Podcast-Autentická Výzva

Tomáš Peleška: MMA zápasník nemusí být barbar

17.7.2023
Autor:
Pavel D.

Vítejte v dalším díle podcastu Autentická výzva. Tentokrát do show Lubomíra Novohradského zavítal Tomáš Peleška.

V tomto doprovodném článku k podcastu se vám pokusíme stručně sdělit, o čem epizoda byla.

Článek je pouze shrnutím toho nejzajímavějšího z epizody podcastu. Pokud se chcete dozvědět více, neváhejte se podívat na Youtube video podcast.

Youtube

Spotify

O podcastu Autentická výzva s Tomášem Peleškou

Tomáš Peleška je MMA zápasník, který zároveň vydává knihy o sebeobraně a má vlastní organizaci, kde trénuje civilisty i policii. On sám byl policista a ví, jak je to tvrdá práce. Právě o tom se rozhovoří v novém podcastu Autentická výzva, který uvádí Lubomír Novohradský.

V interview se hostitel soustředí primárně na spojitost Pelešky s policií, sekundárně na Tomášovi projekty. Proč se Tomáš stal policajtem? Co ho jeho profese naučila? Jak může obyčejný občan pomoci policii? Proč se snižuje bezpečnost v ČR? Je právě kvůli tomu negativistická atmosféra v naší zemi? Může být dobře, že někdy někomu nepomůžeme? Jak nás poznamenává povolání? Mění se skladba trestných činů v posledních letech? Kdo vykrádá auta? Jak se chránit před zločinem a celkově v životě?

Peleška rozhodně dovede nabídnout spoustu znalostí, zkušeností i netradičních pohledů.

Zjistěte další zajímavosti - bývalý policista Peleška

Pokud vás zajímá zápasnická kariéra Robocopa blíže, doporučíme následující odkazy:

- Sherdog – přehled zápasů 

- Reinders MMA (asociace zastřešující Pelešku, AKA „Gym“) – fyzické parametry postavy, biografie, tituly a více

- fights.cz – prezentuje informace jako historie zápasů, parametry postavy či bilance vyhraných/prohraných/remíza zápasů.

- OKTAGON – Další užitečné informace

O aktuálním životě Tomáše se toho spoustu dozvíte na jeho Instagramu @tomas_robocop_peleska. Podobně je zaměřen jeho Facebook. Zápasník je aktivní také na TikToku. Existuje možnost objednat si i různé itemy s motivem Tomáše Pelešky, což jen dokazuje, že se nejedná o ledajakého bojovníka.

Velkou část času Tomáš nyní věnuje tréninku civilních a profesionálních složek ve vlastním „gymu“ RW ACADEMY S.R.O. Dále je Tom aktivní v POLICE MMA GYM PRAHA – jakožto jeden z trénérů.

O jeho počínání informují různé deníky, například Plzeň.cz. O samotném životě Tomáše se více dozvíte například v článku od Lidovky.cz.

Dnes již táta, angažuje se v dobročinných aktivitách typu propagace útulku. Rozhodně tedy žije i mimo “svět svalů a obušků”.

O tom, jak Peleška zvládá MMA, dobře hovoří např. iDnes čláhek. “Tak jsem se kousl, doslova jsem si prokousl chránič, ještě jsem zvedl ruku, že jsem OK. No, OK jsem nebyl. Bylo to blbý. Vezla mě rychlá.” 

Celkově působí jako psychicky silný chlapík s uspořádaným životem a spoustou elánu: v tomto nám připomíná Josefa Šálka – nedávného hosta Autentické výzvy.

Pokud najdete ve svém zaneprázdněném životě chvilku, věříme, že vám podcast s Robocopem přinese nejednu zajímavou informaci.

Na Peleškovi AKA Robocopovi je zajímavé to, že ačkoli je MMA zápasník, snaží se pomáhat lidem. Ukazuje tím jednu důležitou věc: fighteři zdaleka nemusejí být hulváti

Proč Peleška založil vlastní gym?

