Služby
ÚVOD DO AI

ÚVOD DO AI: Jaké existují AI nástroje a jak je lze využit?

14.8.2024
Autor:
Kateřina

Když se řekne „umělá inteligence“, každý si představí něco jiného. Záleží nejspíš na tom, kolik sci-fi filmů jste viděli. Co to tedy skutečně je, a jaké má (super)schopnosti? V tomto článku si vše vysvětlíme!

Co je to vlastně umělá inteligence?

Než se pustíme do výčtu AI nástrojů, které nám v lecčems mohou usnadnit život - tedy alespoň tu část, kdy pracujeme, pojďme si ujasnit, co to vlastně ta umělá inteligence je.

Jedná se o oblast informatiky, která se zabývá vytvářením strojů či softwarů schopných vykonávat úkoly, které dosud vyžadovaly lidskou inteligenci, tedy schopnosti jako je učení se z dat, rozpoznávání vzorů, rozhodování, řešení problémů či komunikace v přirozeném jazyce.

Jaké typy umělé inteligence existují?

  • Úzká umělá inteligence (ANI): Tato forma AI je navržena pro vykonávání konkrétních úkolů, jako je například rozpoznávání obličejů na fotkách, doporučování filmů na Netflixu nebo řízení autonomních vozidel. Je velmi efektivní, ale její schopnosti jsou omezeny na přesně definovaný úkol.
  • Obecná umělá inteligence (AGI): Tohle je teoretický koncept AI, která by byla schopná vykonávat jakýkoli intelektuální úkol, který by zvládl člověk. Zatímco ANI je v dnešní době běžná, AGI je stále ve fázi výzkumu a vývoje.
  • Superinteligence: Toto je ještě abstraktnější koncept než AGI. Představuje hypotetickou úroveň inteligence, která by výrazně překonala lidskou inteligenci ve všech aspektech.

Jaké AI nástroje existují pro strojové učení a datovou vědu?

Strojové učení se zaměřuje na vývoj algoritmů a modelů, které umožňují systému „učit se“ z dat a vylepšovat své výkony v určitých úkolech bez toho, aniž by je někdo musel specificky pro dané úkoly naprogramovat. Jak to funguje? Dosud lidé - programátoři, museli napsat konkrétní pravidla a kód, aby počítač vykonal určitý úkol. Ve strojovém učení se ale místo toho používají algoritmy, které analyzují data a vytvářejí modely, které se samy mohou zlepšovat na základě zkušeností.

  • TensorFlow: Open-source knihovna od Google pro strojové učení, která umožňuje vytvářet a trénovat modely AI.
  • PyTorch: Populární knihovna pro strojové učení vyvinutá společností Facebook. Je známá pro svou flexibilitu a široké použití ve výzkumu.
  • scikit-learn: Knihovna v Pythonu pro datovou vědu a strojové učení, která poskytuje jednoduché a efektivní nástroje pro analýzu dat.
  • Keras: High-level API, které usnadňuje vytváření neuronových sítí, běží nad TensorFlow.

Jaké AI nástroje existují pro zpracování přirozeného jazyka?

Zpracování přirozeného jazyka (NLP) je obor umělé inteligence, který umožňuje počítačům rozumět, interpretovat a generovat text v přirozeném jazyce (=jakýkoliv lidský jazyk).

NLP kombinuje několik metod a technologií, včetně lingvistiky, statistiky, strojového učení a hlubokého učení.

  • GPT (Generative Pre-trained Transformer): Modely, jako je např. GPT-4 od OpenAI či Gemini od Google, jsou navrženy pro zpracování a generování textu v přirozeném jazyce.
  • spaCy: Knihovna pro zpracování přirozeného jazyka v Pythonu, používaná pro analýzu textu.
  • NLTK (Natural Language Toolkit): Sada knihoven a programů pro zpracování přirozeného jazyka pro anglický jazyk.

Jaké jsou AI nástroje pro rozpoznávání a zpracování obrazu?

AI rozpoznávání a zpracování obrazu je oblast umělé inteligence, která se zaměřuje na analýzu, interpretaci a zpracování obrazových dat, jako jsou fotografie, videa nebo jiné vizuální vstupy. Tento proces zahrnuje několik kroků, které umožňují počítačům "vidět" a "rozumět" obrazům podobným způsobem jako lidé. Jak to přesně funguje si povíme v dalším samostatném článku.

  • OpenCV: Open-source knihovna pro zpracování obrazu, která se používá k vývoji aplikací pro rozpoznávání obličejů, detekci objektů atd.
  • YOLO (You Only Look Once): Algoritmus pro detekci objektů v reálném čase.
  • DeepArt: Nástroj pro vytváření umění pomocí AI, který aplikuje stylizaci obrazu na základě neuronových sítí.

Jaké jsou další AI nástroje pro generování obrázků?

