Služby
Seberozvoj

Mindset coaching - Proč je dobré svěřit se do rukou průvodce?

30.8.2024
Autor:
Kateřina

Změna mindsetu je běh na dlouhou trať a spoustě lidí se stane, že jim v nějakém bodu „dojde dech.“ Buď snadno podlehnou svodům negativity, ztratí motivaci nebo najednou zjistí, že neví, jak dál. Pokud jste se rozhodli změnit nastavení své mysli, možná vaším prvním krokem bude názor na placený coaching. V tomto článku si vysvětlíme, proč je dobré si nechat na cestě za lepším mindsetem poradit a motivovat koučem!

Life coaching versus mindset coaching

Koučů pro seberozvoj existuje celá řada a někteří si raději říkají „průvodce“. Při výběru toho vašeho se zaměřte na to, co skutečně nabízí. Pokud chcete změnit své nastavení, najděte si výhradně mindset coache. I když by se dalo říct, že jakýkoliv coaching učí změnu mindsetu, určité rozdíly tam jsou.

Life coaching má širší záběr a zabývá se různými aspekty života klienta, včetně kariéry, vztahů, financí a osobního rozvoje. Life coaching pomáhá klientům stanovit a dosáhnout osobních a profesních cílů a zlepšit jejich celkovou kvalitu života.

Oproti tomu mindset coaching je specificky zaměřen na změnu myšlenkových vzorců a přesvědčení. Cílem tohoto koučinku je rozvíjet růstový mindset, který umožňuje jedinci lépe čelit výzvám a růst z osobních i profesních zkušeností. Mindset coaching se tedy  soustředí na to, jak jednotlivec vnímá svět a jak tyto vnímání ovlivňují jeho chování a rozhodování.

Co dokáže mindset coach?

Další věcí, kterou si musíme ujasnit hned na začátku je, že mindset coach není terapeut. Tito koučové obvykle ovládají techniky založené na neurovědách a terapii, včetně Neuro-lingvistického programování (NLP), Terapie časové osy (TLT), Kognitivně-behaviorální terapie (CBT) nebo hypnózy. Mohou být také zdatní v energetických praktikách jako je Emoční svobodoměrná technika (EFT) nebo Energetické vyrovnání.

Koučové mindsetu mají nástroje a k tomu, aby pochopili své klienty do hloubky. Zjistí, jakým způsobem přemýšlí a jak se projevují ve světě. A na základě těchto zjištění mohou aplikovat své techniky ke změně mysli,  vnímání a následně i změně klientova života. Pokud má však klient nějaký psychický problém spojený s traumatem, pak je nasnadě vyhledat pomoc terapeuta.

Proč lidé obvykle vyhledávají pomoc mindset coache?

Jak jsme již zmínili v úvodu, často se stává, že lidé nedokáží změnit svůj mindset bez podpory někoho druhého. Mohou být zahlceni příliš mnoha možnostmi, co dělat dál a nebo prostě začnou prokrastinovat. A někdo prostě jen neví, jak začít.

Společným rysem všech klientů mindset coachingu je nesoulad mezi tím, co chtějí na vědomé úrovni, a nevědomými vzorci, přesvědčeními, chováním, návyky a programy, které běží na pozadí.

Na povrchu říkají "chci X", ale pod povrchem jejich nevědomá mysl dělá vše, co je v jejích silách, aby zabránila tomu, aby se "X" stalo.

Jaké jsou klíčové aspekty mindset coachingu?

Mindset coach dokáže odemknout nevědomé (a někdy i vědomé) vzorce a potom je převrátit a odstranit. Následně je nahradí takovými vzorci, jež klientovi umožní se posouvat a dosahovat svých cílů snáze a rychleji.

