Podcast-Autentická Výzva
E39

Petr Kochlík si díky čchi-kungu uzdravil nefunkční srdce. Co všechno tato čínská technika dokáže?

17.10.2024
Autor:
Kateřina

Už jste někdy slyšeli o čchi-kungu (qiqong)? Lektor tohoto tajemného čínského cvičení Petr Kochlík tvrdí, že je pomocí této techniky možné uzdravit naše tělo a dodat mu spousty potřebné energie. Dokonce se lze díky čchi-kungu zbavit rakoviny! Jak je to vůbec možné? V tomto článku se dozvíte, na co se můžete těšit v 39. epizodě Autentické Výzvy!

Tradiční čínská medicína jako způsob uzdravení

V Číně se již po tisíciletí zdravotní neduhy léčí pomocí životní energie. Tato energie proudí naším tělem po energetických drahách – meridiánech, a ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví.

Když tedy někde máme energetický blok – například způsobený potlačenou emocí, tato energie nemůže nadále správně proudit a my jsme unavení a leccos nás bolí. Jestliže energie nemůže tělem proudit dlouhodobě, můžeme zaznamenat vážné zdravotní obtíže. A právě ty našeho hosta přivedly k tradiční čínské medicíně. Vyslechl si totiž od lékařů zdrcující diagnózu, že mu nefunguje srdce.

Já jsem v jednadvaceti letech onemocněl, když to hodně zestručním, tak prostě Jedna návštěva lékařky byla, že mi řekla, to je jarní únava, to bude dobrý.  Druhá návštěva, pár týdnů později, byla to je psychický a tu běžte jinam. Pak asi po několika měsících mě jediný lékař natočil EKG, poslal mě na vyšetření, prostě srdce…“ vypráví. „Jelikož mi lékaři řekli, že pro mě nemají nic, co by mi mohli nabídnout. Jenom mě sledovali. Každý měsíc jsem chodil na vyšetření, tak jsem si hledal svojí cestu k uzdravení.

Co je to čchi-kung?

Čchi-kung je sérií nejrůznějších cvičení, které se zaměřují na kultivaci a harmonizaci čchi, tedy životní energie. Díky pravidelnému cvičení dojdete k celkovému zklidnění těla i mysli. Budete se tedy moci lépe soustředit.

  • Práce s dechem: Cvičení čchi-kungu klade velký důraz na vědomé dýchání.
  • Pohyby: Pohyby v čchi-kungu jsou pomalé, plynulé a často inspirované v přírodě. Napodobují například pohyby zvířat nebo proudění vody.
  • Koncentrace: Důležitou součástí čchi-kungu je koncentrace na jednotlivé části těla nebo na tok energie.
  • Meditace: Mnoho cvičení čchi-kungu zahrnuje prvky meditace, které podporují hlubokou relaxaci a vnitřní klid.

Výhodou čchi-kungu je, že ho může cvičit naprosto kdokoliv – nezáleží na věku, ani na fyzické zdatnosti. Nepotřebujete na to ani žádné speciální vybavení, oblečení nebo místo. Cvičit se dá klidně i v tramvaji. A nikdy to na tobě nepozná. Pouze tvé tělo!

„Vlastně právě díky těm vyšetřením těm kontrolám u lékařů bylo vidět, že jakoby objektivně se to zlepšuje a hlavně teda subjektivně jsem se začal cítit líp a uzdravil jsem se,“ říká Petr Kochlík a uvádí další případy svých studentů, kterým se pomocí čchi-kungu podařilo vyřešit spousta zdravotních problémů.

Minulý rok v lednu byla na kurzu paní, která mi asi za 2 týdny na to poslala video s přesnými výsledky, kde psala, že se jí jednak zlepšil tlak v očích. V každém oko měla ještě jiný. To se jí srovnalo. Pak zjistila, že se zbavila alergie nebo intoleranci na lepek, a pak se mnou jela v červnu do Chorvatska cvičit a tam říká, no jo, já nevím, že můžu jíst ty bagety, což jsem předtím nemohla. Měla jsem hrozný migrény, ale já teďka můžu pít i mléko. Já jsem se zbavila alergie na mléko jo a je to na základě 12 cviků,“ popisuje.

Co vám práce s energií přinese

Pokud se, stejně jako Petr Kochlík, naučíte pracovat s energií, získáte vlastně určité superschopnosti. Díky čchi-kungu totiž dokážte:

  • Pocítít bolavé místo a uvolnit ho
  • Získat lepší fyzičku a  odolnost vůči nemocem, špatným myšlenkám a jinými škodlivými vlivy z okolí
  • Lépe se soustředit a zároveň ze soustředění přejít do relaxace během okamžiku a naopak
  • Pracovat s myšlenkami nebo je opustit
  • Upřít svou energii tam, kam potřebuješ a měnit zaměření dle záměru
  • Měnit sebe sama na úrovni mysli i těla
  • Mít lepší spánek
  • Mít odstup od problémů a řešit je nezaujatě
  • Vnímat život pozitivněji a mít vize, kam chcete směřovat

Obraz naší mysli je takový klíč, kterým můžeme působit jak na fyzické tělo, tak na ten energetický systém, tak na naší mysl. To znamená, že můžu změnit tělo na úrovni buněk. Můžu změnit stav energie jednotlivých orgánů, nebo si nabrat energii, když jsem unavený, můžu změnit svoji mysl svoji náladu, svoje emoce s pomocí obrazu mysli,“ říká Petr Kochlík v rozhovoru.

Proč čchi-kung není oficiální univerzální lék?

Stejně jako ostatní léčebné techniky, jako je akupunktura, moxování, tuina, quiqong nebo fytoterapie, ani čchi-kung naše západní medicína neuznává. „ Pro někoho, to je určitá forma konkurence. Někdo tomu zkrátka nevěří, přijde mu to nevědecký, protože se o tom neučí na škole. Jak jsem říkal, je to něco, co se těžko měří. A z druhé strany - když se zamilujeme, tak vím, že jsem zamilovaný. Vím, co to se mnou dělá,“ říká Petr Kochlík a pokračuje: „Soucit lásku nezměříte, nezvážíte, ale víme, že to existuje. Čchi je něco, s čím každý může mít svoji praktickou zkušenost. Co se naučíte vnímat a cítit prostě na prvním kurzu.“

Chcete se o čchi-kungu a jeho pozitivních dopadech na lidské tělo dozvědět více? Pusťte si celou epizodu na Youtube nebo si ji poslechněte v audioverzi na Spotify!