Služby
Produktové video

Jak na produktové video?

18.6.2024
Autor:
Katka

Má váš hvězdný produkt opravdu dobré produktové video, které ho ukáže v celé jeho kráse a dokonalosti? A opravdu můžou ho vaši zákazníci někde vidět? Pokud jste ještě ve fázi snění o úspěšné prezentaci produktů, rádi vám poradíme, jak takové video vytvořit a jak ho dostat ven k lidem!

Než se pustíte do kreativy

Produktové video by mělo být nejen hezky zpracované, ale hlavně také efektivní. Proto než začnete s vymýšlením kreativy, odpovězte si na následující otázky:

  • Jaký účel má vaše video?
  • Jaký dojem chcete u lidí,kteří ho uvidí, vyvolat?
  • Jaká akce by měla po shlédnutí následovat?

Chcete zákazníkům představit horkou novinku, kterou “prostě musí mít” a po shlédnutí videa čekáte konverze, nebo se chcete lidem pouze “nenápadně” vloudit do mozku a stát se jejich lovebrandem? Chcete lidem nový produkt pouze v rychlosti představit, nebo chcete poukázat na některé jeho vlastnosti, nebo ukázat, jak se používá?

Pokud ještě nemáte vytvořenou “personu” z předešlých marketingových kampaní, napište si také informace k tomu, kdo vlastně jsou lidé, pro které je video určeno:

  • Jaká jsou potřeby a zájmy vašeho ideálního zákazníka?
  • Kde se váš zákazník pohybuje?
  • Jaký má věk?
  • Jaký jazyk a styl komunikace s ním nejvíce rezonuje?

Jakmile budete vědět, komu chcete své video stylem a komunikací přizpůsobit a jaký má na takové lidi mít vliv, můžete se dát do tvorby scénáře!

Tipy pro tvorbu scénáře

Aby (post)produkční tým věděl, jaké záběry potřebujete natočit a jak je poskládat, budete muset vytvořit detailně rozepsaný scénář. Ten by měl obsahovat jednotlivé scény, délky záběrů, dialogy a další instrukce. Pomoci vám také může storyboard, díky nemuž můžete vizualizovat konečný produkt a usnadnit komunikaci v týmu.

Nezapomeňte, že video má lidem ukázat váš produkt v nejlepším světle. Soustřeďte se tedy na hlavní vlastnosti a přínosy produktu. Pokud ale chcete, aby si ho lidé dobře pamatovali a třeba ho i mezi sebou sdíleli, zkuste produktu vymyslet nějaký příběh:

  • Využijte storytelling k propojení produktu s emocemi a potřebami diváků.
  • Ukažte, jak produkt může potenciálním zákazníkům pomoci řešit jejich problémy, zlepšit život či naplnit jejich tužby.
  • Ukažte produkt v akci a zdůrazněte jeho klíčové vlastnosti a benefity.
  • Použijte srozumitelný jazyk a vyhněte se technickému žargonu.
  • Jasně sdělte divákům, co chcete, aby po shlédnutí videa udělali - Může to být návštěva webu, nákup produktu, sdílení videa, nebo cokoli jiného, co souvisí s vaším cílem.

Produkce a postprodukce produktového videa

Vytvořit krásné produktové video můžete naprosto kdekoliv - u vás v kanceláři, venku nebo v profesionálním studiu. Každé z těchto prostředí má své výhody - kancelář je autentická, venku je přirozené světlo a ve studiu si zase můžete pohrát s pozadími a nasvícením. Je tedy jen na vás, které místo zvolíte. Mějte ale na paměti, že vizuál videa musí rezonovat s nároky vašeho publika.

Jaké budu potřebovat vybavení?

Na natáčení můžete využít jak profesionální kameru, tak i kvalitní telefon. Dnešní smartphony často dokáží vytvořit dostatečně kvalitní záběry. Podmínkou je však opravdu dobrý mikrofon - špatný zvuk může totiž diváky velmi rychle odradit. K osvětlení můžete využít jak přirozené světlo, tak profesionální osvětlení. Ideální je kombinace.

