Služby
HUDEBNÍ VIDEOKLIPY

Jak udělat zajímavý videoklip? Zkuste techniku stop motion!

21.8.2024
Autor:
Kateřina

Videoklip je skvělým doplňkem k hudbě, který pomáhá interpretovi zaujmout. Vyplatí se tedy ho dobře promyslet. Jednou ze zajímavých technik tvorby videoklipu je stop-motion. Co to je a jak videoklip touto technikou vytvořit? Pojďme se na to společně podívat!

Co je to stop motion

Stop motion je jednou z technik animace, kterou zvládne s určitou dávkou trpělivosti a preciznosti vytvořit prakticky každý. Narozdíl od animovaných filmů jako je třeba Shrek nebo Krteček, nemusíte umět kreslit ani pracovat v nějakém složitém softwaru. Vystačíte si s obyčejným foťákem. stativem a vaší fantazií! Možná jste též jako děti kreslili na kousky papíru drátěného panáčka v různých pozicích, a pak jimi rychle listovali. Stop motion animace funguje na podobném principu.

Tento druh animace se vytváří tak, že se fyzický objekt (například loutka či plastelína) ručně lehce posune či upraví, pořídí se fotografie, a poté se objekt znovu lehce posune či upraví. Tento proces se opakuje až do vytvoření celého filmu. Když se tyto jednotlivé snímky přehrají za sebou, vytvoří iluzi plynulého pohybu.

Trocha historie

Technika stop motion (pookénková, fázová animace) není nic nového pod sluncem. První takovou animaci vytvořili již Albert E. Smith a J. Stuart Blackton v roce 1898. Jednalo se o krátký film „The Humpty Dumpty Circus“, ve kterém tvůrci pomocí stop motion oživili malé hračky.

Dalším významným momentem v historii stop motion animace byl film "Fun in a Bakery Shop" (1902) od Edwina S. Portera, kde se využilo stop motion k vytvoření speciálních efektů.

Technika se využívá v různých typech filmů, včetně hraných filmů, animovaných filmů a reklam. Mezi nejslavnější tvůrce stop motion patří Ray Harryhausen, který pracoval na mnoha klasických filmech jako například "Jason and the Argonauts" (1963). Pokud je na vás takový film až příliš historický, stop motion najdete i v tvorbě režiséra Tima Burtona. Jedná se například o filmy Ukradené Vánoce, Mrtvá nevěsta nebo Frankenweenie. V těchto filmech Tim Burton pracuje s loutkami. Dalšími známými stop-motion filmy jsou Fantastický pan Lišák (2009) od Wese Andersona nebo Kubo a kouzelný meč (2016) od studia Laika.

Stop motion ve videoklipech

Jak může vypadat videoklip vytvořený technikou stop motion? Inspirovat se můžete slavnými klipy, které ji využili. Jedním z nejslavnějších stop-motion videoklipů je například Sledgehammer or Petera Gabriela. Díky svému vizuálu je tento klip považován za jeden z nejlepších všech dob. Úspěch Petera Gabriela si pak zopakovali i další světoví umělci:

The White Stripes - Fell in Love with Girl - Tento klip je celý animovaný pomocí LEGO kostek, které jsou uspořádány v různých tvarech a scénách pomocí stop motion techniky.

Radiohead - There There - Režisér Chris Hopewell vytvořil tento klip s využitím stop motion a modelů loutek. Videoklip má temnou, surrealistickou atmosféru, která se hodí k hudbě kapely.

Blur - Coffee and TV - Tento klip sleduje dobrodružství krabičky mléka, která se vydává na cestu, aby našla ztraceného muže. Klip je kombinací živé akce a stop motion animace.

Coldplay - Strawberry Swing - Tento klip ukazuje zpěváka Chrise Martina, jak prochází různými fantastickými světy vytvořenými pomocí stop motion animace a kresby křídou na chodníku.

Ani v českém prostředí není technika stop motion neznámá. Právě naopak! Má u nás velkou tradici. Proto vás asi nepřekvapí, že ani čeští hudebníci nejsou s tvorbou stop motion klipů pozadu.

Wohnout - Ó gramofón - Klip kombinuje postavy  a objekty vytvořené z plastelíny s rozpohybovanými  fotografiemi členů kapely.

Co budete na vytvoření klipu se stop motion animací potřebovat

Než se pustíte do samotného focení, udělejte si jednoduchý scénář nebo storyboard, podle kterého se budete při tvorbě videa orientovat. Promyslete si také, jak bude scéna vypadat a jaké předměty či objekty budete potřebovat. Fantazii se meze nekladou - můžete použít loutky, kousky lega, kamínky, origami… A samozřejmě můžete stop motion tvořit i s lidmi.

Co se týče techniky, budete potřebovat:

  • Fotoaparát či telefon s fotokamerou.
  • Stativ
  • Osvětlení
  • Software na spojení jednotlivých snímků (např. Stop Motion Studio, Dragonframe nebo i běžné video editory)

Jak probíhá tvorba stop motion videa

Své stop motion video můžete natáčet naprosto kdekoliv - doma, venku nebo třeba ve studiu (pronajmout si můžete třeba i to naše!). Důležité je, abyste na místě měli rovnoměrné osvětlení, aby se na snímcích neobjevovaly různé stíny.

  • Zkontrolujte si, že máte nabitý fotoaparát a dostatek místa na paměťové kartě.
  • Připravte si scénu - rozmístěte kulisy a umístěte objekt, který budete sledovat na první pozici.
  • Umístěte fotoaparát nebo telefon na stativ. Ten je velmi důležitý pro stabilní snímky. Kamera se nesmí hnout ani o milimetr!
  • Pořiďte první fotografii, mírně posuňte objekt a pořiďte další. Tento proces opakujte tak dlouho, dokud nenatočíte celou scénu.
  • Vyhraďte si na focení dostatek času a buďte trpěliví. Aby byl výsledek dobrý a pohyb plynulý, musíte postupovat maličkými krůčky. Dbejte na to, aby se mezi snímky neměnilo osvětlení ani pozadí.
  • Až budete mít dofoceno, nahrajte fotografie do softwaru a vytvořte z jednotlivých snímků videosekvenci. Pak už jen stačí přidat zvuk a případně video doladit titulky a můžete exportovat!

TIP:

Doporučujeme si tuto techniku nejprve vyzkoušet na méně komplikovaném projektu. Jakmile budete vědět, jak na to, můžete začít experimentovat s pokročilejšími technikami jako je třeba loutková animace.