  • Rozvoj růstového mindsetu: Kouč pomáhá klientům přijmout myšlenku, že jejich schopnosti a dovednosti lze rozvíjet prostřednictvím úsilí a vzdělávání. To je protikladem k fixnímu mindsetu, kde jednotlivec věří, že jeho schopnosti jsou dané a neměnné.
  • Překonání omezujících přesvědčení: Mnoho lidí má negativní nebo omezující přesvědčení, která brání jejich růstu. Mindset coach pracuje s klienty na identifikaci a překonání těchto přesvědčení.
  • Zvýšení odolnosti: Učení se, jak efektivně čelit neúspěchům a zklamání, je další klíčovou oblastí. Koučink pomáhá klientům vidět neúspěch jako příležitost k učení a růstu, nikoli jako definitivní neúspěch.
  • Stanovení a dosahování cílů: Mindset coaching pomáhá klientům stanovit realistické, ale významné cíle a strategie pro jejich dosažení. Pracuje na tom, aby klienti rozvinuli disciplínu a motivaci potřebnou k úspěchu.
  • Sebereflexe a sebeuvědomění: Koučink podporuje hlubší porozumění vlastním myšlenkám a emocím, což umožňuje lepší regulaci a kontrolu nad reakcemi a chováním.

Jak vypadá mindset coaching v praxi?

Abychom si dokázali představit, jak vypadá změna mindsetu v praxi, uvedeme si příklad:

Jana je single a chtěla by si najít partnera. Vyzkoušela již většinu aplikací, přihlásila se na nejrůznější večerní kurzy, přečetla desítky knih o vztazích a stále se jí nepodařilo nikoho najít = je to marné, sama to nedokáže.

Kdyby šla Jana ke klasickému kouči, budou společně hledat další možnosti, kde může potkat muže. Mindset coach ale společně s Janou rozkryje, proč nemá u mužů úspěch. Jinými slovy, jakým způsobem se Jana blokuje. To můžou být například její přesvědčená jako: jsem moc ošklivá/tlustá, všichni dobří muži jsou již rozebraní, nemám co muži nabídnout, všechny vztahy končí špatně…

Kouč s Janou tato přesvědčení analyzuje a  následně je srovná  s jejím chováním - Jana sice přečetla nějaké knihy a zaregistrovala se na seznamku, ale jinak nedělá nic. Jen pasivně čeká. Nechodí na seznamku pravidelně, neinicuje konverzace, nepřijímá pozvání od přátel a rodiny na události, kde by mohla někoho potkat. Zůstává doma, čte romantické knihy, dívá se na Netflix a sní o tom, že bude mít vztah.

Kouč s Janou analyzuje její emoce a pocity. Když spolu mluví o vztazích, Jana vyjadřuje strach, necítí se být hodna lásky. Když kouš poprosí Janu, aby si vizualizovala, že je s někým ve vztahu a popsala svůj život. Najednou se cítí milovaná, šťastná a v bezpečí. Mindset kouč následně pomůže Janě vytvořit most mezi „realitou“ a „snem“. Provede transformační terapii, naučí Janu věřit v to, že má cenu a stojí za to být milována a pomůže jí vytvořit plán, jak změnit její chování a vysněného partnera potkat.

Jak vypadá spolupráce s mindset coachem

Spolupráce s koučem probíhá buď prezenčně, nebo online. Na úvodní konzultaci popíšete své cíle a  současnou situaci. Kouč vám vysvětlí, jak konkrétně on(a) pracuje a společně si stanovíte, co od koučinku očekáváte. Následně stanovíte konkrétní dosažitelné cíle pro vás.

Během sezení se naučíte poznat sebe sama do hloubky - porozumíte více svým myšlenkám,  emocím a chování.  Společně s koučem identifikujete, jaké myšlenky vás brzdí v dosahování vašich cílů a jak je můžete změnit. Vytvoříte funkční strategii, které vám pomůže vytvořit nové návyky. To samozřejmě můžete dělat i sami. Kouč vám ale dá podporu, povzbuzení a zpětnou vazbu ve vašem úsilí. A to, že někomu platíte a pravidelně se s ním setkáváte vás bude motivovat k tomu, abyste neprokrastinovali a skutečně na sobě pracovali!

Co můžete od spolupráce s mindset koučem očekávat?

Zvýšení sebedůvěry: Naučíte se věřit ve své schopnosti a dosahovat lepších výsledků.

Lepší porozumění sobě samému: Zjistíte, co vás motivuje a co vás brzdí.

Nové perspektivy: Získáte nové pohledy na situace a problémy.

Rozvoj nových dovedností: Naučíte se efektivněji zvládat stres, řešit konflikty a dosahovat svých cílů.

Vyšší životní spokojenost: Budete se cítit šťastnější a spokojenější se svým životem.

Chcete si kouče nejprve „očuchat“? Sledujte náš podcast autentická Výzva, kam specialisty na mindset zveme!