Jaké záběry je potřeba natočit?

Ujistěte se, že váš kameraman během natáčení udělá dostateční množství záběrů, abyste měli z čeho při postprodukci vybírat. Řídit by se měl samozřejmě scénářem, ale určitě nebude na škodu udělat pár záběrů navíc i z jiného úhlu.

  • Natáčejte produkt z různých úhlů a v různých nastaveních, aby divák získal kompletní představu o produktu.
  • Nezapomeňte na detailní záběry, které ukazují specifické vlastnosti nebo funkce produktu.
  • Ujistěte se, že prezentace působí přirozeně a není přehnaná nebo umělá.

Ukažte váš produkt ze všech stran a v tom nejlepším světle! (zdroj obrázku: Dall-e)

Jak záběry sestříhat?

Na střih budete potřebovat střihový software, díky němuž budete moci jednoduše spojit nejlepší záběry a zároveň přidat přechody, barevné ladění a titulky. Důležitou součástí je i hudba či jiné zvukové efekty. Dejte ale pozor, aby hudba byla přidána citlivě. Určitě nechcete, aby byla výraznější než váš produkt!

Jak video dostat mezi lidi

Produktové video můžete nahrát ke konkrétnímu zboží na váš web. Pokud však chcete k vám přivést i nové zákazníky, bude třeba ho umístit i jinam. Video tedy nahrajte na Youtube, Vimeo a/nebo na sociální sítě. Následně optimalizujte popisky a tagy videa pro vyhledávače, aby ho lidé snáze našli.

Video nezapomeňte také propagovat. Investujte do PPC reklamy, promujte příspěvek na sociálních sítích či pošlete mailing vašim stávajícím zákazníkům. Propagaci produktu a videa také můžete svěřit do rukou influencera.

Poté video analyzujte a optimalizujte:

  • Sledujte metriky, jako je počet zhlédnutí, míra prokliků a konverze.
  • Na základě dat analyzujte, co funguje a co ne.
  • Vylepšujte svá videa na základě zjištěných poznatků.

Inspirace na závěr

Nejlepší produktová videa často vynikají svým kreativním provedením, schopností zapojit diváka a efektivně komunikovat klíčové vlastnosti produktu. Klíčem k úspěchu těchto videí je ale také schopnost vyvolat emocionální reakci nebo vytvořit příběh, který rezonuje s diváky. Tato videa jsou často sdílena na sociálních médiích a mohou se stát virálními, což rozšiřuje dosah a vliv značky. Dobrými příklady jsou například:

  1. Apple - Apple je známý výrobou produktových videí, která jsou esteticky přitažlivá a detailně prezentují design a funkce svých produktů. Videa jsou často doprovázena jasným a stručným vysvětlením inovací a výhod.
  2. Nike - Nike se zaměřuje na inspirativní příběhy a emocionální propojení se zákazníky. Jejich videa často kombinují vysokou energii, sportovní výkony a silné vizuální efekty, což zdůrazňuje motivaci a výkon.
  3. Dyson - Dyson využívá produktová videa k důkladnému vysvětlení technologie a inovací skrytých v jejich produktech. Videa jsou technicky orientovaná a ukazují, jak jejich produkty řeší běžné problémy.
  4. GoPro - GoPro vyniká ve vytváření videí, která ukazují produkt "v akci". Tato videa často zahrnují záběry z první osoby z extrémních sportů a dobrodružství, což ukazuje odolnost a kvalitu kamery.
  5. IKEA - IKEA vytváří produktová videa, která jsou informativní a uživatelsky přívětivá, často ve formě návodů na sestavení nebo tipů na zařízení domova. Jejich videa jsou praktická a často zahrnují humor.

Bojíte se tvorby profi produktových videí pustit sami? Neváhejte se obrátit na náš produkční tým! Rádi vám pomůžeme vytvořit neprůstřelný scénář a natočíme ty nejlepší možné záběry u vás v kanclu i u nás v našem skvěle vybaveném studiu!