Služby

Zaměřeno na green screen - jak se dá ve studiu využít?

11.7.2024
Autor:
Katka

Při vybavování našeho podcastového studia jsme mysleli na všechno. Možná si říkáte, že zelené plátno, tedy green screen není pro tvorbu podcastu potřeba, ale věřte, že tato skvělá pomůcka se dá využít nejen pro natáčení filmů či focení! Prozradíme vám, co vše s ním u nás dokážeme!

Co je to green screen?

Než se pustíme do kreativy, pojďme si ověřit, že si rozumíme, o čem je řeč. Green screen neboli zelené plátno je technika, díky níž lze ve videoprodukci graficky oddělit (klíčovat) přední objekty od pozadí. To se obvykle provádí tak, že se natáčené objekty umístí před jednolitě zelené pozadí. Později, ve fázi postprodukce, se tato zelená barva digitálně odstraní a nahradí jiným obrazem nebo vizuálním efektem.

Proč se na klíčování používá zrovna zelená barva?

Zelená se používá, protože je výrazně odlišná od většiny barev lidské pleti, což zjednodušuje oddělení objektů od pozadí. Navíc digitální kamery nejcitlivěji zachycují zelenou barvu, což umožňuje čistší a přesnější výsledky.

Jak technika zeleného plátna vznikla a od kdy se používá?

Technika zeleného plátna, známá jako "chroma keying", má své kořeny ve starší technice nazývané "traveling matte", která se začala používat již ve 20. letech 20. století. První experimenty s touto technikou byly prováděny pomocí černobílých filmů, kde byly různé oblasti snímku blokovány během expozice pro vytvoření mat pro pozdější kombinování scén.

Původně se využívalo plátno barvy modré, protože se tato barva vyskytovala jen velmi málo na kostýmech a rekvizitách filmů. Také filmové emulze byly na tuto barvu citlivější. V roce 1933 použil modrou barvu pro efekt neviditelnosti Larry Butler ve filmu „The Thief of Bagdad“ dostal za to dokonce ocenění Oscar.

Zelená barva se začala využívat hlavně po příchodu digitálního zpracování obrazu v 90. letech 20. století. Digitální senzory kamer jsou totiž na zelenou barvu nejcitlivější, díky čemuž mohou filmaři docílit čistšího a detailnějšího maskování při klíčování. Navíc díky módním trendům se začala čím dál více využívat modrá barva pro tvorbu kostýmů, zatímco zelená ustoupila.

Jak lze zelené plátno využít při tvorbě podcastu?

Zelené plátno je hojně využíváno filmaři, své místo má však i ve studiu podcastovém. Pomocí green screen totiž můžete vytvořit dokonalou iluzi - ať už své diváky chcete přesvědčit o tom, že se nacházíte na úpatí Niagárských vodopádů či v profesionálním studiu televizní kvality, se zeleným plátnem toho docílíte poměrně snadno. Váš podcast tedy může získat na vizuální atraktivitě.

Kromě toho lze pomocí green screen jednoduše přizpůsobit scénu či atmosféru vašim potřebám bez nutnosti fyzické rekonfigurace prostoru. Na pozadí lze například přidat další barevné vizuální prvky a loga, které dokreslí téma epizody. Můžete vytvářet interaktivní prvky, jako jsou grafy či tabulky. To se hodí hlavně pro vzdělávací a informativní podcasty.

Díky green screen můžete jednodušeji manipulovat s vizuálním obsahem, což zjednodušuje produkci a postrprodukci. Dokonce můžete na scénu virtuálně dostat i další hosty! Jak to vypadá se můžete podívat ve videu níže.

Jak vytvořit video pomocí zeleného plátna?

Než se pustíte do samotné tvorby, budete si muset zelené plátno dobře připravit:

  • Plátno musí být co nejrovnoměrněji roztažené a bez vrásek. Vrásky totiž mohou způsobit stíny a komplikovat následné klíčování.
  • Plátno musí pokrývat celé pozadí, které bude ve videu vidět.

Kromě správně nataženého plátna budete potřebovat správně nastavit světla a kameru:

  • Plátno je třeba osvětlovat rovnoměrně tak, aby na něm nebyly vidět žádné stíny či jasné skvrny.
  • Postavy či objekty osvětlujte zvlášť. Tím zabráníte vzniku stínů na plátně.
  • Kamera musí být dobře stabilizovaná. Ujistěte se, že zabírá celé plátno i subjekt.
  • Vyhněte se používání automatického zaostřování, které by mohlo během natáčení „skákat“.
  • Ujistěte se, že subjekty před plátnem nemají na sobě oblečení, které by mohlo obsahovat barvu podobnou té, jakou má plátno, jinak by mohla být tato část oblečení také odstraněna při úpravě.

Jak na postprodukci?

Na tvorbu videa z natočeného materiálu budete potřebovat vhodný software, který podporuje chroma keying. Takový software je například Adobe Premiere, Final Cut Pro, nebo dokonce bezplatné programy jako DaVinci Resolve nebo HitFilm Express.

Postup:

Importujte své video do softwaru a použijte efekt chroma key nebo green screen, aby se zelená barva nahradila pozadím nebo vizuálním efektem dle vašeho výběru.Pečlivě dolaďte klíčování, aby byly odstraněny všechny stopy zelené a aby byly hrany kolem objektů co nejčistší. Po aplikaci green screen efektu můžete přidat další vizuální efekty, text, přechody a další, aby video působilo profesionálně a bylo vizuálně atraktivní.

Nevěříte, že to dokážete sami? Obraťte se na náš profesionální produkční a postprodukční tým a video s pomocí použití zeleného plátna vám rádi vytvoříme dle vašich představ!