Služby
Live Stream

Vše o live streamingu: Jak na něj a kdo vám s ním v Praze pomůže?

22.5.2024
Autor:
Katka

Live streaming zažil obrovský boom v době pandemie, ale i teď se těší velké oblibě - díky živému přenosu totiž můžete velmi snadno zprostředkovat vaše eventy či vystoupení neomezeně velkému publiku. Naprosto kdykoliv, odkudkoliv a v reálném čase. Co všechno se dá streamovat a jak na to? To si přečtete v tomto článku!

Díky live streamingu můžete sdílet vaši konferenci, koncert nebo třeba svatbu naprosto s kýmkoliv, kdo má internetové připojení. Možností je spousta - existuje totiž celá řada streamovacích platforem, na nichž si mohou vaši diváci živý přenos užít.

Na jakých platformách je možný live streaming?

Až budete vybírat vhodnou platform, určitě se orientuje podle toho, jaké publikum chcete oslovit a jaké má potřeby. Některé platformy nabízí funkce živého chatu, některé jsou uzavřené jen pro vaše sledující a jiné vám třeba mohou pomoci váš live stream monetizovat skrze reklamy či předplatná.

  • YouTube Live:YouTube Live je jednou z nejpopulárnějších platforem pro živé streamování s miliony aktivních uživatelů. Je integrována do platformy YouTube, takže své streamy můžete snadno sdílet se svými odběrateli.

  • Facebook Live:Facebook Live je platforma pro živé streamování integrovaná do Facebooku. Umožňuje vám streamovat živě vašim přátelům, sledujícím a fanouškům na Facebooku.

  • Instagram Live:. Umožňuje vám streamovat živě vašim sledujícím na Instagramu.

  • TikTok Live: TikTok Live je dobrou volbou pro streamery, kteří chtějí oslovit publikum mladých lidí na TikToku.

  • LinkedIn Live:Umožňuje streamovat živě vašim kontaktům a sledujícím na LinkedInu. LinkedIn Live je dobrou volbou pro profesionály, kteří chtějí oslovit své publikum na LinkedInu.

  • Vimeo Live:Vimeo Live je platforma pro živé streamování zaměřená na kvalitu videa. Nabízí vysoce kvalitní streamování a širokou škálu funkcí pro streamery, včetně možností přizpůsobení a analytiky. Vimeo Live je dobrou volbou pro streamery, kteří chtějí poskytnout svým divákům vysoce kvalitní zážitek ze sledování.

Jaké vybavení potřebujete pro live streaming?

Živý přenos z vaší akce či podcastu můžete zvládnout sami, máte-li na to potřebnou techniku a zvládnete práci se streamovacími softwary. Pokud chcete udělat vlastní streaming, rozhodně se neobejdete bez výkonného počítače či telefonu, webkamery, mikrofonu a sluchátek. Díky sluchátkům budete moci během přenosu kontrolovat zvuk a nerušit přitom ostatní. Samozřejmostí je stabilní a rychlé internetové připojení, bez toho se do streamování rozhodně nemá smysl pouštět. Rychlost nahrávání by měla být alespoň 5 Mbps.

Pokud budete streamovat přednášku, konferenci, podcast či jinou událost, kde vystupují spíkři, doporučujeme pořídit stojan na mikrofon, pop filtr (zařízení, které eliminuje nežádoucí zvuky) a vhodná světla.

Kromě techniky budete potřebovat streamovací software, například OBS Studio, Streamlabs OBS či Xsplit a také software na kódování. Ten se používá ke kompresi videa a audia do streamovatelného formáty. Mezi oblíbené kodeky patří H.264 a AAC.

Pokud nemáte sami vhodné vybavení nebo si nejste jistí, že si poradíte s výše zmíněnými softwary, můžete si na váš live stream najmout videoprodukci, které se postará o hladký průběh a opravdu kvalitní záznam.

Bez vhodného vybavení se do live streamingu nepouštějte (zdroj obrázku: Dall-e)

Které videoprodukce v Praze se specializují na live streaming?

V Praze najdete celou řadu videoprodukcí, které se live streamingem zabývají. Vybrali jsme pro vás ty, které patří dle hodnocení k těm nejlepším, takže s nimi určitě nešlápnete vedle. Obrátit se ale můžete i na náš tým - i my již máme se streamováním zkušenosti (eventů i podcastů) a moc rádi vám pomůžeme!

Až budete vybírat videoprodukci pro váš live stream, určitě zvažte následující body. I ta nejlepší videoprodukce totiž nemusí být pro vás to pravé, pokud nezohledníte:

  • Vaše potřeby a rozpočet: Kolik chcete za videoprodukci utratit? Jaký typ videa potřebujete natočit?
  • Zkušenosti a portfolio společnosti: Podívejte se na webové stránky společnosti a podívejte se na příklady jejich práce.
  • Recenze klientů: Přečtěte si recenze klientů, abyste se dozvěděli, co si o společnosti myslí jiní lidé.
  • Komunikace: Je důležité, abyste se s produkční společností cítili dobře a abyste s ní mohli snadno komunikovat.
Tak co, pustíte se do live streamingu sami nebo se raději svěříte do rukou profesionálů? Než se rozhodnete, přečtěte si, jak jsme dělali live stream pro Slotegrator!