Služby
Produktové video

Zaměřeno na: produktové video

Autor:
Kateřina

První pokusy o využití videa v reklamě se datují do počátku 20. století. S rozvojem filmového průmyslu a televize se video reklama stala stále populárnější. Dnes, s nástupem internetu a sociálních sítí, zažívá produktové video renesanci. K čemu je vlastně dobré a jak ho vytvořit tak, aby víc než splnilo svůj účel?

Co je to produktové video?

Produktové video je krátký „film“, který atraktivním způsobem představuje produkt či službu tak, aby zákazníkům co nejatraktivnějším způsobem přiblížil kvality nabízeného zboží/služby.

Jaký je rozdíl mezi produktovým videem a reklamou?

Možná si říkáte, že je produktové video jen jiný název pro reklamu. Ač se tyto dva formáty mohou zdát na první pohled podobné, jeliokož slouží k propagaci produktu nebo služby, avšak existují mezi nimi určité rozdíly.

Produktové video má za cíl informovat. Představuje produkt v celé jeho kráse, detailně vysvětluje jeho funkce, vlastnosti a výhody. Často zahrnuje ukázky použití a má v divákovi vyvolat zájem.

Produktové video může trvat třeba jen několik sekund - záleží na složitosti produktu a množství informací, které je potřeba sdělit. Může mít pouze informativní charakter - tedy velmi jednoduchou formou produkt ukázat ze všech stran, nebo může být tvořeno zábavnou či jinak kreativní formou. Nejčastěji jej najdeme přímo na webu/e-shopu výrobce či prodejce či na sociálních sítích.

Cílem reklamy je primárně přesvědčit diváka k nákupu. Zaměřuje se na jeho emoce a vytváří touhu po produktu. Může být méně detailní než produktové video a zaměřovat se jen na největší benefity. Často využívá storytelling, humor, emotivní prvky a výzvy k akci.  Reklama bývá velmi kreativní a využívá různé vizuální a zvukové efekty, kterými se snaží diváka co nejvíce zaujmout. Nezřídka se používají populární písničky, díky kterým si na produkt vzpomenete, když je slyšíte v rádiu. Stejně tak tvůrci reklam vytváří zajímavé slogany, které si lidé osvojí. ( Např. Když ji miluješ, není co řešit. )

Co se týče délky, reklamy bývají kratší a to z více důvodů - vysílají se obvykle v televizi, kině, přehrávačích videí  či v rádiu, kde „čas stojí peníze“. Druhým důvodem je, že lidé neudrží příliš pozornosti, takže je diváky potřeba zaujmout rychle a efektivně.

Produktová videa jsou ideální pro e-shopy, prezentace produktů na webových stránkách či pro vysvětlení složitějších produkt. Reklama se zase využívá k zvýšení povědomí o značce a podpoře prodeje konkrétního produktu. Nezřídka kdy produktové video tvoří základ pro tvorbu reklamy.

Cílem produktového videa je co nejatraktivněji odprezentovat funkce a benefity výrobku.

Kdy se začala produktová videa využívat?

Jako forma marketingu a propagace výrobků, se  produktová videa začala objevovat ve větší míře s nástupem televizní reklamy v 50. letech 20. století, kdy se toto médium dostalo k široké veřejnosti. Před televizní érou se filmové reklamy objevovaly již ve 30. a 40. letech, ale byly spíše v kinech a měly omezený dosah.

S příchodem internetu a digitálních technologií v 90. letech došlo k další revoluci. Rozšíření přístupu k internetu a vývoj video platform jako YouTube v roce 2005 umožnily firmám vytvářet a distribuovat produktová videa efektivněji a na globální úrovni. Tato videa se pak stala klíčovým nástrojem v digitálním marketingu.

Proč jsou produktová videa tak účinná?

