Služby
Animace

Vše, co potřebujete vědět o video animaci

26.8.2024
Autor:
Kateřina

V minulém článku jsme si vysvětlili, co je to technika stop motion a jak ji můžete sami vyzkoušet v rámci natáčení videoklipu. Tentokrát se společně podíváme na video animaci trochu více zeširoka. Probereme různé techniky, využití a také si povíme, kde takovou animaci můžete vytvořit či kdo to udělá za vás!

Historie animace

Kořeny animace sahají až do pravěku, kdy naši předkové vytvářeli jednoduché animace na stěnách jeskyní. Prvním známým animovaným filmem byla Fantasmagorie z roku 1908, kterou vytvořil francouzský karikaturista Émile Cohl. Trvá 2 minuty a je jedním z nejstarších příkladů ručně tvořené animace.

Ve 20. století již vznikaly legendární animované filmy od Walta Disneyho jako je například Sněhurka. Pro české tvůrce se animace stala doménou již v první půlce 20.století, zvláště co se týče loutkových filmů tvořených technikou stop motion. Mezi nejznámější animátory patří Jiří Trnka, Hermína Týrlová a nepochybně i Zdeněk Miller, jehož Krteček se stal symbolem naší animace.

S nástupem počítačů se animace stala dostupnější a tvůrci mohli začít vytvářet komplexnější a detailnější animace. Do té doby se vše dělalo ručne na papír či do písku.

Průlom v 90. letech přinesla 3D animace, která otevřela dveře do světa fotorealistických animací. V roce 1986 založil Steve Jobs, George Lucas a další společnost Pixar, která je od roku 2006 dceřinnou společností The Walt Disney Company. Pixar se proslavil příběhy jako je Plechový panáček (1988)  Příběh hraček (1995), Úžasňákovi a další.  O pár let později (1995) byla založena společnost DreamWorks Pictures, která světu dala například filmy jako je Princ Egyptský (1998), Mravenec Z (1998) nebo Shrek (2001, 2004, 2007).

Ani v České republice jsme nezůstali s 3D filmy pozadu, i když je pravda, že naši 3D animátoři tvoří spíše v zahraničí. Prvním českým 3D filmem byl Kozí příběh (2008).

Techniky animace

Když se řekne animace, každý si nejspíš jako první představí kreslené filmy jako je Krteček nebo Walt Disney. Animačních technik je však celá řada. Některé techniky jsou náročnější na čas a vyžadují větší zručnost než jiné. Například tradiční kreslená animace je velmi časově náročná, zatímco 2D animace v počítači může být rychlejší. Rozdíly jsou také ve vzhledu -tradiční animace má často ručně kreslený vzhled, zatímco 3D animace může být velmi realistická.

  • Tradiční animace (2D):
  • Kreslená animace: Klasická technika, kde se jednotlivé snímky kreslí ručně na transparentní listy. Je náročná na čas, ale umožňuje velkou kreativitu.
  • Cut-out animace: Vytváří se z papírových výřezů, které se pohybují po podložce. Je jednodušší než kreslená animace a často se používá pro tvorbu jednoduchých animací.
  • Písková animace: Kreslí se do písku a jednotlivé snímky se fotografují. Vytváří unikátní textury a atmosféru.

  • Loutková animace: Pohybují se loutky vytvořené z různých materiálů. Je vhodná pro vytváření fantasy světů a pohádkových postav.
  • Plastelínová animace: Používá se plastelína, která se mezi jednotlivými snímky tvaruje. Vytváří unikátní textury a umožňuje vytvářet různé efekty.
  • Objektová animace: Animace běžných předmětů, jako jsou hračky, knoflíky nebo příbory.

  • Počítačová animace:
  • 3D animace: Vytváří se v počítači pomocí 3D modelů. Umožňuje realistické zobrazení objektů a prostředí.
  • 2D animace: Vytváří se v počítači pomocí vektorové grafiky. Je vhodná pro tvorbu jednoduchých animací a motion graphics.
  • Motion graphics: Dynamické grafické prvky, které se používají v reklamě, videích a prezentacích.

Takto vypadá proces tradiční animace. (zdroj: DALL-E)

Jak tvořit vlastní animace

Pokud se rozhodnete vytvořit animované video, určitě budete potřebovat spoustu času a šikovnosti. Zvláště pak, pokud se rozhodnete pro tradiční metody. Jestliže chcete vytvořit 2D či 3D animaci, budete pravděpodobně potřebovat nejprve projít nějakým kurzem, nebo shlédnout desítky hodin tutoriálů na Youtube. Určitě se napoprvé nepouštějte do ničeho složitého!

Animace můžete tvořit hned v několika programech. Zde uvádíme ty nejpoužívanější, pro které určitě najdete spousty online návodů:

Adobe After Effects: Profesionální nástroj pro vytváření 2D animací a vizuálních efektů.

Blender: Open-source 3D software pro modelování, animaci, simulace a renderování.

Cinema 4D: Profesionální 3D software pro tvorbu animací, vizuálních efektů a motion graphics.

Pokud vlastníte iPad, vyzkoušet můžete třeba i aplikaci ProcreateDreams, kterou pořídite asi za 500 Kč v rámci doživotní licence.

Kde lze animace využít

Animace mají hned několik využití, nejedná se zdaleka jen o filmy či seriály. Jsou také například důležitou součástí videoher.

Velmi efektivní jsou animace v reklamách, jelikož přitáhnou pozornost diváků a jsou více zapamatovatelné. To stejné platí pro hudební videoklipy. V neposlední řadě jsou animované klipy oblíbené na sociálních médiích.

Dále se dají animace využívat ve vzdělávání. Pomáhají studentům lépe si představit a pochopit složité procesy a zpestřují a zefektivňují výuku. Skvělé využití mají při e-learningu.

Kromě toho animace najdete na webových stránkách či v mobilních aplikacích. Animace zlepšují uživatelské rozhraní a usnadňují navigaci (UI/UX design). Využívají se také při tvorbě interaktivních prvků jako jsou například hry či kvízy.

Kdo vám v Praze vytvoří kvalitní animace

Potřebujete vytvořit video animaci, ale nemáte čas, energii či schopnosti pustit se do toho sami? Svěřte svůj projekt do rukou profesionálů! V Čechách jich najdete více než dost. My jsme pro vás vybrali ty, které najdete v Praze a můžete si být jistí, že splní vaše očekávání.

Animace vás tolik neláká a radšji byste natočili třeba podcast? Pronajměte si naše Autentické studio nebo rovnou celý náš tým a pusťte se do toho!