Podcast-Autentická Výzva
E29 Autentická Výzva

Barbora Zavadilová: „Dokud nebudeš v pohodě ty sám, tak můžeš žít kdekoliv a stejně to nebude ono“

17.6.2024
Autor:
Katka

Barbora Zavadilová je žena mnoha talentů a zájmů, a je on o nich by se dalo povídat dlouhé hodiny. V našem podcastu se ale rozpovídala o tématech, o kterých se spousta z nás bojí nebo stydí promluvit - domácí násilí, toxické vztahy nebo vlastní pobyt v Bohnicích… Chcete vědět, co zajímavého Lubomír z Barbory vytáhl? Prozradíme vám to v tomto článku!

Kdo je Bára Zavadilová?

Barbora Zavadilová začala svou kariéru jako fotomodelka, dnes však za foťákem stojí hlavně ona. Slyšet jste o ní mohli ale také ve spojitosti s knihou českých rekordů. Je totiž vzdušnou akrobatkou a v této disciplíně je nejen českou rekordmankou, ale také vicemistryní Evropy. V poslední době jí však nejvíce „pálí“ téma domácího násilí a špatných vztahů obecně, a proto začala s projektem „Moje nekonečno“.

„Já jsem za všechny špatný zkušenosti, co se mi staly, hrozně ráda. A jako já bych si to klidně dala ještě jednou,“říká v úvodu.“ Čím více zkouškami, čím více takovým tím hnusem si člověk projde - což samozřejmě jako není pozitivní…Ale když si z toho člověk odnese to, co mu to mělo dát, a nepochopí to špatně, nevezme sám sebe jako oběť, jakože jsem chudák, že se mi to stalo, tak to je vlastně pecka, že jsem o všechno přišel, já mám teď vlastně třeba důvod budovat.“ Už z prvních slov je tedy patrné, že Bářin život nebyl jednoduchý, avšak našla způsob, jak se s tím vypořádat.

Negativní zkušenost může být dobrá zkušenost

„Rozvod rodičů bylo to nejmenší, si myslím. Měli jsme tam spoustu takovejch životních zkoušek od domácího násilí už jako když jsme byli děti -ne teda jako od táty, ale ty partneři, kteří se tam potom přichomýtli. Byly tam nějaký sebevraždy, já jsem si pak ještě zažila domácí násilí a nějaký takový ty věci.“ Z výčtu negativních zážitků, kterými si Barbora prošla by až mrazilo, kdyby je neříkala s úsměvem. Všechny tyto věci si již dávno zpracovala, a to i díky pobytu v Bohnicích. „To bylo skvělý, protože jsem zjistila, že ti lidé tam jsou úplně normální. Jenom jsou nešťastní a nevědí, jak si nechat pomoct. A že dost často vyhledávají pomoc ti lidí, kteří by ji vlastně paradoxně vyhledávat neměli, ale měli by ji vyhledávat ti, co to způsobili,“ řekla o své zkušenosti z psychiatrie, za kterou je velmi ráda. Naučila se totiž spoustu cenných věcí, jako například, že si člověk nemůže nechávat vše líbit a musí se naučit bránit. „Za spoustu věcí si může člověk sám,“dodává.

Jak se Bára dostala ke svému uvědomění

Pozitivní přístup k životu a určitý nadhled Bára získala díky své terapeutce, která jí vysvětlila, že ne všechna úsilí ve vztazích musí přicházet od ní samotné. „ Našoupla mě na jednu pomocnou aplikaci, na nějaké povídání o tom, jak se vlastně pozná, že jsi v manipulativním toxickém vztahu, jaké to má známky… A když si tam jako odškrtáváš ano, tak si řekneš: Ty vado, a už jsme tu zas,“ Zároveň ale věří tomu, že ti lidé, kteří takovýmto způsobem manipulují s druhými, to nedělají schválně a svým způsobem si to neuvědomujou. „Hitler chtěl taky lepší svět. Ale on byl prostě tak slepý, že mu nedošlo, že tím sakra ubližuje.“

Teď Bára žije podle filozofie, že nic není problém a všechno je možné a nenechá se rozhodit žádnou situací, kterou nemůže ovlivnit. Díky své práci a zájmech hodně cestuje a poznává různé lidi. „Každý má něco, já si nemyslím, že na světě je místo, kde je to ideální. Fakt si nemyslím, že je to o místě, ale o tom, co si rozhodneš vidět,“Bára žila v mnoha zemích, například na Kanárských ostrovech. „A pak zjistíš, že já tady nemám zimu a myslela jsem si, že tady naleznu štěstí. A jako jo, mám moře, je to skvělý, ale pokud nebudeš v pohodě ty sám, tak můžeš být kdekoliv a stejně to nebude ono.“

Jak poznat toxický vztah a jak z něj

Bára se rozhodla pustit do projektu Moje nekonečno, jehož prostřednictvím chce pomáhat ostatním lidem.„To, co bych já ocenila dřív, že by mě někdo pošťouchl a řekl mi ty věci, na který já jsem si musela přijít sama, tak by mi to třeba tu cestu dost urychlilo.“

Ženy, ale i muži, kteří cítí, že možná v jejich vztazích něco není v pořádku tak mohou získat pohled zvenčí a být nasměrování ke svému uvědomění a nalezení vlastní hodnoty. Nejde však jen o romantické vztahy, které mohou být toxické. Neméně často dochází k manipulacím a šikaně i v rodině či na pracovišti. „Tak v tý práci, to nejčastější bývá šikana ze stran toho šéfa, může to být takový to podrývání tý tvojí vlastní hodnoty, že jsi úplně neschopná nebo neschopnej,“ uvádí jako příklad. Obecně ale platí, že nejvíce nám mohou ublížit takoví lidé, kteří nám jsou nejblíže.

Jak si zachovat i přes všechna traumata zdravý a pozitivní přístup k životu a jak najít svou vlastní hodnotu? To se můžete dozvědět v druhé části rozhovoru na platformě HeroHero! Neváhejte a zkoukněte celý díl!

Tento díl si můžete také zakoupit samostatně za 99 Kč.