Podcast-Autentická Výzva
E28 Autentická Výzva

Lídr LANO Mgr. Šimon Hlinovský: “Darebáci se vždycky cpou k moci ve všech stranách,” Co si myslí autor knihy Očima mladého aktivisty o českých politicích, a proč chce zastupovat Čechy v europarlamentu?

3.6.2024
Autor:
Katka

Hostem dvacáté osmé epizody podcastu Autentická Výzva je vystudovaný politolog, aktivista a letošní kandidát za stranu LANO do Evropského parlamentu Mgr. Šimon Hlinovský. V čem je jeho strana jiná a v čem je jiný on? Čeho by chtěl dosáhnout? Přečtěte si náš výběr nejzajímavějších momentů z první části podcastu!

Kdo je Šimon Hlinovský?

Třikrát vyhrál v AZ - kvízu, napsal knihu Očima mladého aktivisty, v roce 2020 získal ocenění Sebeobhájce roku za úsilí při šíření osvěty o autismu, učí děti první pomoc… Čtyřiatřicetiletý Šimon Hlinovský má za sebou již spousty úspěchů, teď se však snaží uspět v opravdu náročné disciplíně. Založil totiž vlastní politickou stranu LANO a rád by reprezentoval Českou republiku v Evropském parlamentu. Dostat se tam ale nebude snadné - musí totiž přesvědčit české voliče, že je jiný, než ostatní politici. A ne jenom tím, že je na spektru autismu. „Je to nevděčná půda, a to možná souvisí s tím, že jsem na spektru autismu. Založil jsem Liberální alianci nezávislých občanů, protože lidé, kteří působí v politice, to třeba vnímají jinak. Mě už přestalo bavit pomáhat jenom s volební kampaní jiným politikům, tak jsem se rozhodl, že to jednou zkusím sám a budu kandidovat.

S politikou má Šimon bohaté zkušenosti. Už od svých mladých let objížděl nejrůznější akce a demonstrace, vystudoval politologii na fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a dokonce nějaký čas pomáhal ve volebním týmu TOP 09. Politika je jeho “speciálním zájmem”, podobně jako má Greta Thunberg ekologii. Stejně jako ona, i on je Aspík, což znamená, že funguje trošku jinak než “normální lidé”. Dalo by se říct, že má určité superschopnosti.

„Já ani radši moc nepoužívám slovo normální, protože je těžký určit, kdo je normální. (…) Lidi mi často říkají, že mám dobrou paměť, a že si pamatuju termíny různých akcí, pamatuju si i, co se kdy stalo. Proto jsem napsal i tady tu knížku...“ říká v rozhovoru, když se ho Lubomír Novohradský zeptal na to, v čem je jiný než ostatní lidé. O lidech s Aspergerovým syndromem se toho totiž říká mnoho a obvykle si neurotypici představují asociálního génia, který miluje čísla. Ale i lidé na spektru se od sebe mohou velmi lišit. Někteří milují matematiku, jiní jsou umělecky založení. Další se vyhýbají interakcím s ostatními lidmi a pak jsou tu ti, jako je právě Šimon, kteří jsou rádi vidět a lidem chtějí pomáhat. „Když mě někdo požádá o pomoc, tak se snažím nějak pomoct. Třeba když jsem byl na gymnáziu, tak jsem začal chodit do toho kroužku, kde jsme se učili poskytovat první pomoc, a potom když jsem byl starší, tak jsem to začal vést..“

Proč Šimon založil LANO?

Když se podíváte na koalici SPOLU, tak tam je sice několik mladých kandidátů, ale až na spodních nevolitelných místech. Zrovna koalice SPOLU nechce, aby někdo měl šanci se prokouřit až do toho europarlamentu z těch nižších míst, aby někoho vykroužkovali,..“ říká mimojiné v rozhovoru. Podle Šimona by to chtělo v politice mladé lidi nejen mít ve straně, ale také jim dát příležitost se podílet na rozhodování a reprezentaci zájmů občanů ČR. „Za nás kandiduje nejvíc mladých lidí do 30 let, pod 30 let tam je deset kandidátů a kandidátek, máme tedy nejmladší věkový průměr ze všech stran, které letos kandidujou do europarlamentu. Také tam máme největší počet žen na předních místech...“

A  co mají tito lidé společného?

Já jsem dal dohromady několik mladých lidí, kteří se bojí, že svět se řítí do Ďáblovy řiti a že vlastně musíme s tím něco dělat, protože naše planeta se otepluje, takže musíme zastavit těžbu uhlí, musíme zastavit provoz uhelných elektráren a vyrábět elektřinu hlavně z obnovitelných zdrojů..

Lepší klima je pro Šimona jednou z priorit, “Za nás kandidujou i mladý lidi, kteří třeba se dožijou i 22. století, takže musíme na to trochu myslet.“ říká. Zároveň ví, že bude muset přesvědčit i starší občany a politiky, že má vše tohle smysl.”Je to investice do budoucna, protože když si zachováme čisté klima, tak budou do budoucna menší náklady na všechno. Pokud bude to klima horší, bude tady nová migrační vlna z Afriky, protože už se tam nebude dát žít..“

Kromě ekologických hrozeb se Liberální aliance nezávislých občanů ve svém programu věnuje otázkám i bezpečnosti v Česka v bezpečné Evropě či obraně lidských práv. Šimon říká, že “nedokážeme porazit všechno zlo na světě,” avšak “Člověk by měl bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.” jak kdysi řekl Václav Havel.

“Jsem rád, že už není prezidentem Zeman.”

O lidech s Aspergerovým syndromem se říká, že neumí lhát, že říkají přesně to, co si myslí. A právě proto mohou mít potíže ve vztazích s ostatními lidmi. Politici jsou však známí tím, že často neříkají pravdu a neodpovídají na otázky přímo. A i když pracují v zájmu lidí, často čelí kritice. Jak si s tím Šimon poradí?

“V poslední době přemýšlím o tom, jestli mi to vůbec stojí za to, někdy se stává, že když toho mám zrovna hodně, tak mám chuť se na všechno vykašlat. Když dělám nějaký charitativní projekt, tak mě za to hodně lidí chválí, ale jakmile začnu kecat do politiky, tak mi naopak spousta lidí nadává. Spousta lidí se mi směje (....), někteří i poznali, že jsem autista, i když to se právě nepozná na první pohled..(...) Někdy lidi, kteří slyší pár vět, tak hned řeknou, že jsem debil, blbeček, kretén a podobně.” přiznává. Pokud je v komentářích na sociálních sítích na co odpovědět, snaží se s těmi lidmi diskutovat. Pokud ale píší jen nadávky, ignoruje je. Politik zkrátka musí mít hroší kůži a nebrat si útoky osobně.

„Jsem rád, že už není prezidentem Zeman, protože urážel snad všechny skupiny obyvatel, dokonce urazil i neandrtálce, protože tvrdil, že se dorozumívali jenom řevem, potom to antropologové zpochybnili.  A jsem rád, že nemáme za prezidenta Babiše, protože to je taky darebák.”

Zaujal vás náš výběr a chcete se dozvědět více o Šimonových aktivitách, koníčcích a jeho superschopnostech? Pusťte si první část 28. epizody na Youtube či Spotify. Nezapomeňte, že druhou část si můžete poslechnout na platformě HeroHero. Tam vám Šimon prozradí více!

Tento díl si také můžete zakoupit samostatně za 99 Kč.