa.Nejde o nic osobního, jako zejména o navýšení klientely dané firmy či uživatelů konkrétního produktu. Video by nemělo být příliš dlouhé a mělo by stručně a jasně vystihnout základní konkurenční výhody a atraktivitu promované služby/věci. Součástí může být i reference od spokojeného zákazníka nebo zakomponovaný odkaz na ně ve videu.

Záleží, který komunikační kanál využijeme v rámci propagace – podle toho lze libovolně upravit délku spotu pro dosažení co největšího efektu. Pokud se bavíme o sociálních sítích, video by nemělo přesáhnout jednu minutu. Co se týká televizních reklam, tam je standardní stopáž 30 sekund.

Každý klient nahlíží na videoprodukci podle svých potřeb a cílů. Směrodatné a vypovídající v tomto případě jsou zkušenosti a portfolio dané produkce včetně poutavého showreelu a kvalitního technického vybavení, cena a způsob komunikace směrem ke klientovi. Skutečně víte, co po vás chceme? My si troufáme říct, že ano!

Natáčení v ložnici

Natáčení reklamy pro zaneprázdněné klienty s herečkou Kristýnou Příhodovou. Přečtěte si o reklamě.

Rozhovory a podcasty

Méně častěji využívaný, ale oblíbený formát pro svou praktičnost a efektivitu je rozhovor/podcast. Jedná se o rozsáhlejší reklamu, kdy toho potřebujete více sdělit nebo být osobnější.

Máte hosta, celebritu či někoho zajímavého, s kým chcete udělat rozhovor nebo podcast, ale nemáte dostatečné vybavení, abyste to zvládli sami? Jste odborník v konkrétní oblasti a chcete šířit svůj názor nebo jednoduše představit sebe, popřípadě nový produkt a víc se o něm rozvášnit? Ozvěte se nám. Zajistíme celou produkci včetně moderátora a následné sestříhání i případnou publikaci vašeho rozhovoru/podcastu. Připravíme otázky na míru a dodáme vám kvalitní zázemí včetně příslušné techniky.

Pavel Simandl sedí s Lubomírem Novohradským před zahájením rozhovoru

Snímek z natáčení rozhovoru s Pavlem Simandlem. O rozhovoru si můžete přečíst v našem článku.

Hudební videoklipy

Z dílny produkce může vzniknout také hudební videoklip. Jste hudební producent, zpěvák nebo dj a hledáte partnera pro natočení klipu? Pak využijte našich zkušeností a přenechte tuto práci odborníkům v oboru.

TIP od nás:

Pro inspiraci se mrkněte na náš článek o tom, jak se tvoří klip, který chytne za srdce všechny posluchače: Jak vytvořit nezapomenutelný hudební videoklip?

Konference, přednášky a školící videa

V dnešní době je čím dál tím víc populární vzdělávat se online, a tak se i různé konference a kongresy přesouvají z prezenční účasti do virtuálního prostředí. I tady můžete využít služeb videoprodukce, která je schopna zajistit online přenos (viz níže) nebo záznam z vašich přednášek.

Oblíbenou formou jsou také různá školící videa pro zaměstnance nebo obchodní partnery včetně edukativních videí pro širší veřejnost.

Jste vedoucí společnosti, lektor kurzu nebo organizujete konference a další akce? Videoprodukce vám zajistí natočení celé události a kvalitní přenos všech informací směrem k posluchačům.

TIP od nás:

Jedním z dobrých produkčních týmů jsou např. HayotFilms, kteří dokáží zaznamenat konferenci každé velikosti.

Livestream

Plánujete živý přenos vaší konference nebo události? Livestream se v současnosti těší velké oblibě. Jedná se o videoprodukci velmi náročnou na přípravu, kdy výsledná kvalita záleží na spoustě dílčích faktorech – jaké je k dispozici internetové připojení, náročnost prostředí, vhodné osvětlení, kvalitní ozvučení apod. Záleží na produkci, co vše k livestreamu nabízí, či je schopna doplnit.

Snímek monitorů

Snímek z průběhu livestreamu.

TIP od nás:

Podívejte se, jak jsme dělali livestream my a jak jej případně dělat.

Animace

Animovaná videa jsou originálním nástrojem pro oslovení nových zákazníků nebo edukace diváků. Tady se fantazii meze nekladou! Můžete využít kreativních 2D nebo 3D formátů videa a odlišit se tak od všednosti konkurence. Převést do animace se dá téměř každý nápad. Ale pozor – tvorba animace není jednoduchá, proto si videoprodukce může určovat vyšší náklady.

Životní mezníky, významné události

Potřebujete chytit nějaký významný osobní moment a nemáte potřebné technické vybavení? I tady může pomoct externí videoprodukce. Svatba, taneční, promoce, rozlučka se svobodou, narozeninová párty, osobní rituál, pro odvážné i porod nebo možná pohřeb – natočit se dá vše, na co nechcete zapomenout.

TIP od nás:

Videoprodukce Stibůrek má za sebou už několik zrealizovaných svateb a nabízí dle balíčku jednoho či dva kameramany.

Jak poznat kvalitní videoprodukci?

Jaká kritéria by měla splňovat kvalitní videoprodukce a jak ji poznáte?

Ze všeho nejdůležitější a klíčové pro rozhodování, zda zvolit daný produkční tým, je bezpochyby styl a vzhled videí. Nejen, že se vizuální kvalitou potěší vaše oko a poznáte, jak kvalitní vybavení produkce používá, ale zároveň je vypovídající i v tom, jak ti za kamerou smýšlí o celkovém konceptu videa a jak dokáží zachytit a vypíchnout dílčí detaily. Video samotné jednoduše mluví o dobře odvedené práci, která vám dává smysl, a o profesionalitě týmu.

Celý proces by měl začít správným pojmenováním cílů videoobsahu a výběrem vhodného formátu. Sepsat myšlenky a vize klienta na papír a dát jim jasný rámec je základ úspěchu každé videotvorby. Důležitý je také pravidelný feedback a zapracování jednotlivých verzí videa na základě měnících se požadavků klienta. Zlaté pravidlo je: ptát se a doptávat!

Komunikace

“Kdo se moc ptá, hodně se dozví” – a to je cíl komunikace, která by měla být pro produkci denním chlebem, a je zásadním kritériem pro určení její kvality. Očekává se profesionální vystupování, určitá odbornost, sebevědomí a asertivita, která je nutná pro diplomatické jednání s klientem, kdy se snažíme najít průsečík jeho vize s našimi praktickými zkušenostmi a také technickými možnostmi.

Produkce může být sebevětší, ale pokud s klienty nevhodně komunikuje, neutužuje vztahy a nechová se férově, nedá se považovat za kvalitní.

Recenze

Neméně důležité a směrodatné jsou samozřejmě reference od klientů a portfolio dané produkce. Kdo se pyšní velkými značkami na seznamu, ten má vyhráno! Nemusíme mít nutně tucet spokojených klientů, stačí 3 – 5 kvalitních autentických recenzí, které jsou reálné, a vypovídají o způsobu a kvalitě naší práce. Tady se vyplatí nepoužívat anonymitu, ale osobní a lidský přístup od různých typů klienta.

Recenze můžeme hledat přímo na webu konkrétní firmy, nebo použít vyhledávače.

TIP od nás:

Můžete se podívat, co Sofia ze společnosti Slotegrator o nás napsala:

“Slotegrator is thankful to Zabavna Media for cooperation in live-streaming our corporate event 🙂 The goal was not easy: use different angles to create a dynamic atmosphere for an online event. Radka and Vaclav are attentive, professional, and responsible people. We are happy to see them over and over again!”