Služby
Svět zajímavostí

Víte, kdo získal ocenění za videoklip roku 2023?

6.6.2024
Autor:
Katka

Kdo rozhoduje o nejlepším videoklipu?

Každá soutěž má jiná pravidla, ale obvykle se nejlepší klip vybírá na základě veřejného hlasování či názoru odborné poroty. Není ani výjimkou, když se obě skupiny nakombinují. O tom, který videoklip je objektivně nejlepší rozhoduje  odborná porota a zohledňuje se více aspektů:

  • Kvalita režie a vizuální styl. Hodnotí se, zda a jak režisér dokázal vizuálně interpretovat hudby a text písně, včetně výběru scén, úhlů kamery a celkového vizuálního vyprávění.
  • Originalita a kreativita. Zda videoklip přináší nové a originální nápady nebo zajímavé vizuální efekty, může zásadně ovlivnit jeho hodnocení.
  • Technická kvalita. To zahrnuje kvalitu obrazu, střih, barevné gradace a speciální efekty. Technická dokonalost může videoklip výrazně odlišit od ostatních.
  • Emocionální dopad. Důležité je, jak videoklip rezonuje s diváky a jak účinně dokáže vyvolat emocionální reakce, které jsou v souladu s písní.
  • Příběh a obsah: Příběhy, které jsou dobře promyšlené a mají hloubku, mohou videoklip výrazně pozvednout.
  • Inovace a vliv. Inovativní videoklipy, které nastavují nové trendy nebo mění způsob, jakým jsou videoklipy vnímány a hodnoceny, mohou být vysoce oceněny.
  • Kulturní a společenský dopad. Někdy se přihlíží i k tomu, jak videoklip komunikuje s širšími společenskými tématy nebo jak odráží aktuální kulturní momenty.

Který videoklip vyhrál získal MTV Awards?

MTV Awards patří k nejsledovanějším televizním soutěžím. V roce 2023 získal ocenění za nejlepší videoklip na cenách MTV Video Music Awards videoklip k písni "Anti-Hero" od Taylor Swift. Tento videoklip zvítězil díky svému kreativnímu režijnímu přístupu a vizuálnímu stylu, který režírovala sama Taylor Swift​. Této zpěvačce se na MTV dařilo i v předešlém roce, to si cenu odnesla pro změnu za dílo "All Too Well: The Short Film"​.

V roce 2021 byl za svou vizuální inovaci a režii oceněn videoklip k písni "Montero (Call Me By Your Name)" od Lil Nas X​.

Kdo se svým videoklipem uspěl na cenách Anděl?

I v malém českém rybníčku dokáží hudebníci vytvářet skutečná mistrovská díla. V roce 2023 si cenu Anděl za nejlepší videoklip získal eletronický producent, který vystupuje pod přezdívkou dné. Klip k písni  "Traps In My Feed“ režíroval Luboš Vacke.

V předešlých ročnících uspěli Lazer Viking s videoklipem k písni „Yr Body“, který režíroval Ondřej Kudyn nebo Annet X s písní „Bylo nebylo“, na které se režijně podílel Jaroslav Moravec.

Jsme zvědaví, jak budou vypadat ocenění v příštím roce, jelikož se videoprodukce stále rozvíjí a klipy lze tvořit již i pomocí umělé inteligence. Jak takový klip vypadá se můžete podívat díky dílu našeho CEO Lubomíra Novohradského, pro nějž náš tým vytvořil unikátní AI videoklip. A pokud vás zajímá, které videoklipy patří mezi nejlepší v historii, neváhejte a prozkoumejte naše další příspěvky! dozvíte se, například, jaké byly a jsou trendy ve tvorbě videoklipů!