Podcast-Autentická Výzva

Martin Hausenblas: podnikatel a podvodník nemusejí být synonyma

23.10.2023
Autor:
Pavel D.

Martin Hausenblas je společensky prospěšný podnikatel (roku), který se nestydí za svou homosexualitu. Lubomír Novohradský si filantropa pozval do své show Autentická výzva, aby se více dozvěděl o jeho životě, zejména podnikání a jeho současnosti. Buďte u toho!

Martin

Článek je pouze shrnutím toho nejzajímavějšího z epizody podcastu. Pokud se chcete dozvědět více, neváhejte se podívat na Youtube video podcast či Spotify podcast.

Youtube

Spotify

Dnes je doba informací

Dříve byla doba snadnější v tom, že beylo potreba tolik informací.

Dříve se bláznům “dalo přes dr.ku”. Dnes se tito blázni spojují na internetu a utvrzují se vzájemně v tom, že ty bláznoviny jsou pravda.

“Baví mě to, jde mi to, jsem v tom užitečný, a mám z toho nějakou kačku - to musíme najít.”

Martin Hausenblas

V informační době se odpovědnost za to, rozhodnout, zda je to pravda, přesouvá na příjemce. Tvůrce informací dnes může být kdokoli.

Dnes už nestačí umět pracovat s informacemi, ale také s umělou inteligencí.

Podnikání pro osobní blaho není dobrá cesta

Martin s podnikáním začal s jasným cílem: stát se bohatým a finančně nezávislým na svém nejistém zaměstnání; mít život pod kontrolou. Postupně ale zjistil, že v podnikání nic nemáte pod úplnou kontrolou, a dokonce že v penězích není štěstí.

Rozhodl se tedy poněkud se distancovat od vedení firmy, což mu umožnilo získat více volného času, který se postupně vyprofiloval do oblasti filantropie.

V této zemi chybí vize

Politici se snaží tuto skutečnost zakrýt tím, že vymyslí nějakou vizi “do dalších voleb”, kterou se ne vždy snaží plnit.

Leadership je právě o ukazování směru. Kde chybí dobrý leader, tam hrozí, že jiný schopný leader využije situace ve vlastní prospěch.

“Perspektivu hledá každý člověk. Jestliže zde chybí, tam čím jsou lidé lepší, tím je vyšší pravděpodobnost jejich odchodu.”

Martin Hausenblas

Jedinečný obchodní argument Česka?

Martin věří, že v podnikání je třeba najít, v čem je vaše firma jedinečná; co má a ostatní nemají. Pokud této věci správně využije, má mnohem vyšší šanci na úspěch. Přičemž konkurence ji bude mít problém dohnat, protože nemá “tu věc”.

Pokud si jednotlivé státy představíme jako podniky, unikum ČR spočívá v její poloze.

“ČR by se měla stát srdcem, křižovatkou, mozkem Evropy. V centru je obvykle největší míra prosperity. Musíme ale tyto věci systémově podporovat.”

Martin Hausenblas

Jedním z kroků k naplňování této vize je výstavba vysokorychlostních tratí, na čemž se sám Martin podílí.

“Kdyby mě služba druhým nedělala dobře, tak to dělat nebudu.”

Martin Hausenblas

“Když něco chci, tak si za tím (s pomocí legitimních nástrojů) jdu. Radost z toho je mi jedinou odměnou.”

Martin Hausenblas

Martin jako podnikatel nové generace?

Podle Martina by společenská prospěšnost měla být součástí podnikání. Lidi, kteří ukradli nějaký podnik apod., a tím dosáhli bohatství, ani nepovažuje za podnikatele, jako spíše za podvodníky.

Zejména lidé, kteří nestihli privatizaci, často spadají do “podnikatelů nové generace”, za nimiž jsou roky poctivé práce.

Martin Hausenblas + Lubomír Novohradský

Martin začínal na záchodech

Martin je právě jedním z těch podnikatelů, kteří se vypracovali “z nuly na sto”. V devadesátkách myl záchody a měl co dělat, aby splatil hypotéku.

