Služby
Video marketing

Jak vytvořit úspěšnou video marketingovou strategii?

9.8.2024
Autor:
Kateřina

Svět je neustále v pohybu a platí to i o světě sociálních sítí. Pokud chcete zaujmou potenciální zákazníkynebo získat pozornost sledujících, statický příspěvěk v podobě fotografie pravděpodobně nebude mít kýžený efekt. Kdo chce tedy dělat marketing efektivně, využívá hlavně videa. Jak s video makretingem začít a jak ho dělat správně? To se dozvíte v tomto článku!

Proč se pustit do video marketingu

S rostoucím počtem platforem, na kterých se dají přehrávat videa se z video marketingu stal asi nejmocnější nástroj. Když je video dobré, dokáže na sebe upoutat mnohem větší pozornost. Videa totiž kombinují zvuk, obraz a pohyb, což z nich dělá atraktivní a efektivní formát.

Podle studií zákazníci, kteří vidí produktové video, mají mnohem větší pravděpodobnost, že se rozhodnou pro nákup. Díky videu totiž získají mnohem lepší představu o tom, jak produkt či nabízená služba vypadá a funguje. Video marketing vám tedy může podstatně zvýšit konverze.

Další nespornou výhodou, která vede ke konverzím, je lepší pozice ve vyhledávačích. Jak asi tušíte, vyhledavače dávají přednost obsahu, u kterého uživatelé tráví déle času. Pokud tedy vložíte na váš web video, získáte tím navrch oproti jiným stránkám, které mají jen statický obsah, který uživatelé jen rychle prolítnou.

Videa mají také vysoký potenciál, že je budou lidé chtít sdílet. Zvláště pokud jsou nějakým způsobem zábavná nebo inspirativní. Tím se vaše značka/ služby mohou dostat i za hranice algoritmů. Když budete videa dělat dobře, vybudujete si u lidí důvěru a autoritu ve vašem oboru.

Produkt, který natočíte na video, má větší šanci získat pozornost. (obrázek: DALL-E)

Čím začít

Než si najmete kreativce či produkční tým, definujte si pro video cíle.

Čeho chcete videem dosáhnout? Zvýšit povědomí o značce, generovat prodeje, zvýšit návštěvnost webu, nebo něco jiného?

Jak měříte úspěch? Definujte klíčové ukazatele výkonnosti (KPI), jako jsou zhlédnutí, míra kliknutí, doba zhlédnutí nebo konverze.

Dále si ujasněte vaši cílovou skupinu - jací lidé jsou vaše publikum? Jaké mají zájmy, potřeby a na jaký typ obsahu reagují nejvíce? Můžete si například vytvořit persony, která vám s touto definicí pomohou.

Jak si vytvořit cílovou skupinu pomocí persony

Persony jsou fiktivní postavy, které reprezentují vaši cílovou skupinu. Pomáhají vám lépe porozumět vašim zákazníkům a vytvářet pro ně relevantní obsah.

  • Nejprve si sepište základní demografické údaje o vašich typických zákaznících: věk, pohlaví, vzdělání, příjem, geografická poloha.
  • Následovat budou psychologické charakteristiky: záliby a zájmy, hodnoty, životní styl a chování.
  • Jaké mají tito lidé potřeby a problémy?
  • Jak se chovají online - které sociální sítě používají, jaké webové stránky navštěvují, jaká klíčová slova používají ve vyhledávačích?

Možná si teď říkáte: Jak to mám všechno vědět? Pomůže vám výzkum. Můžete se například zeptat svých současných zákazníků/klientů v krátkém dotazníku, například v rámci emailingu. Data ale můžete získat i z Google Analytics, sociálních médií či jiných marketingových nástrojů.

Vytvoření jasně definované cílové skupiny je klíčovým krokem pro úspěšný marketing. Pomáhá vám zaměřit vaše úsilí, vytvářet relevantní obsah a dosahovat lepších výsledků.

Jak na tvorbu videa

Teď, když už víte, koho chcete zaujmout, se můžete pustit do přemýšlení o tom, jak je zaujmout. Dobrý scénář je základ. Nemáte-li žádný nápad či schopnosti proto, abyste ho vytvořili, určitě se nebojte svěřit do rukou odborníka. Ten již na základě vašich požadavků vytvoří jasně strukturovaný a srozumitelný scénář.

Nešetřete také na kvalitě produkce. Pokud věříte, že si video dokážete vyrobit sami, investujte do kvalitní kamery, osvětlení a zvukové techniky. Pokud ovšem (na) takové vybavení nemáte, opět zvažte spolupráci s profesionálním produkčním týmem.

Při tvorbě videa pamatujte na to, že dnešní lidé nemají mnoho času, proto by mělo být spíše kratší a výstižné. Záleží samozřejmě na typu produktu či služby, které chcete odprezentovat, ale v ideálním případě bude video dlouhé maximálně okolo 1 minuty, lépe však kratší. Maximum by měly být minuty 3. Tam už ale musí být skutečně zajímavý obsah, aby ho lidé chtěli dokoukat. Důležité je, aby diváka zaujaly hned první 3 sekundy. Ty rozhodují totiž o tom, zda se na video bude chtít člověk vůbec dívat. Ve video tedy ono „to nejlepší nakonec“ rozhodně neplatí!

Video marketing je skvělá cesta, jak dostat váš produkt či službu mezi lidi (foto: DALL-E)

Čím podpořit video, aby mělo dosah

Zkuste vytvořit video tak, aby co nejvíce zapojilo diváky. Nezapomeňte tedy na call to action - sdílejte video, odpovězte na otázku, přihlašte se k odběru kanálu, navštivte web. Interaktivní prvky mohou zvýšit dosah.

Kromě lidí se zaměřte i na vyhledávače. Optimalizujte je pomocí klíčových slov v názvu, popisku a značkách. Popisky videa jsou důležité pro SEO, dejte si tedy na nich záležet! K videu přidejte i transkripci - díky tomu se lépe zaindexuje vyhledávači.

Hotové video sdílejte na svých profilech a v relevantních skupinách na Facebooku, Linkedinu či jiných platformách, které se zajímají o téma vašeho videa. Pokud posíláte pravidelný emailing zákazníkům, pochlubte se jim novým videem.

Placená reklama

Jak jistě víte, získat nové sledující či zákazníky pomocí organiky je poněkud oříšek. Určitě se tedy vyplatí zainvestovat do placené reklamy. Propagovat video můžete jak na Youtube, tak i na všech ostatních sociálních sítích. Výkon reklamy sledujte a reagujte na všechny komentáře. Tím si opět zvýšíte dosah.

Jak měřit úspěšnost?

Úspěšnost videa se dá měřit z více pohledů, přičemž asi nejvíce vás budou zajímat konverze. Pamatujte ale na to, že spousta lidí nenakoupí hned po shlédnutí videa, proto byste se neměli na úspěšnost videa dívat pouze z tohoto pohledu. Co by vás tedy ještě mělo zajímat?

  • Počet shlédnutí
  • Doba shlédnutí
  • Kliknutí na odkaz
  • Sdílení

Úspěch videa závisí na mnoha faktorech. Kombinací dobrého obsahu, správné optimalizace a cíleného marketingu můžete dosáhnout toho, aby vaše video vidělo co nejvíce lidí.