  • Lidé si lépe zapamatují informace, které získali vizuálně. Video dokáže vyprávět příběh a vzbudit emoce, což je mnohem účinnější než pouhý text.
  • Produktové video umožňuje ukázat produkt v akci a zdůraznit jeho výhody. Díky tomu si zákazníci mohou udělat lepší představu o tom, co mohou očekávat.
  • Videa mohou výrazně zvýšit počet návštěvníků e-shopu, kteří se rozhodnou produkt skutečně koupit.
  • Produktová videa lze použít na webových stránkách, sociálních sítích, v emailových kampaních a dokonce i v televizních reklamách

Jak vytvořit efektivní produktové video?

Než se pustíte do tvorby videa, určete si cílovou skupinu. Pokud ještě nemáte vytvořené persony vašich zákazníků a nevíte, jaké mají zájmy a potřeby, udělejte si nejprve průzkum. Přemýšlejte o tom, jaký formát bude pro vaše video vhodný -  můžete vytvořit 360° video , stop motion, animaci, využít herce nebo vytvořit kombinaci. Fantazii a kreativitě se meze nekladou!

Promyslete si, co přesně chcete zákazníkům komunikovat - použití, designový vzhled, benefity… A napište si scénář. Pokud nemáte „tvůrčí střevo“, můžete koncept a scénář videa svěřit do rukou odborníků. Investice do kvalitně promyšleného videa se vám určitě vyplatí!

Myslete na to, že dnešní lidé často nedokoukají videa delší než 2 minuty. Buďte tedy struční - ideální délka je kolem 30 sekund u jednoduchého produktu, který nepotřebuje dlouhé vysvětlování. Zaměřte se na to, aby video bylo vizuálně poutavé - střídejte záběry, používejte netradiční úhly, detaily. Pokud má video VoiceOver, nezapomeňte přidat titulky. Hezký vizuál může podpořit i hudba či nějaké zvukové efekty. Nebojte se být kreativní a originální! Nezapomeňte také přidat výzvu k akci. Bez té se dobré produktové video neobejde.

Jak vypadá úspěšné produktové video

Chcete vidět, jak to vypadá, když se produktové video skutečně povede? Jsou výrobci, kteří své zboží umí skutečně prodat a vytvořit kolem nich téměř hysterii. Jedním z nich je společnost Apple.

Inspirovat se můžete například kreativním videem, které představuje iPhone 15 a jeho hlavní benefity.

Velmi kreativním způsobem své zboží představuje i společnost NIKE. Zajímavé je například představení bot LeBron 17.

Že boty lze prezentovat skutečně originálně dokazují i tvůrci z  Mondlicht Studios, kteří vytvořili velmi orignální animaci právě pro produkt společnosti Nike.

Dalším příkladem povedeného videa je HERO12 Black od GoPro. Toto video je naopak velmi obsáhlé a produkt popisuje do nejmenšího detailu. Popisy funkcí a výhod se prolínají se záběry, které s GoPro vytvořili jeho uživatelé. Díky fantastickým dynamickým záběrům vám tedy necelých 10 minut uteče jako voda a udrží vaši pozornost po celou dobu. Tedy pokud jste cílovka!

Inspirovat se můžete i třeba u výrobce nábytku IKEA, který v kraťoučkých videích dokáže navodit atmosféru a přesně vyjádřit, k čemu daný produkt je.

Než vaše produktové video vypustíte do světa

Součástí úspěchu vašeho videa je i SEO optimalizace. Nepodceňte tedy ani texty, které ho budou doprovázet a titulky. Udělejte si analýzu a využijte relevantní klíčová slova!

Chcete vytvořit poutavé a kvalitní video pro váš HEROprodukt, ale nemáte ani vybavení, ani prostor něco vytvářet? Povolat do vašich služeb můžete naši Autentickou produkci! Pronajmout si také můžete naše krásné, plně vybavené studio v pražské Libni. Neváhejte nás tedy kontaktovat, ať už potřebujete produktové video, reklamu nebo se chcete pustit do přípravy podcastu.