Služby
360 videa

360° video aneb ukažte svůj produkt ze všech stran!

3.9.2024
Autor:
Kateřina

Díky moderním technologiím již zákazníci e-shopů nemusí tzv. Kupovat zajíce v pytli. Mohou si totiž udělat dokonalý obrázek o tom, jak nabízený produkt vypadá! Pokud chcete své hero produkty prodat v celé jejich kráse a ukázat potenciálním kupujícím, jak vypadá naživo i online, skvělým řešením je 360°video. Co to je a jak ho vytvořit? To si povíme v tomto článku!

Co je to 360° video?

Představte si, že můžete mít vlastní virtuální kameru a otáčet ji podle libosti. 360° video je přesně takový typ videa. Umožňuje totiž divákovi prohlížet si scénu ve všech směrech, jako by byl uprostřed děje.

Jak 360° videa fungují?

Na to, abyste mohli vytvořit 360° video, budete potřebovat speciální kameru s více objektivy, které zaznamenávají obraz ze všech úhlů najednou. Výsledné video je vlastně sféra, která obklopuje diváka. Díky tomu můžeme sledovat děj nejen přímo před sebou, ale i za sebou, nad sebou nebo pod sebou.

Tato videa lze sledovat na počítači i v mobilním telefonu, ale je potřeba mít speciální přehrávač nebo aplikaci, která umožňuje interakci s videem. Ještě intenzivnější zážitek pak divákovi nabídnou VR brýle.

Kde se 360° videa využívají?

Virtuální prohlídky: Prohlídky míst, které bychom jinak těžko navštívil, jako jsou historické památky, vesmír nebo mořské dno.

Hry: Některé hry využívají 360° videa k vytvoření ještě realističtějšího prostředí.

Marketing: Firmy používají 360° videa k prezentaci svých produktů nebo služeb.

Zprávy: 360° videa se využívají k dokumentaci událostí z různých koutů světa.

Jaké mají 360° videa výhody?

Dnešní lidé milují interaktivní prvky. Jelikož 360° videa tyto možnosti nabízí, diváka skutečně vtáhnou do děje a posouvají vyprávění příběhů na novou úroveň.  Jsou také velmi realistická, takže člověk má pocit, že je skutečně přítomen na místě či že skutečně vidí nabízený produkt takový, jaký opravdu je.

Jak lze 360° natočit?

Jak jsme již zmínili výše, bez speciálního vybavení se při tvorbě fascinujícího 360° videa neobejdete.

  • 360° kamera: Základním nástrojem je speciální kamera s více objektivy, které zachycují obraz ze všech směrů. Na trhu existuje široká nabídka kamer od různých výrobců, lišících se cenou, kvalitou obrazu a dalšími funkcemi. Mezi populární značky patří Insta360, GoPro, Ricoh Theta a další.
  • Stativ: Stabilní stativ je nezbytností pro ostré záběry, zejména při natáčení z ruky.
  • Software: Po natočení je potřeba jednotlivé záběry z objektivů spojit do jednoho sférického obrazu. K tomu slouží speciální software, jako je například Insta360 Studio, GoPro Fusion Studio nebo PTGui.
  • Počítač: Pro editaci a export 360° videí potřebujete dostatečně výkonný počítač.

Pokud však chcete 360° video využít za účelem prezentace produktu, vystačíte si i s obyčejnou kamerou či mobilním telefonem. Pořídit si však musíte rotační platformu 360°, kterou využijete jak pro videa, tak i pro fotografie. Důležitou součástí je i kvalitní osvětlení, které musí být rovnoměrné, aby byly vidět všechny detaily produktu.

Doporučujeme pořídit platformu, jejíž součástí je zelené plátno, případně video můžete zkusit natočit v našem studiu. Jak vypadá jednoduché 360° pro prezentaci sportovní obuvi můžete vidět v následujícím videu.

Technologii 360° lze však v marketingu využívat i mnohem kreativněji. Skvělé nápady, které lze realizovat pomocí otáčivé platformy můžete načerpat v následujícím videu.

Patříte mezi kutily, kteří si rádi vše vytváří sami? Na Youtube najdete spoustu kreativních návodů, jak si otáčivou platformu či jiný mechanismus, který vám umožní vytvořit 360° video, vyrobit.

Výhody 360° videí v marketingu:

  • Zvýšení zapojení: Diváci se stanou součástí příběhu.
  • Lepší zapamatovatelnost: Unikátní zážitek si diváci lépe zapamatují.
  • Zvýšení důvěry: Virtuální prohlídka budí důvěru u zákazníků.
  • Široké možnosti využití: Lze je použít v různých odvětvích.

I my jsme začali využívat 360° videa

Abychom vtáhli naše diváky podcastu Autentická Výzva, vytvořili jsme koncept pro naše trailery, jejichž úvodní část tvoří právě 360° záběry z GoPro kamery. Co na ně říkáte? Chcete-li se podívat, koukněte k nám na Instagram.

Pokud byste také chtěli vytvořit nějaké takové intro nebo potřebujete pomoct s propagací vašich produktů, neváhejte se obrátit na naší Autentickou produkci!