Podcast-Autentická Výzva
EP35

Máme v Česku v podnikání hokej? Vizionář Libor Zinkaizl z Prospiria má jasno!

17.9.2024
Autor:
Kateřina

Vizionář, který pomáhá českým podnikatelům rozvinout jejich byznys. Libor Zinkaizl má za sebou více než 25 let zkušeností v consultingu a pomohl vybudovat již celou řádku firem. Co děláme v Česku stále ještě špatně a v čem jsme naopak lepší než zahraniční firmy? Jak skloubit podnikání s osobním rozvojem a nezbláznit se z toho? V tomto článku vám přiblížíme zajímavé momenty z 35.dílu Autentické Výzvy!

Jméno Libora Zinkaizla se nejčastěji skloňuje ve spojitosti s Českou Podnikatelskou Aliancí, kterou založil v září roku 2020. Díky ní vytváří inspirativní a dynamické prostředí pro české firmy, které se chtějí posunout a dále rozvíjet. Podnikatelé se tam totiž mohou setkávat a v rámci networkingu a navazovat nové spolupráce. Kromě toho se ale také věnuje poradeství a pomáhá podnikatelům vytvářet nové vize a strategie tak, aby byl jejich byznys funkční. Že je v tomto ohledu skutečný machr si Lubomír Novohradský, moderátor Autentické Výzvy, vyzkoušel již na vlastní firmu. S Liborem Zinkaizlem totiž již nějaký čas spolupracuje! A protože je Libor v podstatě takovým českým podnikatleským superhrdinou, pozval ho do své talkshow, aby sledujícím povyprávěl o tom, jak se dá podnikat a zároveň si i užívat života.

Jak se Libor Zinkaizl dostal ke koučování?

Nikdo učený ještě z nebe nespadl a tak i Libor Zinkaizl musel projít dlouhou cestou, aby se dostal tam, kde je teď. Začínal pracovat v korporátu, avšak postupně zjišťoval, že tam nemá dostatek prostoru na to, aby dělal věci tak, jak je cítí. Začal tedy podnikat a vybudoval svou první firmu. Zajímal se o to, jak ji řídit co nejlépe a postupem času zjistil, že ho více zajímají lidé než samotné produkty. „Člověk prošel v rámci toho podnikání a i soukromého života celou řadou, já nechci říkat,  krizí, střetů, kde se potkal sám se sebou a začal si klást otázky: proč žiju, kam směřuju o čem je celý život a začátek cesty je porozumět třeba jiným lidem,“ říká v úvodu rozhovoru.

Brzy tedy zjistil, že raději než řídit vlastní firmu a soustředit se na produkci, bude pomáhat ostatním podnikatelům, aby se naučili rozumět svým zaměstnancům a potřebám jejich firem. „Jde o to, aby ti majitelé začali skutečně předávat tu pravomoc svým podřízeným, aby začali řídit ty firmy tak aby oni se mohli vrátit zpátky do role toho strategického lídra té firmy,“říká. Řada CEO totiž nedokáže delegovat a věřit svým zaměstnancům, což je vyčerpává a kvůli tomu jejich byznys stagnuje. „Člověk musí na sobě neustále pracovat, aby zvládal ty výzvy, které kolem něj jsou. Informace, technologie a nějak to integrovat do svého vnitřního klidu. Najít si čas sám pro sebe, držet nějakou rovnováhu v rámci možností.

Hostem 35. dílu Autentické výzvy byl Livor Zinkaizl.

Podnikání v Čechách

„My jako češi jsme nesmírně tvůrčí a kreativní národ. Věřím tomu, že máme i ty podnikatelské geny,protože se to rychle rozvíjí a nabaluje a i v menších městech jsou úžasné nápady a už i firmy, nejen firmičky, které fungují,“ říká Libor Zinkaizl. Zároveň ale přiznává, že v Česku stále ještě máme dědictví z minulosti, které brání řadě firem v rozvoji. Jedním z takových problémů je přílišný individualismus. „Když se Češi otevřou spolupráci - ukázalo nám to teď nedávno mistrovství v hokeji-  že když dodržíme ten herní systém - ty pravidla a principy, co tam jsou domluvené, dáme do toho tu naši improvizaci, ale udržíme i to naše nadšení, které máme jako Češi, a neděláme to jako individualisti, já to zkusím tady dokličkovat sám do té branky, nebo já si to tady budu hrát na vlastním písečku, tak najednou jsme schopni porazit kohokoliv. A poměrně výrazně. Akorát musíme udržet tu pozornost, vzájemně spolupracovat, udržet profesionalitu.“

Zároveň je ale žádocí, aby lidé, zvláště ti v managmentu, na sobě neustále pracovali. „Člověk by si měl udělat čas i na vzdělání, neustále na sobě pracovat. Sledovat trendy, hledat způsoby, jak to integrovat do své firmy,“říká. Podle jeho názoru by se podnikatelé měli zamyslet na tím, jak ty firmy řídit jinak, aby ty lidi vtáhli do spolutvorby a neodcházeli. Je třeba jim předat zodpovědnost, vize.“Musí se postupně nastavovat principy, podle čeho komunikovat, jak si domlouvat termíny,jak měřit výstupy. Na začátku je dobré si s lidmi tato očekávání vyjasnit, nastavit hranice.“

Zajímá vás, jakým způsobem Libor Zinkaizl relaxuje a jak si našel cestu k meditaci? A jakým způsobem pracuje se svými klienty? Pusťte si celou epizodu!