Podcast-Autentická Výzva
EP24 Autentická Výzva

Johana Teryngerová: Zpívání není raketová věda. Ať se mi ozve ten, koho jsem to nenaučila!

7.4.2024
Autor:
Katka

Zpívání je radost, ale ne každý ji má, když zrovna zpíváte vy. Určitě jsme se každý někdy setkali s učiteli, kteří svým žákům během hodin hudební výchovy říkali, ať proboha už nikdy nezpívají. A podobnou zkušenost tito lidé udělají i o pár let později u většiny hlasových koučů. Ne však u Johany Teryngerové, zpěvačky a odbornice na hlas, která byla hostem 24. epizody podcastu Autentická Výzva!

Nechápu učitele, kteří berou jen žáky, kteří umí zpívat

Se zpěvačkou a vokální koučkou Johanou Teryngerovou má náš moderátor podcastu vlastní zkušenost. Pořádá totiž kurzy Terapie zpěvem a tvrdí, že dokáže naučit zpívat úplně každého. Není tedy divu, že právě pod jejím odborným dohledem se Lubomír učí ovládat svůj hlas!

“Dovedu si představit určité momenty, kdy člověka zpívat nenaučím. Zaprvé, kdyby neměl hlasivky a zadruhé, kdyby byl úplně hluchý. Ale jinak ať se mi, prosím, ozve na moje soukromé telefonní číslo žák nebo žačka, kterého nebo kterou jsem nenaučila zpívat! Není to raketová věda!”

Johana je už na první pohled velmi energická a pozitivní bytost, kterou jen tak něco nenaštve. Jedna věc tu ale je: tvrzení, že se naučit zpívat může jen 1% vyvolených.

“Mně se vždycky otvírá kudla v kapse. Když se takováhle situace stane, když mi přijde člověk na hodinu. Teď tento týden to byla holčina, kterou odmítlo asi 5 učitelů zpěvu a už od začátku byla taková vyfrustrovaná.(...) Nepochopím mentalitu těch učitelů, kteří odmítnou žáka. Tak co to znamená, když neumím naučit, tak co jsem to za učitele? Nebo jestli si berou jenom ty, co umí zpívat, tak co je pak učí ty žáky, když ti žáci to už umí?”

Pusťte si první část rozhovoru zdarma na YouTube! Pouze audio verzi najdete na Spotify.

Cesta ke koučování zpěvu

Hudbě se Johana Teryngerová věnuje již od 6 let, kdy se začala učit zpívat a hrát na klavír. Jako zpěvačka se začala profilovat už v 15, kdy si založila první kapelu.

Já jsem měla dost strašlivé rodinné podmínky a ta hudební cesta byla vlastně cesta ven tady z tohohle. A navíc ta kapela suplovala trošku rodinu. Byl to můj takový bezpečný přístav..

Od té doby ale vystřídala kapel několik. Zpívala metal, rock, vážnou hudbu i jazz. Jak se tedy dostala k výuce?

Jak se říká -  nouze naučila Dalibora housti. Já jsem začala učit, když mi bylo dvaadvacet a  byla jsem tehdy už poměrně slavná zpěvačka v tom svém oboru a lidi říkali, no tak ty nemáš ty peníze. Tak jako každý umělec. Tak zkus učit zpěv, vždyť ty tak hezky zpíváš!  A já jsem ke svému údivu zjistila, že mě to baví, ty lidi to baví, a že to někam směřuje…

Dnes Johana pořádá kurzy zpěvu Terapie zpěvem, ve kterých dokáže z úplného začátečníka vycvičit profesionálního zpěváka. Zároveň vytváří i lekce na YouTube, takže si její žáci mohou lekce připomenout i v klidu doma.

Jaká je Johana Teryngerová jako učitelka?

Jako člověk působí velmi uvolněně a přátelsky. Je taková i na lekcích? Díky osobní zkušenosti Lubomíra Novohradského se během rozhovoru diváci a sama Johana dozví zpětnou vazbu. A došlo i na vyprávění historek s kuriozními studenty!

Přišel ke mně jeden žák, který mi ale předem řekl, že má Aspergerův syndrom, tak já jsem říkala, aha, tak to jsem ještě nikdy nepracovala takhle s nikým, tak to zkusíme a on teda úžasně zpíval. Jenže hned na druhé hodině se ukázalo, že on nechce zpívat, ale že chce a teď pozor, že si oblíbil Adolfa Hitlera a realizoval ten hlas tím, že řval s Adolfem jeho projevy…” Asi nikoho nepřekvapí, že tyto lekce neměly dlouhého trvání.

Někteří studenti s Johanou pracují pár týdnů, někteří pár let. S bývalými žáky ale bývá Johana stále v kontaktu a sleduje vývoj jejich kariéry. A když potřebují třeba poradit s nahráváním ve studiu, obrátí se právě na ní. A v čem je nejlepší?

Nejlepší? Tak mě jde spousta věcí, ale nejlepší jsem jednak v tom, že umím naučit lidi to, co potřebuju, aby se naučili. A to, že když už na to pódium jdu já jako zpěvačka, tak odvedu nejlepší práci a dám jim tu nejlepší muziku, kterou můžu…

hostem Autentické Výzvy byla hlasová koučka Johana Teryngerová

Jakou hudbu teď Johana dělá?

Ačkoliv Johana tráví spoustu času koučováním nových generací zpěváků a pravidelně pro ně pořádá žákovské koncerty, nezapomíná ani na své fanoušky. Co jim vlastně chce při svých vystupování předat?

No tak zaprvé to, že umím skvěle zpívat. To, že dělám texty, které mají hlavu a patu a jsou perfektní. Dělám skvělou muziku a já když vidím na těch koncertech, jak ty lidi jsou nadšení, tak tohle chci předat. Prostě udělat jim radost…”

Od doby, kdy v 90.letech vystupovala s několika různými kapelami a vyzkoušela mnoho stylů, již uběhl nějaký čas a dnes se Johana soustředí na sólovou dráhu. Zjistila totiž, že jí více vyhovuje psát hudbu sama za sebe a na koncerty si vždycky kapelu najmout. Dává jí to větší svobodu se umělecky vyjádřit a neustále zkoušet něco jiného. Stejně tak nemá ambice přidat se k dalším českým zpěvačkám, které jsou známými tvářemi v showbyznysu.

To, co dělám já jako zpěvačka, to je takový jazz rockový šanson smíchaný s folklórem trošku a tady to je takový specifický odvětví a fanoušků mám spousty díky bohu. Když mám koncert, tak přijdou a teď jsem se pokoušela zabrousit poněkud do klasického středního proudu a jako jo… Ale já ten showbyznys… Radši jsem svobodná a dělám si to podle svého.

Zaujala vás Johana Teryngerová a chcete vědět, jaké má superchopnosti a jak vlastně s lidmi pracuje? Předplaťte si náš speciální obsah na platformě HeroHero a užijte si extra dávku rozhovoru, díky které se dozvíte spoustu užitečných informací a know how z oboru!

Bonusový díl na HeroHero