Podcast-Autentická Výzva
EP23 Autentická Výzva

Pavel Železný: Žiju prací a baví mě to!

24.3.2024
Autor:
Katka

Pavel Železný je podnikatel, který stojí za úspěchem žižkovského prostoru Pracovna. Ten si kdokoliv může pronajmout na nejrůznější eventy či nahrávání podcastů. Dobře poslouží ale i lidem, kteří nemají vlastní kancelář a potřebují klidné místo na práci či setkání. A do třetice všeho dobrého tam je příjemná i kavárna. Jak tento projekt vznikl a co se díky němu Pavel Železný naučil? Čím může inspirovat ostatní a na jaké další výzvy se ještě chystá?Vybrali jsme pro vás zajímavé myšlenky a momenty z podcastu Autentická Výzva, do kterého pravidelně zve hosty náš moderátor Lubomír Novohradský!

Přes den business, večer párty 

Článek je pouze shrnutím toho nejzajímavějšího z epizody podcastu. Pokud se chcete dozvědět více, neváhejte se podívat na Youtube video podcast či Spotify podcast.

Pracovna existuje přesně 10 let, ale my jsme ji koupili od bývalých majitelů před 5 lety,” říká na úvod Pavel Železný, který je také majitelem JenDobryPiti.cz, knihobudka.cz  a SlavnostCideru.cz. Od původního podniku se ale Pracovna přeci jen dost liší - dříve se totiž jednalo hlavně o místo na co-working, kam chodili podnikatelé za poplatek pracovat, což bylo, dle jeho slov, dlouhodobě ekonomicky neudržitelné. 

Ačkoliv prostor od původního majitele koupil se záměrem vytvořit někde vlastní kavárnu, vše se nakonec vyvinulo jinak a kavárna je tak jen jednou ze součástí multifunkčního prostoru. Pracovna je zkrátka nejen místem, kde se dá v klidu pracovat, ale také nabízí příjemné prostory na konference, oslavy či jiné eventy. V neposlední řadě nabízí multifunkční studia, kde lze fotit, natáčet reklamy či podcasty. Mimochodem- právě tam vznikla reklama na náš podcast Autentická Výzva!

“Každý muž by si měl najít nějaké poslání”

Já jsem před třemi lety přišel do takové komunity, tehdy se to jmenovalo Mastermind Club.  Bylo to společenství, komunita podnikatelů, kteří chodili ke mně do pracovny a já jsem je navnímal přímo tam a líbilo se mi, o čem mluví, co řeší, protože to byli lidi, co mají firmy a podnikají.  A jsou tam třeba sami, cítí se tam sami a já jsem zjistil, že je mi příjemný, nebýt sám,” říká Pavel Železný ke své další aktivitě, kterou bere v podstatě jako své poslání. Stal se totiž Community manažerem a propojuje díky Pracovně různé podnikatele. Hledá mezi nimi synergii a navazuje různé spolupráce. 

Navzájem se posouváme. (…) Často mám pocit, že lidi jsou v těch podnikatelských prostředích hrozně zavření a nejsou schopni se na to podívat z venku, protože to nejde. Ani já se neumím na Pracovnu moc podívat z venku, takže potřebuju ostatní lidi, aby mi řekli: Pavle, to je blbost, tohle nedělej, co je to za nápad a nebo mi naopak řeknou- Hele, to je dobrý, to toto je silná myšlenka s tím něco dělejte…” 

Podnikání je výzva, která vás musí bavit

Ono to vypadá strašně jako cool, že někdo podniká, ale je to to nejblbější, co si můžete vybrat. (…) Jestli chcete podnikat, tak to nedělejte. Pokud fakt jako nejste blázni…” říká Pavel Železný, když vzpomíná na začátky s Pracovnou, které zkomplikoval i nástup pandemie koronaviru. 

Dnes už je provoz Pracovny ustálenější a díky spolehlivému týmu má Pavel čas i na další své aktivity jako je moderování a v neposlední řadě se ve volných chvílích věnuje své rodině. Odpočinek si ale prý musí naplánovat dopředu do kalendáře, jinak na něj nemá čas. Říká, že vlastně nevěří na work-life balance. 

