Služby
Sebeláska

Jak na sebelásku a být spokojený sám se sebou?

21.10.2024
Autor:
Kateřina

Člověk je tvor, který potřebuje být milován k tomu, aby by byl šťastný. Přemýšleli jste někdy o tom, proč je pro někoho tak těžké mít zdravé vztahy, a to ať už přátelské nebo romantické? Často bývá problémem to, že se sami nemáme dostatečně rádi a manipulativní lidé to z nás cítí. Jak to zlomit? V tomto článku vám poradíme, jak se začít mít rádi!

Proč je důležité se milovat

Sebeláska je klíčem k tomu, abychom mohli být šťastní. Protože když nemilujeme a nerespektujeme sami sebe, proč by nás měli milovat a respektovat ti druzí?

Každý jsme se narodili s nějakými vnějšími a vnitřními vlastnostmi. Jedny jsou společností preferovanější než druhé, například pokud nemáte nos jako knoflík nebo máte několik kilo navíc, vymykáte se „ideálu krásy“. A jak víme, děti a teenageři jsou krutí.

Zvláště pak ženy si mohou z dob vyrůstání odnést zbytečné komplexy, které jim komplikují navazování vztahů. A to i když jsou ve skutečnosti krásné. „Myslím, že muži to zatím ještě nemají pod takovým tlakem a vlastně moje zkušenost je i taková, že je paradoxní, že často žena, která je  velmi blízko tomu stereotypu krásy, tak ta na sobě pomalu najde nejvíc těch chyb,“říká Lilia Khousnoutdinova v podcastu Autentická výzva.

Co je to sebeláska

Sebeláska je schopnost přijmout sebe sama se všemi svými dokonalostmi i nedostatky. Je to o tom, věřit ve své schopnosti, respektovat své potřeby, milovat své tělo a být k sobě laskavý.

Sebevědomí je všechno

Přitahujeme, to co jsme. Člověk s nízkým sebevědomím bude tedy spíše přitahovat manipulativního agresora, který toho bude chtít využít. Stejně tak nebude úspěšný v práci, protože z něj nebude „cítit, že něco dokáže. Kde to sebevědomí vzít?

V ideálním případě si sebevědomí odneseme z výchovy našich rodičů. Je ale pravda, že v našem českém prostředí se to úplně neděje. „Já asi můžu být vděčná mamince. Ona mě v dětství fakt tak jako podprahově vždycky říkala, že jsem krásná, že mám krásný to a ono a hento, takže mě vychovala v tom, že jsem nádherná, takže myslím, že to má jako velký vliv to, co to dítě slyší. Když dospívá, obzvlášť teda v tom teenage období, kdy  řešíme velmi, co se nám děje v těle, ty změny a hormony,“ říká Lilia a pokračuje: „Kdo chodí na terapii, tak vždycky se dostane zpátky k dětství, že jako co slyšel, v čem byl vychován. Takže myslím si, že v tomhle formativním období to, co tam přichází, ta zpráva od těch autorit, bude mít velký vliv, ale my s tím můžeme pracovat.(…) Já myslím, že všechno jde změnit, všechno jde domazlit..

Jak se naučit milovat své tělo

Sebeláska není cíl, ale proces. Nečekejte tedy, že se dokážete naučit mít rádi sami sebe přes noc. Ale věřte, že když na sobě budete pracovat, vaše tělo vám velmi poděkuje. Pokud totiž své tělo nemilujete, pravděpodobně se o něj ani dobře nestaráte. A tím si můžete snížit kvalitu života.

Všichni známe to cvičení. Postav se přes zrcadlo, svlíkni se a teď si jako koukej  a děkuj svýmu tělu, vlastně chval ho. To je takovej základní úplně jako selflove jako body positivity,“ říká Lilia. „Že se jako podívám na svoje tělo a vlastně si vzpomenu, že je super, že ho mám a že je super, že je zdravé, pružné, že díky němu můžu sportovat, tancovat, milovat.

Pokud patříte k lidem, kteří mají rádi návody, pak se zkuste řídit těmito tipy:

  • Přestaňte se srovnávat s ostatními: Každé tělo je jedinečné a krásné po svém. Srovnávání s ideály z časopisů nebo sociálních sítí vám jen ublíží.
  • Zaměřte se na to, co vaše tělo umí: Tělo není jen objekt, ale nástroj, který vám umožňuje zažívat život. Zaměřte se na to, co vaše tělo dokáže, a buďte za to vděční.
  • Pečujte o své tělo: Důležitá je vyvážená strava, dostatek pohybu a odpočinku. Když se o své tělo staráte, cítíte se lépe a máte k němu větší úctu.
  • Obklopte se pozitivitou: Vyhýbejte se lidem, kteří vás kritizují nebo shazují. Obklopte se lidmi, kteří vás podporují a přijímají takovou, jaká jste.
  • Mluvte k sobě laskavě: Vnitřní dialog má obrovskou moc. Nahraďte negativní myšlenky o svém těle pozitivními afirmacemi.
  • Vyzkoušejte různé formy sebevyjádření: Tvořte umění, tancujte, pište deník nebo se věnujte jakékoli jiné aktivitě, která vám přináší radost.

