Podcasty
EP36

Marie Tilšarová: "Vnímám svoje tělo. Jsem cyklická žena!"

24.9.2024
Autor:
Kateřina

Pozvání do našeho podcastového studia přijala i písničkářka a mindfulness průvodkyně Marie Tilšarová. Jak vnímá sama sebe a jak je pro ni důležité, co si o ní myslí druzí? A dokáže být autentická? Přinášíme vám zajímavé okamžiky z celého rozhovoru.

Na české hudební scéně se pohybuje teprve tři roky, už teď má ale na svém triku spoustu ocenění. V minulém roce se svou kapelou & Kdo Jsme My získala ocenění PORTA 2023, ZLATÁ ČESKÁ 12  Českého Rozhlasu či jsou absolutními vítězi ŠANCE MUZIKUS. V čem je síla její hudby? Jednoduché melodie a silné texty, které jsou inspirovány životem a emocemi. Není to však jen hudba, co vás na Marii zaujme. S její osobou přišla do studia velmi pozitivní energie.

Jaký je úděl zpěvačky?

Kdo sleduje Autentickou Výzvu pravidelně ten ví, že Lubomír rád začíná rozhovory náročnými otázkami. Zkrátka po krátkém úvodu jde hned „na věc“. Ani Marii nešetřil a hned zkraje se jí zeptal, jaký je úděl zpěvačky.

Víš co, já si nejsem jistá, jestli jsem už zpěvačka. Já si ještě pořád říkám písničkářka a také jsem zároveň kapelník, manažer, produkční, PR, specialista a všechno. To je takový můj balíček, to zpívání je vždycky jen taková radost na konci,“ vysvětluje Marie. Později společně dojdou k tomu, že hudba léčí. „Když člověk zpívá, tak mu to rozvibrovává tělo a tu vodu v tom těle, takže z tadytohohle hlediska je to léčivé pro člověka, tedy pro mě určitě. A já vnímám, že když třeba jdu na pódium a nemám dobrou náladu z různých věcí (…) tak pak zjistím, že s tou první písničkou se najednou směju. Moc si to užívám a po tom koncertě jsem najednou někdo jiný než před tím koncertem.

Zpívání je tedy pro Marii způsob, jak léčit sama sebe, zároveň však vysílat pozitivní energie do publika. V jejích písních se totiž každý může najít a údajně lidem pomáhají. Samozřejmě ale ne vše je růžové a některým lidem se její hudba ne vždy pozdává. „Publikum někdy bývá odmítavé. Nechce poslouchat, nechce se bavit- a já tedy nechápu, proč tam je… To bývá náročné. Zpočátku jsem měla pocit, že se musím líbit každému. (…) Teď vím, že to není o tom, že já jsem špatná- to bylo totiž velké, že kdy se jim to nelíbí, tak moje tvorba není dobrá, já jsem tím pádem špatná. A dělala jsem všechno pro to, aby se jim to líbilo, abych já si dosytila ten svůj pocit nedostdobráctví.. A to si teď skrze ty koncerty léčím,“ říká a pokračuje:“Už si neříkám, že když se jim to nelíbí, tak já nejsem dost dobrá. Teď když se jim nelíbím, tak je to jejich pohled na moji tvorbu. Neznamená to, že já nejsem dost dobrá. Pro mě to je dost.

Hostem Autentické Výzvy byla písničkářka Marie Tilšarová, která je i průvodkyní mindfulness.

Každý má někdy pochyby

Marie Tilšarová vyzařuje obrovský klid. Kromě zpěvu se věnuje koučinku mindfulness. Učí převážně ženy být autentické a mít se rády. „Spousta lidí si o mně myslí, že jsem pořád vysmáté sluníčko, ale tak to není. Prostě mám svoje procesy, svoje pochyby o sobě, mám svoje nálady.. Jsem žena, jsem cyklická žena. Mně se to líbí, já ráda křičím, ráda se směju, takže mně je to příjemné všechno a nevadí mi být naštvaná.“ říká o sobě. Je na ní vidět, že si je vědoma sama svých emocí a umí s nimi velmi dobře pracovat. S tím se člověk nenarodí, to se musí naučit a Marie nám všem v tomto může být velkou inspirací.

V rozhovoru vypráví, jak ji zpočátku trápilo, když se někomu její tvorba nelíbila. Jako muzikantka, která se chce prosadit, posílala své nahrávky do různých rádií. A stalo se, že jí někdo z rádia napsal, že je úplně mimo. Tenkrát ji to zasáhlo, dnes už si to nebere.

To že jeden člověk řekne, že je to blbé, neznamená to, že ti dalších 200 lidí neřekne, že je to dobré. Vlastně je to o tom naučit se neslyšet to negativní, spíš jako poslouchat za a) sebe a za b) prostě to hezké.

Lajky jsou závislost

Když dostaneš spoustu pozitivních vazeb, tak se na tom staneš trošinku závislý. Máš tam ty lajčíčky, komentáříčky a tak a vlastně je to jako když si dáš energiťák. To je také v konečném důsledku neudržitelné. Je to stejně zrádné jako ta negativní zpětná vazba,“ pokračuje však Marie. Každého samozřejmě pozitivní vazba potěší, ale ze sociálních sítí je nám známo, že člověk pak chce slyšet víc a víc chvály a sbírat jen pozitivní komentáře. Marie tedy pracuje na tom, aby byla ve svém středu a nezasahovaly ji tedy ani negativní a ani pozitivní reakce fanoušků. Říká, že důležité je, aby člověk znal svou hodnotu a byl sám pro sebe dost tak, jak je. Není důležité, co si myslí ostatní.

Mariina tvorba mé terapeutické účinky.

Být pořád v pohodě nejde

Výhodou Marie je to, že nechodí do žádného zaměstnání a pracuje sama na sebe. „Je jenom na mě, jak si to určím. Jestli si chci odpočinout nebo ne. Někdy mě zastaví tělo, to říkám, jak je, někdy se přetáhnu a padnu na 14 dní jakože viróza nebo něco takového,“ přiznává. Díky tomu, že je paní svého času má však možnost přizpůsobit své pracovní tempo svým potřebám. Ráda chodí do přírody nebo jen tak zevlí. To dokáže prý třeba i dva dny vkuse, je-li to potřeba. „Já taky nejsem vyzenovaný ezočlověk. Oni si to o mně lidí myslí, ale já kouřím, piju pivo a kafe. Chodím nohama i na zemi, dlouho spím a umím i ponocovat.(…) Učím se na sebe bít hodná a nebičovat se za to.

Zajímá vás, jakým způsobem se Marie k tomuto sebeuvědomění dostala, jaké má vize a plány a co je její superschopnost? Neváhejte si pustit celý díl na YouTube či Spotify!