Služby
Seberozvoj

Pozitivní mindset jako klíč k úspěchu

23.8.2024
Autor:
Kateřina

Zdá se vám, že je kolem vás vše špatně? Že se vám nedaří a nikdy nemůžete dosáhnout svých cílů? Negativní myšlenky mají na náš život často větší dopad, než si uvědomujeme. Ovlivňují naše nálady, rozhodování a dokonce i fyzické zdraví. Pokud jste alespoň na jednu z úvodních otázek odpověděli ANO, možná je na čase začít na sobě pracovat a změnit svůj mindset. Poradíme vám, jak na to!

Co je to pozitivní mindset?

Pozitivní mindset je způsob, jakým vnímáme svět a sebe sama. Je to náš vnitřní dialog, který ovlivňuje naše myšlenky, emoce a chování. Lidé s pozitivním mindsetem mají tendenci vidět ve všem příležitosti, vyrovnávají se s problémy lépe a jsou obecně šťastnější a úspěšnější. Pozitivní myšlení nás totiž nabádá k tomu, abychom se snažili a dosahovali svých cílů. Věříme v to, že dokážeme překonat překážky a dosáhnout úspěchu.

Jaké jsou benefity pozitivního mindsetu?

Kromě toho, že se budete více usmívat a zvýší se vaše odolnost vůči stresovým situacím, pomůže vám změna nastavení mysli i v oblasti mezilidských vztahů. Pozitivně naladění lidé totiž přitahují podobně smýšlející typy, a takové vztahy bývají obvykle harmoničtější a podporují.

Jak poznám, že mám špatný mindset?

Špatný mindset se může projevovat různými způsoby. Níže najdete několik nejčastějších příznaků, které by vás mohly upozornit na to, že by stálo za to na svém myšlení zapracovat:

  • Pesimismus: Máte tendenci vidět ve všem to negativní a očekáváte spíše neúspěch než úspěch.
  • Strach z neúspěchu: Bojíte se riskovat a vyzkoušet nové věci, protože se obáváte, že selžete.
  • Sebepodceňování: Nemáte dostatečnou důvěru ve své schopnosti a neustále srovnáváte se s ostatními.
  • Obavy z budoucnosti: Trápí vás neustálé obavy a starosti o to, co přijde.
  • Potíže s odpuštěním: Držíte se v sobě zranění a máte problémy s odpuštěním sobě i druhým.
  • Neschopnost radovat se z maličkostí: Zaměřujete se na to, co vám chybí, a přehlížíte pozitiva ve svém životě.
  • Potíže s přijímáním kritiky: Berete si kritiku osobně a máte tendenci se uzavřít.
  • Cítíte se jako oběť: Vnímáte se jako oběť okolností a nemáte pocit, že byste mohli něco změnit.
  • Prokrastinujete: Odkládáte důležité úkoly a máte potíže s dokončením toho, co jste začali.

Poznáváte se ve více bodech? Pak tento článek píšeme právě pro vás. Změna nastavení mysli není snadný proces, ale věřte, že se vyplatí.

Lidé s negativním myšlením vše často vidí černě. (zdroj: DALL-E)

Co můžete udělat, abyste se zbavili negativního myšlení?

1. Prvním krokem je, uvědomění si, kdy a z jakých důvodů máte negativní myšlenky. Zapisujte si je do deníku nebo si je prostě všimněte během dne.

2. Jakmile si své negativní myšlenky uvědomíte, zkuste je zpochybnit. (Skutečně máte důkazy, že to tak je? Můžete na situaci pohlížet i jinak?)

3. Každý den si pakujte pozitivní afirmace. Ty najdete v literatuře, na internetu nebo si je můžete vymyslet sami. Říkejte si například: „ Jsem schopná/ý dosáhnout všeho, co si přeji.“

4. Každý den si vypište několik věcí, za které jste vděční. Můžou to být úplné maličkosti i velké věci.

5. Věnujte čas sami sobě a péči o sebe. Dbejte o své fyzické i psychické zdraví. Zařaďte do svého programu pravidelné procházky či návštěvy bazénu nebo posilovny. Meditujte, věnujte se mindfulness. Vytvořte si speciální „beauty rituál“ spojený s očistou.

6. Odstřihněte se od negativních lidí, kteří na vás přenáší své černé myšlenky. Obklopte se lidmi, kteří mají pozitivní přístup k životu a budou vás ve vaší snaze podporovat a inspirovat.

