Služby
ÚVOD DO AI

ÚVOD DO AI: Prompty. Co je to a jak na ně?

28.8.2024
Autor:
Kateřina

Umělá inteligence nám může velmi usnadnit práci, ale jelikož se jedná o počítač, nedokáže nám (zatím?) číst myšlenky. Abyste tedy mohli s AI dosahovat svých cílů a představ, musíte se s ní umět domluvit. V tomto článku si povíme vše, co potřebujete vědět o komunikaci s AI, tedy o promptování!

Co je to prompt?

Nejprve si ujasníme pojmy, abychom si rozuměli. Prompt bychom mohli přeložit jako instrukci či otázku, kterou zadáváme umělé inteligenci. Na základě vaší instrukce, tedy promptu, se AI snaží vygenerovat co nejpřesnější a nejužitečnější výstup.

Příklad promptu: Co je to umělá inteligence?

Odpověď AI: Umělá inteligence je obor informatiky, který se zabývá vytvářením inteligentních strojů, které jsou schopny vykonávat úkoly, které by jinak vyžadovaly lidskou inteligenci.

Jak prompty fungují?

Umělá inteligence má prakticky neomezený přístup k veškerým lidským znalostem (které jsou dostupné na internetu), proto pokud vás zajímá něco specifického, musíte se umět zeptat. Aby vám AI dokázala odpovědět správně a dát vám kýžené informace, potřebuje od vás získat co nejpřesnější instrukce. Čím lepší bude váš prompt, tím lepší výsledek získáte.

Pomocí promptů můžete automatizovat spoustu úkolů, jako je hledání informací či překlady. Kromě toho ale můžete vytvářet i kreativní díla - AI dokáže psát scénáře, básně, články nebo i kousky kódů. Vygenerovat můžete i obrázky. Vaše prompty ale musí být skutečně dobře napsané a přesné.

K jakým úkolům se prompy využívají?

Pomocí promptů můžete zadat AI úkoly z více oblastí:

Generování textu: AI dokáže psát články, eseje, básně, e-maily a další typy textů.

Překlady: Můžete použít AI k překladu textů z jednoho jazyka do druhého.

Generování obrázků: AI dokáže vytvářet realistické i abstraktní obrázky na základě vašeho popisu.

Vytváření kódu: AI může být použita k generování jednoduchých kousků kódu nebo dokonce celých aplikací.

Chatboti: Chatboti používají prompty k porozumění vašim otázkám a poskytnutí relevantních odpovědí.

zdroj obrázku: DALL-E

Co je to prompt Engineering?

Prompt engineering je v podstatě umění formulovat přesné a efektivní dotazy pro velké jazykové modely, jako je ChatGPT.

Základem je schopnost jasně a srozumitelně vykomunikovat své požadavky. Například místo nejasného dotazu "Pověz mi něco o psech" můžete použít konkrétní a detailní prompt jako "Napiš mi článek o výcviku štěněte, který zahrnuje základní povely a tipy pro socializaci.“

S rostoucí popularitou velkých jazykových modelů se prompt engineering stává klíčovou dovedností pro každého, kdo chce efektivně využívat potenciál AI. Schopnost správně formulovat dotazy otevírá dveře k široké škále možností, od automatizace rutinních úkolů až po tvorbu kreativního obsahu.

Jak na promptování?

  • KONKRÉTNOST - Vyvarujte se abstraktním zadáním. Používejte popisný jazyk. Experimentuje s různými formulacemi.
  • KONTEXT - Představte si, že je AI nadaný, avšak naivní student. V promptu tedy nezapomeňte vysvětlit kontext, ve kterém má AI "přemýšlet".
  • INSTRUKCE - Dejte AI jasné instrukce k tomu, co pro vás má vygenerovat. Chcete email? Básničku? Zkontrolovat text?
  • FORMÁT - Ve svém promptu nezapomeňte AI sdělit, v jakém formátu chcete získat výsledek. Seznam? Tabulka? Příběh? Obrázek na šířku ve formátu JPG?
  • TÓN - Pokud zadáváte AI nějaký text, nezapomeňte určit formalitu či tón. Jedná se o humorný text nebo je to článek do vědeckého časopisu?

Příklady dobrých promptů:

Generování textu: Napiš scénář krátkého filmu o robotovi z planety X, který se chce stát kuchařem.

Překlad: Přelož větu „Rád se učím nové věci“ do angličtiny.

Generování kódu: Napiš mi jednoduchý Python skript pro výpočet faktoriálu čásla.

Generátory promptů

Pokud s AI teprve začínáte, pomoci vám mohou prompt generátory (prompt engineering tools). Díky jejich používání totiž brzy pochopíte, jak prompty fungují a jak by měly vypadat. Tyto nástoje vám ale mohou také ušetřit čas a zlepšit vaše výsledky.

Prompt generátory najdete ve formě online nástrojů či šablon, najít inspiraci ale můžete i v různých komunitách a na fórech, kde si lidé sdílí své oblíbené prompty a tipy. Zde jsou příklady populárních prompt generátorů:

  • PromptBase: Velká databáze promptů, které můžete prohledávat a používat jako inspiraci.
  • PromptHero: Nástroj, který vám pomůže vytvořit vysoce kvalitní prompty pro různé účely.
  • Generátory promptů pro konkrétní AI modely: Některé AI modely, jako je Midjourney, mají své vlastní generátory promptů.

Na co si dát pozor při výběru generátoru promptů:

  • Funkčnost: Zkontrolujte, zda nástroj nabízí funkce, které potřebujete.
  • Uživatelské rozhraní: Nástroj by měl být intuitivní a snadno použitelný.
  • Cena: Některé nástroje jsou zdarma, jiné jsou placené.
  • Podpora: Zjistěte, zda je k dispozici nějaká podpora v případě potřeby.

OTP prompt generátor

Dalším zajímavým nástrojem je OTP Prompt generátor, který slouží  k vytváření zábavných a kreativních výzev spojených s jednorázovým heslem (OTP = One Time Password). Díky těmto generátorům je proces přihlašování příjemnější a dle studií i bezpečnější. Uživatelé jsou totiž při zadávání OTP opatrnější, když jsou součástí zábavné aktivity.

Jak OTP generátor funguje?

Generátor vytvoří náhodnou otázku nebo výzvu, která souvisí s tématem, které si uživatel vybere (například filmy, jídlo, zvířata).Jeho odpověď na tuto otázku by měla obsahovat jeho OTP kód. Tím se proces zadávání OTP stává zábavnější a interaktivnější.

Příklad OTP promptu: Kdybys mohl/a mít jakékoli zvíře jako domácího mazlíčka, jaké by to bylo? (Zadej svůj OTP kód jako odpověď.)

Kde se používají OTP prompt generátory?

  • V aplikacích a webových stránkách: Mnoho firem začíná využívat OTP prompt generátory, aby zlepšily uživatelskou zkušenost při přihlášení.
  • Ve hrách: Některé hry používají OTP prompt generátory jako součást procesu ověřování identity hráče.

Promptování není žádná věda, ale rozhodně je to umění. S trochou snahy se mu však můžete rychle naučit a začít tak s AI pracovat efektivně!