Služby
Video stream

Které video streamingové platformy jsou nejlepší pro podcasty?

12.7.2024
Autor:
Katka

Jen málokdo se ještě nesetkal s pojmem „video stream“, ale víte, co to vlastně doopravdy je? Pokud se chcete stát úspěšným podcasterem, možná budete muset jít tak trochu s „kůží na trh“ a svým fanouškům dopřát více než jen váš hlas. Na jakém principu video streaming funguje a na jaké platformy jsou vhodné pro streaming podcastů vám prozradíme v tomto článku!

Co je to video streaming?

Pojďme na to pěkně od podlahy! Určitě si pamatujete doby, kdy bylo třeba pro shlédnutí filmu pořídit VHS či DVD nebo si jej stáhnout do počítače. Streaming je technologie, která nám umožňuje video sledovat přímo na internetu v reálném čase, bez nutnosti uložení na vaše zařízení. Díky tomu můžete sledovat jakákoliv videa, filmy, televizní pořady a další obsah odkudkoliv, kde máte internetové připojení. A to i živé přenosy!

Jak video streaming funguje?

Původní video se nejprve zakóduje a komprimuje do formátu, který je vhodný pro přenos přes internet. Obvykle to bývají formáty H.264 či AV1, ale existuje jich spousta. Díky kompresi je nový soubor o dost menší než původní video, a proto jej lze rychleji přenášet.

Určitě se vám někdy stalo, že jste si chtěli pustit video na Youtube, ale neustále se vám sekalo, protože jste měli pomalé připojení. Video se totiž při přenosu rozděluje do malých částí či segmentů, které se odesílají postupně prostřednictvím sítě serverů. Ty často využívají technologii CND, tedy Content Delivery Network. CDN optimalizuje doručení obsahu tím, že ho ukládá na geograficky rozptýlené servery, čímž zkracuje vzdálenost mezi serverem a koncovým uživatelem.

Přenášené segmenty jsou přijímány a okamžitě zpracovávány na vašem zařízení v aplikaci či webovém prohlížeči.

Jaké jsou výhody video streamingu?

Asi největší výhodou pro uživatele je to, že může vybrané video sledovat kdykoliv si zamane a nemusí čekat na stažení souboru. Stejně tak je velmi pohodlné to, že lze streamovat na jakémkoliv zařízení, tedy nepotřebujete vlastnit televizi či počítač. Postačí vám i jen mobilní telefon s připojením k internetu.

Další nezanedbatelnou výhodou je přístup k obrovskému množství obsahu. Díky streamingu nemusíte pečlivě sledovat televizní program a utíkat domu z práce, abyste stihli vysílání oblíbeného pořadu. Veškerý obsah, který daná platforma nabízí, je vám k dispozici. A je ho tolik, že se prostě nikdy nemůžete začít nudit!

Streamovat se dá i živé vysílání. (obrázek: Unsplash.com)

Jaké existují streamovací platformy a které jsou vhodné pro podcasty?

  • YouTube - Tuto platformu asi není potřeba příliš představovat. Patří totiž k těm nejpopulárnějším a asi neexistuje nikdo, kdo by s ním nikdy nebyl v kontaktu. Možná jste ale nevěděli, že kromě sledování a komentování nahraných videí lze na YouTube i vysílat živě.

YouTube je největší platformou pro sdílení videa na světě a je ideální pro video podcasty, díky své rozsáhlé uživatelské základně a integrovaným nástrojům pro monetizaci a analýzu. Umožňuje tvůrcům vytvářet vlastní kanály, kde mohou hostovat své seriály.

  • Twitch - Tato platforma je zaměřená hlavně na streamování videoher, ale postupem času se rozšířila i na další kategorie, jako jsou hudební vystoupení nebo jednoduše živé rozhovory. Je skvělá pro interaktivní podcasty, kde moderátoři mohou v reálném čase komunikovat se svými diváky.
  • Facebook a Instagram Live - sociální sítě od Mety umožňují svým uživatelům vysílat živě z jejich stránek či profilů a interagovat tak v reálném čase s publikem. Je ale také možné nahrávat videa do IGTV či videoportálu Facebooku.
  • Vimeo - Tato platforma je především pro fajnšmekry, kteří vyžadují vysokou kvalitu videí. Nabízí robustní nástroje pro profesionální tvůrce obsahu a je skvělou volbou pro ty, kteří hledají více kontrol nad prezentací svého video podcastu.
  • Podbean - Podbean je platforma stvořená přímo pro podcasty. Dokonce nabízí i profesionální nástroje s integrovanou AI, které vám pomohou videa sestříhat a otitulkovat! Také zde lze podcast snadno monetizovat a analyzovat jeho výkon.
  • Patreon - Patreon je populární mezi tvůrci obsahu pro jeho schopnost pomoci jim vybudovat komunitu a přímou monetizaci. Tvůrci mohou nabízet video podcasty jako součást odměn pro své patrony.
  • Herohero - funguje na stejném principu jako Patreon.
  • Forendors - česká podcastová platforma, na které lze podcasty monetizovat a vytvářet bližší vztah mezi tvůrci a publikem. Forendors tvůrcům nabízí i podcastové studio, ve kterém mohou své podcasty natáčet.

Video streamovacích platforem existuje spousta a je jen na vás, zda se budete držet těch známých a velkých, které mají miliony uživatelů po celém světě, nebo vyzkoušíte něco méně „provařeného“ s menším publikem. I to má totiž své výhody - v menším jezírku se totiž můžete stát velkou rybou velmi rychle!

Chcete začít natáčet vlastní podcast, ale nemáte kde? Rádi vám poskytneme naše krásné autentické studio i s celým produkčním a postprodukčním týmem! A pokud zvažujete živé vysílání, i s tím (si) umíme poradit :)