Tyto nástroje využívají pokročilé techniky strojového učení, zejména generativní adversariální sítě (GANs) nebo transformační modely, jako je GPT (Generative Pre-trained Transformer), pro generování nového obsahu na základě tréninkových dat.

  • MidJourney: AI nástroj, který se specializuje na generování uměleckých a stylizovaných obrazů na základě textových popisů. Je oblíbený pro vytváření uměleckých děl, která mají výrazný estetický vzhled, často s důrazem na kreativní a abstraktní výrazy.
  • DALL-E: Generativní model založený na architektuře GPT-3, který je schopen vytvářet vysoce kvalitní obrázky z textových popisů. Může generovat širokou škálu vizuálního obsahu, od realistických scén až po surrealistické a fantazijní obrázky.
  • Stable Diffusion: Model, který využívá difuzní procesy k vytváření obrazů z textových popisů. Tento nástroj je známý svou flexibilitou a schopností generovat vysoce kvalitní obrázky s různými styly a tématy.
  • Artbreeder: Online platforma, která využívá GANs k tomu, aby uživatelům umožnila kombinovat různé obrázky a genetické rysy za účelem vytvoření nových vizuálních děl. Uživatelé mohou manipulovat s různými parametry, jako jsou barva, styl a rysy obličeje, a vytvářet tak unikátní obrazy.

Jaké jsou AI nástroje pro predikativní analytiku?

Cílem prediktivní analytiky je identifikovat vzorce a trendy v datech a na jejich základě předpovídat budoucí chování, události nebo výsledky.

  • H2O.ai: Open-source platforma pro prediktivní analytiku a strojové učení, která se často používá ve finančním sektoru.
  • DataRobot: Automatizovaná platforma strojového učení, která pomáhá rychle vytvářet, trénovat a deployovat prediktivní modely.

Jaké existují AI nástroje pro tvorbu a správu chatbotů?

Tyto AI nástroje jsou navrženy tak, aby umožnily firmám a vývojářům snadno vytvářet a spravovat chatboty, kteří mohou komunikovat s uživateli přirozeným jazykem. Využívají technologie zpracování přirozeného jazyka (NLP), strojového učení a dalších AI technik k tomu, aby chatboty byly schopny rozumět otázkám a odpovídat na ně způsobem, který se co nejvíce podobá lidské interakci.

  • Dialogflow: Platforma od Google pro vytváření konverzačních agentů a chatbotů.
  • Microsoft Bot Framework: Nástroj pro vytváření a nasazení chatbotů, které mohou komunikovat s uživateli napříč různými kanály.
  • Rasa: Open-source platforma pro vytváření konverzačních AI asistentů.
Obrázek programátorky vytvořený pomocí umělé inteligence (DALL-E)

Jaké existují AI nástroje pro automatizaci procesů?

AI automatizace procesů(IPA), kombinuje technologie umělé inteligence s tradičními metodami automatizace, aby zefektivnila a zautomatizovala komplexní obchodní procesy.

  • UiPath: Platforma pro robotickou automatizaci procesů (RPA), která umožňuje automatizaci opakujících se úkolů v podniku.

Jaké existují AI nástroje pro analýzu a vizualizaci dat?

AI analýza a vizualizace dat představuje kombinaci pokročilých technik zpracování dat s cílem extrahovat hodnotné informace a prezentovat je způsobem, který je snadno pochopitelný pro uživatele. Umožňuje nejen hlubší a přesnější analýzu obrovských objemů dat, ale také automatizuje a zlepšuje procesy vizualizace, což usnadňuje rozhodování na základě dat.

  • Tableau: Software pro vizualizaci dat, který umožňuje vytvářet interaktivní a vizuálně atraktivní dashboardy.
  • Power BI: Nástroj od Microsoftu pro analýzu dat a tvorbu reportů, který využívá AI pro prediktivní analýzu a vzory v datech.

Jaké existují AI nástroje pro vývoj AI aplikací?

AI nástroje pro vývoj AI aplikací poskytují vývojářům a datovým vědcům platformy, knihovny a služby, které zjednodušují a urychlují proces vytváření, trénování, nasazení a správy modelů umělé inteligence. Tyto nástroje mohou zahrnovat vše od základních stavebních bloků pro strojové učení až po komplexní platformy pro vývoj a správu AI řešení.

  • IBM Watson: Sada nástrojů pro vývoj AI aplikací, která zahrnuje zpracování přirozeného jazyka, počítačové vidění a další AI služby.
  • Google Cloud AI: Sada nástrojů a API od Google pro vývoj a nasazení AI aplikací.
  • Azure Machine Learning: Služba od Microsoftu pro tvorbu, trénování a deployování modelů strojového učení v cloudu.
AI nástrojů, které nám mohou pomoci v naší práci či vytvořit dokonalá umělecká díla za hranicí našich představ, je celá řada. V tomto článku jsme vybrali pouze ty, které patří mezi nejvyužívanější. Chcete-li se o AI dozvědět více, sledujte náš pravidelný seriál ÚVOD AI!