Podcast-Autentická Výzva
EP17 Autentická Výzva

Vánoční speciál Autentické výzvy aneb Luboš hostem!

21.12.2023
Autor:
Pavel D.

Máme zde další díl Autentické výzvy, tentokrát to vezmeme ale poněkud netradičně. Nepřipadá vám na titulku něco divného? Ano - pokud jste pravidelní sledovatelé našeho podcastu - možná jste se dovtípili, že zde něco nehraje. Konkrétně jde o hosta. Nebudeme vás dále napínat. V této epizodě se hostitel Lubomír Novohradský stal v rámci vánočního speciálu hostem.Co si pro něj hostitel podcastu Jakub Janeček připravil za otázky. Bude to revenge, když Luboš nedávno tak nelítostně Janečka vyzpovídal?

Článek je pouze shrnutím toho nejzajímavějšího z epizody podcastu. Pokud se chcete dozvědět více, neváhejte se podívat na Youtube video podcast či Spotify podcast.

Proč se Luboš vrátil do Čech?

Zkrátka se Luboš začal v Asii poněkud nudit a začalo se mu stýskat po české kultuře (a českých holkách). Nicméně po návratu už na Česko koukal jinak než po odjezdu… Naši společnost začal vidět jako „zabředlou“. Zároveň si všiml, že Češi jsou poněkud moc „free“, bez disciplíny.

Co přesně Lubošova firmě vlastně dělá?

Luboš využil své zkušenosti z freelancerství (a práce obecně) na Maltě k založení, směřování a vedení své firmy. - Zejména pokud jde o marketing.

Vznikl projekt sazeni-online.eu, který na první pohled působí jako další z mnoha „hazardních portálů“ - které obsahují seznam ověřených sázkových kanceláří, casin, příp. i jiných hazardních podniků (např. poker herny) s možností prokliku na ně. Nicméně po podrobnějším průzkumu zjistíte, že portál se na pouze jednu stranu snaží uspokojit hráče (nabídnout kvalitní hazardní společnosti), na stranu druhou ale také velmi zdůrazňuje zodpovědné hraní a poskytuje užitečné informace ze světa hazardu.

„Snažíme se, aby díky našemu webu dokázal uživatel provést to nejlepší možné herní rozhodnutí.“

L. Novohradský

Pro firmu je tento web důležitý mj. z finančního hlediska: plynou z něj příjmy na jiné firemní projekty.

„Je to ovlivněno mou minulostí - já jsem v casinech vyhrával… a pak z toho nakoupil něco pro firmu.“

L. Novohradský

Projekt sazeni-online (jak název napovídá) se původně zaměřoval čiste na Čechy, příp. Slováky, nicméně nyní je plánována expanze do zahraničí.

Hlavním projektem Lubošovi firmy je však web, resp. videoprodukce, Zábavná média - přejmenovaná relativně nedávno na Autentická média.

Pro Luboše je cílem dělat lidi spokojenými - služba lidem. A je dle jeho názoru vlastně jedno, jakým stylem se to dělá: jestli prostřednictvím produkce videí, skrze nabízení bezpečného hazardu či přes něco jiného.

„Mým snem je pomáhat lidem a předávat dál to, co jsem se naučil.“

L. Novohradský

„Mě se líbí, když všichni jsou veselí a zdraví.“  

L. Novohradský

Nicméně nezapomíná ani na sebe. - Resp. se o to snaží.

„Chci také založit rodinu a sám si užívat.“

L. Novohradský

Podcast - speciální vánoční díl

Rodina Luboše?

Lubomír Novohradský pochází z městečka Klášterec nad Ohří (okres Chomutov; SZ Čechy), ze statku. Má dvě sestry (narozením rok od sebe), táta v 90. letech pracoval v těžkém průmyslu; později založil svou firmu, do které dal „krev, pot a slzy“. Také nechal postavit slavný hotel u dálnice. Rovněž měl - kromě firmy - i farmu, kde malého Luboše nutil pomáhat.

„0-7 let je věk, kdy se ti buduje podvědomí (...) to, co v té době kolem sebe uvidíš, z 90 % ovlivní tvůj zbytek života. - Pokud na tom aktivně nepracuješ dál.“

J. Janeček

Rodiče mezi sebou neměli moc dobrý vztah, zároveň v době, kdy byl Luboš ještě v prenatálním stádiu vývoje, chodily tátovi - jakožto městskému úředníkovi - ne zrovna pozitivní dopisy. - Čili stres.

Luboš sice sportoval (hokej), ale obecně jeho výchova byla spíše benevoletní - ovlivněna matkou, otec v jeho dětství moc nefiguroval. A když se objevil, tak byl na něj naopak velmi přísný.

„Táta by měl být už pro malého kluka spíše v roli parťáka.“

J. Janeček

„Děti se narodí emocionálně vyspělí, ale bez rozumu.“

J. Janeček

Roztěkanost/ADHD Luboše možná (částečně) pramení (také) z dětství. Táta s ním neměl trpělivost a časté výbuchy rodičů z něj udělali „roztěkance“. Rodiče na jeho chování reagovaly nepředvídatelně: „jednou je to v pohodě, podruhé se kvůli tomu samému zboří svět.“

Šikana na ZŠ

Luboš měl také problémy se šikanou - a to na základní škole. Měl přirozenou tendenci zachraňovat rodiče - a to samé měl tendenci dělat u spolužáků. Ovšem přeháněl to, navíc zdaleka ne každý chtěl (vůbec nějakou) pomoc. 

„Já už na základce řešil problémy, ale neuměl jsem se bránit.“

L. Novohradský

Kvůli potížím v mezilidských vztazích se ale přirozeně naučil se rvát, což - velmi občas - dělá doteď. Nicméně už si více váží své energie: to znamená, že druhým pomáhá, ale s mírou.

„Ukážu mu cestu, ale když na to nereaguje, tak ho nechám být a jdu dál.“

L. Novohradský

„To, co lidé dávají ven, obvykle chtějí dostávat.“

J. Janeček

… Takže například když rozdáváme lásku, znamená to, že vlastně lásku chceme/potřebujeme. A druzí lidé to často podvědomě tuší, nicméně málokdy na to altruisticky zareaguje („cítím, že potřebuješ lásku, dám ti lásku.“)

Janeček dále míní, že v Lubomírovi je od dětství zakotvena potřeba spravedlnosti, která se i promítla do světa tím, že založil Autentická média - která mají za cíl ukazovat pravost.

„Já neumím žít ve lži.“

L. Novohradský

„Když je člověk tvrdý na sebe, je automaticky tvrdý na ostatní.“

L. Novohradský
Podcast - speciální vánoční díl

Vize Autentických médií?

Podle Lubomíra média obecně potřebují reformu. Je potřeba zejména prezentovat zprávy jinak, „nežít ze strachu diváků“.

„Stará média“ podporují u lidí povrchnost - to, aby zapomínali na duševno a hnali se za penězi apod. 

„Škola je jedním primárních médií, které formuje charakter lidí.“

L. Novohradský

Pro média je bohužel - pokud chtějí být úspěšná - pozornost. Nejde o přinášení pravdy apod. - jde o senzaci, o pozornost diváků.

„Někdy mi připadá, že pozornost jde proti autenticitě. A když nemáte pozornost, skončíte.“

J. Janeček

Bohužel lidé mají tendenci stádovitého chování, což defakto znamená, že když jsou „stará média“ populární, zřejmě populární zůstanou… Pokud se něco významného nestane…