Služby
Osobní rozvoj

Jak si přenastavit mindset?

15.8.2024
Autor:
Kateřina

Každý máme jen jeden život, a tak bychom ho určitě všichni rádi prožili přesně podle svých představ. Ne všem se to ale vždy povede - a ne proto, že se „špatně“ narodili. To, co člověka brzdí, nebo právě naopak motivuje, je nastavení mysli, tedy mindset. Co to je a jak si ho přenastavit tak, abychom dosahovali svých cílů, se dozvíte v tomto článku!

Co je to mindset?

Nastavení mysli je tím nejdůležitějším nástrojem, který máme k tomu, abychom svůj život utvářeli podle svých představ. Je to v podstatě soubor přesvědčení, postojů a myšlenkových vzorců, které ovlivňují to, jak vnímáme svět kolem nás a jak se rozhodujeme a jednáme ve svém životě. Jedná se o "mentální sklony", které určují, jak reagujeme na různé situace, jak se učíme z zkušeností a jak přistupujeme k výzvám a překážkám.

Naše nastavení mysli může být buď omezující (fixed) nebo zaměřené na růst (growth). Pokud máme omezující mindset, vidíme své schopnosti a potenciál jako neměnné a omezené. Pokud jsme však zaměřeni na růst, věříme, že naše schopnosti a úspěchy se mohou rozvíjet prostřednictvím učení, úsilí a vytrvalosti.

Proč je dobré přenastavit si mindset?

Mindset má hluboký dopad na to, jak čelíme životním výzvám, jak dosahujeme svých cílů a jak se vyíjíme v osobním i profesním životě. Pokud ho máme omezený, pravděpodobně se nám tolik nedaří. Naštěstí se ale můžeme „přeprogramovat“. A zde je hned několik důvodů, proč to udělat:

  • Adaptabilita  - Díky přenastavení mysli můžete lépe fungovat ve stéle se vyvíjejícím a měnícím se světě. Dokážete se totiž lépe přizpůsobit změnám, využívat nové příležitosti a lépe reagovat na nečekané situace.
  • Odolnost - Naučíte se lépe zvládat stres, neúspěchy a jiné obtíže. Lidé s dobrým mindsetem se nebojí čelit výzvám a dokáží se z nich učit a růst.
  • Podpora osobního a profesního růstu -  Tento přístup vede k neustálému sebevzdělávání a rozvoji dovedností, což může výrazně posílit vaši kariéru a osobní život.
  • Zlepšení vztahů - Když se naučíte lépe rozumět a reagovat na potřeby a emoce ostatních, můžete budovat silnější a zdravější vztahy.
  • Zvýšení štěstí a spokojenosti - Pozitivní mindset pomáhá lidem cítit se spokojenější s tím, co mají, a méně se soustředit na to, co jim chybí.
  • Lepší zdraví - Existují studie, které ukazují, že pozitivní mindset může mít příznivý vliv na fyzické zdraví, včetně nižšího rizika chronických onemocnění, lepší imunitní funkce a delšího života.
  • Větší šance na úspěch - Když věříte ve svou schopnost učit se a růst, pravděpodobněji dosáhnete svých cílů.

Změna mindsetu - to je to, oč běží v naší talkshow Autentická Výzva!

Jak začít se změnou mindsetu?

Změna mindsetu vyžaduje spoustu času, uvědomění si a schopnost převést toto uvědomění do praxe.

Začněte tím, že si uvědomíte své současné myšlenkové vzorce. Všímejte si toho, jak reagujete ve stresových situacích, když se vám něco nepovede nebo když před vámi znenadání vyvstane nějaká výzva. Pozorujte své automatické myšlenky a to, jak ovlivňují vaše chování a emoce.

Dalším krokem je identifikace vlastních limitujících přesvědčení. Ptejte se sami sebe, zda jsou vaše negativní přesvědčení založená na faktech, nebo se spíše jedná o strach a spekulace.

Jakmile budete vědět, kde máte „rezervy“, stanovte si pozitivní afirmace, které odrážejí to, kým chcete být a jak chcete přemýšlet. Afirmace jako "Jsem schopen se učit a růst z každé situace" mohou posílit váš mindset zaměřený na růst. Inspirovat se můžete na našem Facebooku či Instagramu, kde pravidelně afirmace publikujeme.