“Já žiju tou prací a mně prostě úplně nekončí. Někdy odpovím večer, někdy ráno. Když mám chuť, tak to dělám (…)  Někdy umím vypnout a chci vypnout a odpojuji se a potřebuju to, ale jinak já to beru tak, že dělám to, co mě baví. A  je to můj život. Není to jako že: Tak teď stopuju život a jdu pracovat. To já tak nemám a nechci a nebudu to tak mít…” 

Rád jezdí na hory a věnuje se snowboardingu či lyžování. Přiznává, že velmi rád jezdí rychle, kvůli čemuž se občas dostává do nebezpečných situací a někdy i spadne. “Je to i v podnikání, kdo nepadá, jezdí pod své možnosti. Prostě nemůžeš zůstat nějak jako v průměru, aby nějak vynikl. Prostě musíš reálně dělat něco, kdy jdeš na tu hranu,” říká.  

Na světě je hodně obsahu a je třeba vybírat ten dobrý

Jelikož se v Pracovně natáčí mnoho podcastů a sám Pavel Železný jich už pár moderoval, v Autentické Výzvě přišla  řeč i na ně. 

Možná mě asi nejvíc baví ten formát, co dělá Petr Mára ve Středověku-  že si prostě večer s kamarády povídají, nahrajou to a buď to někoho baví a nebo ne, to je celý. Já myslím, že třeba obsahu je fakt hodně, (…)že ti lidi jsou teda hustý, když stíhají poslouchat všechno možný. Jak to vůbec stíhají?  (…) 

Já bych dal možná výzvu lidem, aby vyměnili 1 hodinu na Instagramu, nebo Facebooku za 1 hodinu poslouchání něčeho dobrého. Jako nějakého obsahu, který jim něco skutečně dá. Podle mě mají lidi pár desítek minut denně zbytečně strávenýho času nad padajícím kamenem do řeky, který je opravdu zábavný, ale je ti úplně k ničemu, takže ono jde spíš o to si vybrat, jestli jo, jestli to má smysl.“

Hlavně nebýt pod tlakem 

Spousta lidí poslouchá podcasty či sleduje obsah na sítích proto, aby se nějakým způsobem posunuli. Podle Pavla Železného to někdy až přehání. “Já myslím, že je taky v pořádku, když se někdo posouvat nechce, je tam, kde je, a je tam spokojený.(…) Nemusíte být každý den lepší a furt se někam zlepšovat a furt se někam posouvat a být v neustálém stresu, že všichni se posouvají a já ne a být potom v depresi..” (…)

A toho tlaku, toho porovnávání se u  těch fotek…Tam vidím tu výzvu, jako že se tolik nesrovnávat být happy s tím, že mám o špek navíc atd. Že prostě holt jsem třeba jiný, než ten pán na tom Instagramu, než ten moderátor toho podcastu. No a co, to není špatně!

Jakým uvědoměním Pavel Železný na své podnikatelské cestě prošel?

"Já jsem byl samozřejmě skvělý, úžasný a bezchybný kolem 26 až 30 let. To jsem byl absolutně nejlepší a nejchytřejší a teď zjišťuji teprve tu pravdu.” 

Častou chybou, kterou lidé totiž dělají, a to nejen v podnikání, je to, že se snaží dělat všechno. Někdy je to záležitostí ega, někdy zkrátka nedůvěřují ostatním. A to je věc, na kterou i náš host musel během své cesty životem přijít sám. 

Možná pro mě je velký uvědomění nedělat věci, ve kterých nejsem dobrý. Prostě se na ně vykašlat, nechat je dělat někoho jiného a věnovat se tomu, v čem jsem dobrý.”

A co teď považuje za svou největší výzvu? 

“Já si myslím, že nejvíc je pro mě výzva udržet ty věci jako zdravé- třeba zdravá firma, co to je? Protože ta firma může růst a být podle čísel úspěšná, ale ty lidi tam můžou být vyřízení, přetížení, vyhořelí, naštvaní… A to já nechci. Já vlastně chci, aby jsem tam měl přátelský kolektiv, abych tam chodil rád, aby ti lidi tam chodili rádi. A vlastně nás to bavilo a to samý doma - aby ty vztahy netrpěly, což třeba upřímně za mě v mé kariéře trpěly. Díky tomu, že já jsem si něco někde snažil dokázat a něco udělat.Tak ta výzva pro mě je,  abych dokázal obě ty části držet..”

Zaujal vás článek a chcete o Pavlu Železném zjistit více? Nalaďte si celý podcast na Youtube či Spotify. 

A pokud se chcete dozvědět, jaké má náš host superschopnosti a chcete od něj získat tipy do podnikání, udělejte si VIP členství na HeroHero a učte se od našich superhrdinů!

Kupte si bonusovou epizodu!