Podcast-Autentická Výzva
E31 Autentická Výzva

Majitel rajkratomu.cz Zdeněk Slouka: Řídit firmu na dálku z Prahy je jako mít vztah s ženou na dálku. Nefunguje to!

22.7.2024
Autor:
Katka

Kratom je poměrně třaskavé téma, které se v médiích často skloňuje jako nebezpečná látka. Je tomu ale skutečně tak, nebo má kratom špatnou pověst jen kvůli tomu, že je levnější a účinnější alternativou k některým farmakům? Do 31. epizody podcastu Autentická Výzva přijal pozvánku Zdeněk Slouka, který patří mezi certifikované prodejce kratomu v ČR. Tak jak to tedy je? Pojďme to zjistit!

Co je to vlastně kratom?

Kratom je bylinka, která se získává z tropických stromů Mitragyna specioza, které rostou například na Bali. Právě tam se s kratomem poprvé setkal i náš host. „Kratom jsem objevil jako tamní bylinu v Indonésii. Nepřišlo to, že bych si řekl, chci na něčem vydělat.  Aha, kratom, HHC, CBD je populární, začnu s tím podnikat.“ Říká Zdeněk.

Ne každej kratom je stejný. Představme si velký strom, 2 až 5 - 6 metrů a kvalita toho kratomu záleží na několika faktorech, a na tom, jak je ten kratomový strom starý. Když je moc mladý, tak je jako slabší a musí se vychytat ta správná doba toho stromu, kdy ty listy jsou nejsilnější, kdy ten strom je jako dospělý…

Tuto bylinku místní (vy)užívají už velmi dlouho, a to hlavně při těžké rolnické práci. Kratom vás totiž dokáže pořádně povzbudit a namotivovat. Zdeněk v podcastu přihodil i zajímavou legendu, ve které se praví, že místní panovník chtěl provdat svou dceru za někoho, kdo spíš užívá kratom než marihuanu. Právě proto, že to značí, že se jedná o namotivovaného a výkonného člověka.

Jak Zdeněk málem přišel na Bali o život

Legendy a pověrčivost místních obyvatel Zdeňka málem stály život. Při své první cestě na Bali před 5 lety se mu totiž podařilo společně s expřítelkyní popudit celý ostrov. „Hrozilo vězení nebo poprava, ale nakonec jsme to všechno vyřešili a teď se tam vracím každý rok.“ Pokud vás ovšem zajímá, co přesně se stalo, budete si muset podcast pustit. Byl by to totiž od nás velký spoiler s přišli byste o opravdu zajímavé vyprávění!

A co vlastně Zdeňka na Bali přitáhlo? „Hledal jsem nějaký vyšší smysl života,“ svěřil se Lubomírovi.

Zdeněk Slouka přijal naši Autentickou Výzvu

Jak se podniká s kratomem

Zdeněk v podcastu vypráví, že když s prodejem kratomu začínal, bylo v ČR zhruba 5 e-shopů a trochu se bojovalo s nevědomostí potenciálních zákazníků. Bylinku tady totiž skoro nikdo neznal. Dnes je obchodů více než 120, takže se bojuje s konkurencí.

Dost lidí jde po nějaké nejlevnější ceně, což znamená, že se někde musí nějakým způsobem ubrat. Může se ubrat na kvalitě - kratom nemusí být tak kvalitní, sbírá se potom z více stromů než vyloženě z těch dospělých…“ říká. Jemu osobně záleží právě na tom, aby kratom, který prodává byl co nejkvalitnější. Proto si pro něj sám jezdí právě do Indonésie a kvalitu hlídá.

Ještě do nedávna mu s e-shopem pomáhal celý tým, teď se ale situace mění a Zdeněk se rozhodl opět do svého byznysu položit na 100 % a spoléhat hlavně na sebe.

Bylo to podobný jako vztah na dálku s ženou. Měl jsem totiž celou firmu, všechno na Moravě, protože tam jsem měl kontakty, jsem z Moravy. Tam jsem sklad, expedici, všechno. Ale bydlel jsem v Praze a byl problém, že vždycky když se něco řešilo, musel jsem tam dojet, všechno se řešilo po telefonech a zjistil jsem po těch letech, že prostě člověk, majitel nebo šéf by měl být v blízkosti té firmy, jinak to prostě nefunguje tak jak když jsem to začínal sám..“ Říká. „Postupně upadal takový ten můj spirit, který to všechno začal a vybudoval..

Jaké má kratom účinky?

Kratom je přírodní stimulant podobně jako třeba káva a energetické nápoje. Akorát je silnější. „Po kratomu je člověk víc produktivní a pracovitější,“ říká Zdeněk. Sám ho nejvíce využil právě, když zakládal svou firmu. Díky tomu, že byl nabit energií a motivací dokázal projekt dotáhnout.

Kratom je lehce dvousečná zbraň. Je to dobrý sluha, ale špatný pán. Tak jako nikotin, kofein nebo různé stimulanty nebo třeba tráva, což není stimulant ale je to věc, na které člověk může být závislý. Chtěl bych, aby lidi ten kratom užívali na nějakou věc, ať už třeba na nějakou fyzickou práci rozhovor, nebo když lidi potřebují zamakat…“

Sám uznává, že kratom nemusí být dobrým řešením pro každého. Jsou lidé, kteří jsou na stimulanty citlivější a určitě není dobré, když se dostane do rukou dětem.

„Tím, že se z toho kratomu dělají gumídci, žvejkačky, lízátka, liquidy nebo shoty - tak jak byl boom s HHC, že to bylo po automatech v blízkosti škol nebo autobusových nádraží, vlakových.. Tak to stejné se dělo i s kratomem. Takže člověk šel ve 12, 13 do školy, od rodičů dostal dvě stovky, koupil si tady HHC bonbónky, koupil si nějaký extrakt- takový, který nemusel míchat ve vodě a nemusel pít tu hořkou chuť, která není tak vábná. A dal si jednoho gumítka sem HHC a jednoho kratomovýho, a pak za dvě hodiny seděl v lavici, že z HHC byl totálně zhulený a z kratomu zas byl nastřelený…“  vysvětluje. Sám se tedy snaží o to, aby se lidé naučili kratom užívat vědomě a jen tehdy, kdy jej opravdu potřebují.

K čemu ještě je kratom dobrý a v čem je ten, který Zdeněk Slouka prodává na svém eshopu lepší než u těch ostatních? Pokračování 31. epizody najdete na platformě HeroHero, kde můžete náš extra obsah odebírat za měsíční předplatné. Zakoupit si ale můžete i jen tuto epizodu (99 Kč) , stačí kliknout na odkaz nebo naskenovat QRko.