Na našich sociálních sítích najdete inspiraci v podobě pozitivních afirmací, které vám mohou dopomoci změnit váš přístup ke svému životu.

Změna mindsetu v praxi

  • Učte se ze svých chyb. Přijměte chyby a neúspěchy jako příležitosti k učení, nikoli jako důvod k sebekritice. Analyzujte, co se stalo, a přemýšlejte o tom, jak byste mohli příště jednat lépe.
  • Stanovte si realistické cíle, které jsou v soulau s vašimi hodnotami. Rozdělte je na menší kroky a oslavujte malé vítězství na cestě k dosažení těchto cílů.
  • Buďte vděční. Věnujte každý den čas tomu, abyste byli vděční za to, co máte. Vděčnost může pomoci přesměrovat vaši pozornost od negativních myšlenek k pozitivním aspektům vašeho života.
  • Věnujte se meditacím a mindfulness. Pravidelná praxe meditace nebo mindfulness může pomoci klidnit mysl, zlepšit emocionální reakce a posílit schopnost být přítomný v daném okamžiku.
  • Přijímejte nové výzvy a získávejte zkušenosti. Tyto zkušenosti mohou rozšířit vaše horizonty a pomoci vám rozvíjet nové dovednosti a perspektivy.
  • Obklopte se podporujícími lidmi, kteří vás inspirují. Pozitivní vztahy mohou posílit vaši víru ve své schopnosti a motivovat vás k růstu.
  • Poslouchejte seberozvojové podcasty a čtěte knihy. Příběhy lidí, kteří si již dokázali přenastavit mysl vás inspirují. Mohou vám také dát dobré podněty a rady, jak svých cílů dosáhnout. Za tímto účelem, mimochodem, vznikla naše Autentická Výzva.
  • Žádejte zpětnou vazbu od ostatních. Konstruktivní kritika vám může pomoci vidět, kde se můžete zlepšit a jak můžete růst.

Doporučené knihy pro změnu mindsetu

Pracovat na sobě pod dohledem kouče si nemůže dovolit každý, proto je dobré začít tím, že budete číst knihy psané odborníky, které vás budou na cestě za lepším mindsetem vést. Jelikož takových knih existuje opravdu mnoho, vybrali jsme pro vás 5 titulů, které vám mohou pomoci začít a vytrvat!

"Síla pozitivního myšlení" od Normana Vincenta Peale: Peale vám ukáže, jak si můžete vybudovat pozitivní myšlení a zlepšit tak kvalitu svého života.

"7 návyků vysoce efektivních lidí" od Stephena Coveyho: Tato kniha vám omůže nejen změnit myšlení, ale i zlepšit své osobní a profesní vztahy.

"Mít nebo být" od E-Abrahama: Tato kniha nabízí hlubší pohled na lidskou psychiku a ukazuje, jak se můžeme osvobodit od materiálních touh a žít naplněný život.

"Moc přítomného okamžiku" od Eckharta Tolleho: Pokud hledáte knihu, která vám pomůže žít více v přítomnosti a snížit úzkost, je tato kniha právě pro vás. Tolle vám ukáže, jak se odpoutat od myšlenek a najít vnitřní klid.

"Mindset: The New Psychology of Success" od Carol S. Dweck - Tato kniha je klasikou v oblasti psychologie mindsetu. Carol Dweck vysvětluje rozdíl mezi "fixed mindset" a "growth mindset" a ukazuje, jak může přístup zaměřený na růst výrazně ovlivnit všechny aspekty našeho života.

Čtení není nic pro vás? Dejte odběr našemu podcastu Autentická Výzva přihlaste se k předplatnému na HeroHero! Za 66 Kč měsíčně získáte přístup k bonusovým epizodám, kde s hosty probíráme konkrétní kroky, které jim dopomohly k úspěchu/ změně mindsetu. Součástí předplatného je i podpůrná skupina, které vás bude motivovat, možnost zúčastnit se natáčení nových epizod a další bonusy!