7. Poslouchejte seberozvojové Podcasty a inspirujte se lidmi, kteří na sobě dokázali zapracovat. Zkoušejte jejich tipy a triky.

8. Čtěte seberozvojové knihy či články, které vám mohou dát podrobný vhled do vaší psychologie.

9. Stanovujte si dosažitelné cíle a slavte každý svůj úspěch. Takovým cílem může být třeba i to, že zvládnete každý den ujít 10 000 kroků.

Co dělat, když se vám nedaří splňovat své cíle

Jak jsme již uvedli výše - změna minsetu je náročný a dlouhodobý proces. Nikomu se ještě nepodařilo dosáhnout změny přes noc, proto nezoufejte, pokud se vám to nepodaří během prvních pár týdnů. Zvyk je železná košile, jak se říká. Proto je důležité začít postupně a nedávat si zbytečně vysoké cíle. Odměňovat se za každý úspěch, ale zároveň si neúspěch umět odpustit. A zkoušet to stále a znova.

Pokud cítíte, že sami sebe nedokážete motivovat, můžete se dohodnout s přáteli, kteří též potřebují na sobě pracovat, na vzájemné podpoře. Vytvořte si společný chat a vzájemně si sdělujte své úspěchy a oceňujte svá úsilí. Když uvidíte, že se ostatním daří, či že vás někdo sleduje, budete mít větší motivaci něco dělat.

Vyzkoušet také můžete práci s koučem. Ten vás bude na vaší cestě za lepším já vést a určitým způsobem vás „hlídat“. Společně také můžete objevit, co vás k negativnímu myšlení vedlo, a co negativně ovlivnilo váš život. Pokud v sobě objevíte nějaké nezpracované trauma, které vám brání ve štěstí, určitě ho nenechávejte jen tak a zkuste terapii. Vaše negativní zkušenosti vám totiž dost dobře mohou bránit ve zlepšování se.

Nebojte se svěřit do rukou odborníka. Kouč nebo terapeut vám pomohou překonat to, co vám ve změně mindsetu brání. (zdroj: DALL-E)

Jak rozeznat negativní myšlení od deprese?

Jak poznat, že jste „jen“ negativní člověk a netrpíte skutečnou depresí?  Rozlišit negativní myšlení od deprese může být někdy náročné, protože se mohou překrývat. Nicméně existují určité klíčové rozdíly, které vám mohou pomoci při identifikaci.

  • Občasné pesimistické myšlenky: Ne všechny myšlenky jsou pozitivní, a to je zcela normální. Občasné negativní myšlenky jsou součástí života.
  • Schopnost vidět i pozitiva: I když se zaměřujete na negativa, dokážete si uvědomit i pozitivní aspekty situace.
  • Motivaci ke změně: Máte chuť zlepšit svou situaci a hledáte řešení.

Deprese se projevuje mnohem intenzivněji a pervazivněji:

  • Trvalý pocit smutku a beznaděje: Depresivní nálada přetrvává delší dobu a ovlivňuje většinu dní.
  • Ztráta zájmu o oblíbené činnosti: Nechce se vám dělat věci, které vás dříve bavily.
  • Změny spánku a chuti k jídlu: Můžete trpět nespavostí nebo naopak nadměrnou ospalostí, ztrácet nebo přibírat na váze.
  • Únava a ztráta energie: Cítíte se vyčerpaní, i když jste nic nedělali.
  • Potíže s koncentrací a rozhodováním: Máte problémy se soustředěním a pamětí.
  • Pocit bezcennosti a viny: Můžete mít pocit, že jste k ničemu a že jste za vše zodpovědní.
  • Myšlenky na sebepoškození nebo smrt: V extrémních případech se mohou objevit sebevražedné myšlenky.

Pokud se u vás objeví několik výše uvedených příznaků deprese a tyto příznaky přetrvávají delší dobu a významně ovlivňují váš každodenní život, je důležité vyhledat odbornou pomoc. Terapeut nebo psychiatr vám mohou pomoci identifikovat příčiny vaší deprese a navrhnout vhodnou léčbu.

Jestliže ale máte sklony k depresím, změna mindsetu a práce na sobě vám může pomoci prožít váš život mnohem kvalitněji. Poslechněte si náš podcast Autentická Výzva, kde najdete živoucí důkazy, že tomu tak skutečně je!