Podcast-Autentická Výzva

Podcast Autentická Výzva: Jací by (ne)měli být muži?

19.6.2024
Autor:
Katka

Podcast Autentická Výzva se již za necelé dva týdny dočká vydání své 30. Epizody, a to je za nás pořádný důvod k oslavě! Pojďte si s námi připomenout hosty, kteří našim divákům poradili ohledně mezilidských vztahů a přiblížili mužský a ženský pohled na ně. Jste připraveni jít do hloubky? Pojďme na to!

Skutečného muže v sobě musíte nalézt

Sebereflexe a naslouchání svému tělu je spíše ženskou kategorií, ale naštěstí už i dnešní muži pochopili, že je na sobě třeba pracovat. Jak být tím správným mužem?

Jakub Škorpil

“Spousta mužů neví, jak se má chovat k ženám. Avšak já si myslím, že ten problém je ještě hlubší. Oni se totiž neumí chovat ani k sobě. To, jak se sebou mluví a to jak se ve finále na venek potrétují - což je opak nějaké autenticity, tak to samozřejmě potom vyjadřuje i to, jak hovoří nebo jak se chovají k ženám…”

Vztahový poradce Jakub Škorpil “špatné muže” dělí na dva extrémní typy: sobeckého, egoistického hrubiána, kterému jde jen o sebe a ženě ubližuje a “hodného moulu”, který se snaží ženě zalíbit za každou cenu a očekává za to nehynoucí lásku.

“Mám cílem je dostat toho chlapa z té pozice, ve které byl předtím, do té pozice, kde může fungovat jako sebevědomý, autentický chlap, který může být skvělým partnerem,”říká mimo jiné v podcastu. Jakub inspiruje a mentoruje muže, kteří v sobě chtějí objevit svou mužskou sílu a stát se úspěšnými ve vztazích i v práci. Dělá pro ně online kurzy i osobní školení, na která se můžete přihlásit na jeho webu Dynamic Education.

Co všechno se v epizodě můžete dozvědět? Přečtete si náš článek nebo si ji rovnou celou pusťte!

Richard Vojík

Dalším expertem na mužství, který zavítal do podcastu Autentická Výzva, je Richard Vojík. Jaký je tedy opravdový chlap podle něj?

“Opravdový chlap je každý, kdo se cítí jako chlap. Ale - určitým způsobem do toho musíš zadat, kdo se na to dívá. Když se na to díváš ty sám jako muž, tak jsi takový jaký jsi perfektní, tam není třeba nic měnit.Proč bys jako něco měnil určitým způsobem? Důležitý je, že přijmeš sám sebe. Že máš dostatečné sebevědomí, víš, co chceš, víš kam jdeš. A to zjistíš z toho, kde jsi teď v klidu. Takže jsi určitým způsobem pravý muž. No ale pak se na to můžeme podívat z pohledu žen. Ten muž má manželku, nebo má partnerku nebo ten muž se pohybuje s matkou atd. A každá ta žena má na to třeba jiný názor..”

V rozhovoru se společně s Lubomírem dotýkají i různých úrovní vztahů, tématu lásky, romantiky  a přítomnosti ženské a mužské stránky v každém z nás. Chcete vědět více? Poslechněte si epizodu s Richardem Vojíkem!

Richard Gonzor

Do třetice všeho mužského pozvání do podcastu přijal i Richard Gonzor, který učí ostatní muže pracovat se svými emocemi.

“Jedna z oblíbených strategií je být perfekcionista.Ten dopředu všechno vymýšlí a má tak dokonalý všechno, že vyloučí dopředu, že ho někdo třeba zkritizuje nebo řekne, že to dělá blbě. A pak je druhý extrém, kdy jako jsi zalezlý doma v jeskyni a neděláš nic, protože se bojíš, že tě někdo zkritizuje nebo odmítne nebo trefí a to bude bolet. Že jsi jako zranitelný. To jsou takové dvě strategie, které obě dvě vedou k tomu, že v podstatě nejsi sám sebou…”

Richard Gonzor byl sám perfekcionistou s mužem, který své emoce držel v sobě. Dokáže se tedy na své klienty dobře nacítit a opravdu jim pomoci. “Emoce nejsou slabost”. Projevování pláče nemusí souviset s tím, jestli je někdo slabý, nebo silný, ale souvisí to s opravdovostí.

Více se od Richarda dozvíte ve článku či v celém dílu podcastu.

A jak to vidí ženy?

Lubomír Novohradský dává v podcastu prostor i ženám. Nejen v životě by totiž měly být ženské a mužské prvky vyvážené! A jak už to bývá, ženy mají na muže a vztahy s nimi svůj názor.

Leona Vedmochová

Leona Vedmochová je skvělá terapeutka. V Autentické Výzvě to byla ale právě ona, kdo se otevřel. S Lubomírem ale probrali i mužské emoce a mezilidské vztahy.

“ V této společnosti je hodně propagováno, že muži by neměli brečet. Za mě, ten projev té citlivosti nebo zranitelnosti - tam je právě ta síla a autentičnost i u toho muže. Myslím si ,že je to absolutně nezbytné k tomu, aby člověk byl v pohodě sám se sebou.” říká v podcastu k mužům. “Za mě kvůli tomu, že muži nebrečí vznikají ty největší problémy ve vztazích. Ty neprojevy emocí…”

Denisa Říha Palečková

“Maskulinita non plus ultra - co to znamená? Dobývám, penetruju, necítim nic. A to je v podstatě ta esence maskulinity, která zase, když tam chybí alespoň špetka femininity, tak je destruktivní. Ale tím pádem muži zase hodně nastoupili do té femininity. A já někdy říkám - co to udělá s ženou, která má vedle sebe kluka: tak jako plyneme, máme se rádi, nevíme co bude zítra a ona je s tím ještě ok, ale jen do té doby než začne být těhotná…” říká Denisa, která pozoruje, že si lidé v podstatě prohazují role. Protože muži začali být více femininní, musí být ženy naopak maskulinější a starat se sami o sebe a své potřeby.

Co ještě Denisa vypozorovala a jaké má zkušenosti ze své práce jako vztahové koučky? Podívejte se na celou epizodu!