Důvodů bylo více; opět doporučujeme podívat se na podcast. Hlavní hnací silou nicméně byla skutečnost, že (dle jeho mínění) ozbrojené složky v ČR trpí nedostatečným výcvikem. A ten výcvik, který dostávají, je navíc zastaralý, ignorující některé současné trendy.

Jeho MMA akademie konkrétně zajišťuje:

- Výcvik pro veřejnost - “Civilní divize se stará o výuku různých druhů bojových umění jako je MMA, Brazilské jiu jitsu, Japonské Jiu Jitsu, Box, Thajský box, Wrestling, Kickbox a různých typů a náročnosti sebeobrany na ulici v moderní podobě”

- Výcvik pro ozbrojené složky - “(...) pořádáme pravidelné odborné kurzy zaměřené na použití donucovacích prostředků a taktiky pro příslušníky IZS a Policie ČR, městských policií, Vězeňské služby, Justiční stráže a Armády ČR”

Třetí divize bude zajišťovat specializované kurzy pro soukromé bezpečnostní agentury, “které budou rovněž vycházet z praktických zkušeností”.

Vybraná fakta o životě Robocopa

- Od 10 let si prošel mnoha bojovými styly

- Je stále aktivním zápasníkem MMA a Brazilského jiu jitsu. 

- Tomášova bilance proher a výher v bojových uměních není vůbec špatná. Na zem smetl například Lukase Olejnika.

- Získal mistrovské stupně typu 2. Dan či Black Belt

- Dokonce dobyl titul mistra Evropy v HTH Fighting

- Posledním velkým bodem jeho MMA zápasnické kariéry byl úspěšný fight s Michalem Krčmářem v roce 2021

- U Policie ČR sloužil 22 let na různých pozicích - od základních útvarů až po Útvary Služby kriminální policie a vyšetřování („kriminálka“)

- Největší část kariéry věnoval službě na Pohotovostní motorizované jednotce v Praze. Zde načerpal největší množství dovedností v boji z blízka a taktiky zákroků, které se počítají na stovky.

- Honosí se titulem MMA trenéra III. třídy

- Má magistra na Bezpečnostně právní fakultě Policejní akademie ČR

“Brazislké Jiu Jitsu je výborné bojové umění. Je zaměřené na porazy, strhy a především na práci a boj na zemi. Vybijete se, naučíte se bránit a skvěle se protáhnete. Je to cesta, jak se celkově zlepšit”

Tomáš Peleška

Kde dále zjistit informace o Peleškovi?

Prošli jsme pro vás mnoho zdrojů, které hovoří o Peleškovi. Z nich můžeme doporučit následující:

- Zejména o kariéře u policie: policista.cz - “Policista Tomáš Peleška: ‘Jsem odhodlanej!’

- O životě Tomáše Pelešky: lidovky.cz - “Vyznamenaný policista Peleška: Smrt rodičů mě zlomila, ale nezastavila. Bojuji i pro ně

- Peleška jako trenér ozbrojených složek; stručný popis  - policemmagympraha.cz

- Podcast o MMA kariéře Robocopa - talk.youradio.cz - “Tomáš Peleška: Do klece chodím zemřít, v uniformě jsem od toho nebyl daleko

- Další dobročinné aktivity Pelešky - policie.cz - “Pomáhají v boji proti zákeřné nemoci

- Twitter, kde je Peleška často aktivní.

Tak mrkněte na celou epizodu podcastu Autentická výzva s Tomášem Peleškou!

https://youtu.be/yVWYmAX-dIc

Celá epizoda podcastu

Nebo se alespoň podívejte na upoutávku k podcastu.

https://youtube.com/shorts/dH7gtY5wMTk?feature=share

Trailer k podcastu s Peleškou

Líbil se vám podcast s Tomášem Peleškou?

Tak co se podívat na další podcasty Autentických médií?

Naše Spotify