Zaujalo vás, co říká Lilia Khousnoutdinova? Pusťte si celou epizodu Autentické Výzvy!

Jak své tělo uzdravit

Naše tělo je velmi propojené s tím, co se nám děje v hlavě. Určitě už jste někdy slyšeli o lidech, kterým k hubnutí nepomohla žádná změna diety do té doby, než změnili svůj mindset. Abychom tedy mohli uzdravit své tělo, musíme zapracovat na své mysli též.

Každý lékař vám řekne, že skvělým lékem na vše je sport. Ale co když vás prostě sporty netěší nebo vám nejdou? Vyzkoušet můžete třeba starobylé orientální techniky. Pokud se necítíte na to, abyste cvičili jógu, můžete vyzkoušet meditaci nebo různé techniky dechu. Skvělé pro uvolnění a vnímání sebe a svého těla je tai-či.

A pokud chcete jít ještě dál, zkusit můžete čchi-kung. „Obraz naší mysli je takový klíč, kterým můžeme působit jak na fyzické tělo, tak na to energetický systém, tak na naší mysl. To znamená, že můžu změnit tělo na úrovni buněk. Můžu změnit stav energie jednotlivých orgánů, nebo si nabrat energii, když jsem unavený, můžu změnit svoji mysl svoji náladu, svoje emoce s pomocí obrazu mysli…“ říká v Autentické Výzvě učitel tohoto umění.

Jak věřit svým schopnostem

Pokud není vaší stopkou tělo, ale vaše mysl, pak jsou tu další kroky, které můžete udělat. Rovněž je ale platí, že nějaká forma meditace může být efektivní.

Možná si myslíte, že nic neumíte, že nejste v něčem dobří. To je ale nesmysl. Každý z nás máme svou (super)schopnost. Pokud nevíte, co je to vaše, je načase to zjisti!

Začněte sebereflexí: Co vás baví, co vám jde snadno a co vás naplňuje? Jaké máte koníčky? Za co vás ostatní lidé obvykle chválí?

Pokud na nic nepřijdete, požádejte o zpětnou vazbu od lidí, kteří vás dobře znají. Jak vás vidí oni? Co jsou podle nich vaše silné stránky?

A do třetice můžete vyzkoušet různé psychologické testy a nástroje. Například test Gallup.

Zaujala vás metoda čchi-kungu a chcete o ní vědět více? Pusťte si celou epizodu!

Co je to gallup Test

Pomocí testu Gallup se dozvíte, jaké jsou vaše talenty, silné stránky a osobní hodnoty. Provádí se online a dostanete analýzu vašich schopností. Zjistíte, jak vaše dovednosti efektivně využít a jak omezit dopad vašich slabých stránek na váš život a práci.

Podobně funguje Talent kompas.

Seberozvoj je cesta

Jakmile budete vědět, kde leží váš potenciál, začněte na sobě pracovat. Můžete si pořídit seberozvojové knihy, poslouchat podcasty nebo pracovat s koučem. Uvidíte, že za nějaký čas získáte pocit, že víte, co děláte a tím se vám i zvýší sebevědomí.

Cvičení na zvýšení sebevědomí

  • Denní afirmace: Každý den si několikrát zopakujte pozitivní afirmace o sobě. Například: "Jsem schopný/á dosáhnout všeho, co si přeji."
  • Vedení deníku: Zapisujte si své úspěchy, vděčnost a pozitivní myšlenky.
  • Vizualizace: Představujte si sebe, jak dosahujete svých cílů.
  • Sebechvála: Každý den si najděte alespoň jednu věc, za kterou se můžete pochválit.

Jak jsme uváděli na začátku - jsme to, co přitahujeme a přitahujeme to, co jsme. Lze to ale změnit. Pokud se často cítíte vyčerpaní, nespokojení sami se sebou a máte pocit, že něco ve vašem životě chyb… Možná je na čase zaměřit se na sebe a začít budovat zdravý vztah k vlastní osobě. Sebeláska není sobectví, ale nezbytný základ pro šťastný a naplněný život!