Brzy mu došlo, že pokud chce mít čas a energii na důležitější věci, bude muset se odrazit. I dnes ví, že podnikatel není od toho, aby dělal první poslední; nýbrž aby identifikoval klíčové činnosti a ostatní outsourcoval.

“Většina lidí je stráví celý den únavnou prací, aby se uživili. Nemáte čas uvažovat o životě a věcech, které považujete za důležité.”

Martin Hausenblas

Vybudoval MALFINI a.s. (dříve Adler) a najednou zjistil, že “čím míň tam je, tím líp. Firma potřebuje čas na práci, nepotřebuje stále poslouchat mé nápady.”

Takže získal spoustu času, který věnuje právě udržitelnosti, společensky užitečným aktivitám.

“Chci přispět k tomu, abychom získali více času… na zmoudření.”

Martin Hausenblas

Lubomír a jeho společensky prospěšný plán

Lubomír Novohradský chce - zejména za pomocí odborníků - dokázat “spojit ČR”. Zároveň samozřejmě plánuje využít sociální média, neboť se jedná o “kanály, které zesilují hlasy.”

Martin uvádí, že existují dva způsoby, jak se člověk může změnit: inspiration a desperation. Podle Martina Lubomírova strategie může fungovat, protože se snaží lidi inspirovat, což má potenciál je změnit.

Martin jako politik

Martin se v Ústí nad Labem angažoval osm let v komunální politice.

“Byl to prostě očistec”

Martin Hausenblas

“Když jdete do politiky s ideálem pomoci svému městu, brzy zjistíte, že jste blázen.”

Martin Hausenblas

Drtivé většině lidí jde totiž v politice o nějaký osobní zájem. A někteří z druhého, “městu-prospěšného” tábora tam nakonec také sklouznou či odejdou: protože služba městu je zkrátka slabší motivace než uspokojování vlastních potřeb. Vaše práce tam navíc často není vidět. A nemůžete očekávat vděk.

“Když jste náměstek, primátor, či ministr, nikdo vám nepomáhá, naopak vám jdou všichni po krku… Dostanete volant, který je zatuhlý, protože lidé, kteří to řídí, jsou pod vámi.”

Martin Hausenblas

Narozdíl od firmy, v politice si vaše kolegy nevybíráte; ale i tak s nimi musíte jednat. Často je to dost psychicky náročné a musíte být stále na pozoru, aby vás někdo nepodrazil, abyste někomu nenaletěli apod.

“V popisu mé práce není pečovat o psychické blaho přihlížejících. Ať si mě lidé klidně považují za blázna.”

Martin Hausenblas

Česká vláda - je dobrá?

Ano, spousta z vás nebude souhlasit. Nicméně dle názoru pana Hausenbase lze současnou vládu považovat za šťastnou, ač zdaleka ne ideální

“Také to mohlo dopadnout tak, že získáme vládu složenou z ANO a Okamury.”

Martin Hausenblas

Martin oceňuje zejména její kroky ve sféře Ukrajiny. Také má pozitivní názor na současného prezidenta republiky. Dokonce věří, že díky této politické konstalaci se možná podaří Česku najít směr, vizi.

Martin Hausenblas + Lubomír Novohradský

Rodičovství vás umírní

Martin z vlastní zkušenosti už ví, že kvůli (i budoucímu) dítěti je najednou ochoten podnikat mnohem menší rizika. To se samozřejmě odrazilo i v jeho podnikání. Nedávno se mu s partnerem Alexem konečně podařilo najít náhradní matku dvojčat - v USA. Takže to vypadá, že se partnerský/rodičovský život stane jeho dlouhodobým podnikatelským regulátorem. Což nemusí být nutně špatné, ostatně občas je dobré šlápnout na brzdu.

Kde najdete Martina Hausenblase?

Stojící mimo jiné za zrodem aplikace Liftago, Martin jako správný podnikatel má vlastní web. Existuje o něm také pěkně sepsaná wiki stránka. Pokud se podíváte na jeho FB, všimnete si mnoha užitečných postů. Alternativně můžete sledovat podnikatele na LinkedInu.Nechybí ani na specifických sítích typu patriotimsk.cz

Líbil se vám podcast s Martinem Hausenblasem?

Tak co se podívat na další podcasty Autentických médií?

Naše Spotify