Podcast-Autentická Výzva
E25 Autentická Výzva

Jakub Pelikán: Kvůli předýchávaní mají lidé v Evropě vyšší tlak. Dýchej zdravě a budeš mít lepší život!

21.4.2024
Autor:
Katka

Podle jogínské filosofie se lidé rodí s určitým daným počtem nádechů a výdechů, a je jen na nás, jak s nimi budeme během našeho života hospodařit a jak dlouhý čas tedy budeme naživu. Hostem 25. epizody podcastu Autentická Výzva byl instruktor funkčního dechu Jan Pelikán, který ve svém programu Škola dechu učí, jak se pomocí nejrůznějších technik prodýchat k lepšímu zdraví. Jak poznáte, že dýcháte špatně, a jak se Jakub ke svému poslání dostal? Jako vždy vám přinášíme ochutnávku z naší nejnovější epizody!

“Tady v Evropě se lidi dost silně předýchávají. Proto jsem začal.”

Dýchání je automatický proces a vsadíme se, že ani vás nikdy předtím nenapadlo, že byste mohli dýchat špatně. Nádech, výdech. Co je na tom složitého? Hned zkraje rozhovoru nás však Jakub Pelikán přesvědčil, že dýchání je vlastně docela věda. A může leccos ovlivnit.

“Je to spojeno s tou myšlenkou ohledně jógy a nějakého počtu nádechů a výdechů, protože v Evropě se lidi opravdu silně předýchávají. Oni se pořád skličují a na základě toho se jim potom zvedá tlak. A vysoký tlak je jednou z nejrozšířenějších nemocí, kterou tady aktuálně máme. A je to krásně jenom způsobeno tím, že se lidé předýchávají.”

Jakub se začal o správný dech zajímat už jako malý díky svému otci. Ten totiž praktikoval jógu a tak se Jakub seznámil s krásou dechu již v 7 letech. Přiznává, že učení, které převzal od otce vlastně nebylo úplně ideální, ale dalo mu dobrý start.

Od tý doby vlastně ten dech jde se mnou a já sleduji, jak se chová v různých situacích, například ve škole, když jsem byl zkoušený, když jsem psal písemky, když jsem byl naopak v klidu ve sportu a stále jsem s tím nějakým způsobem byl ve spojení a sledoval jsem, jak se moje tělo chová, jak se chová dech, jak se cítím. No a postupem času jsem potkal další a další učitele…”

Cesta za učením do Amazonie

Dnes je Jakubu Pelikánovi již 29 let a ušel v oblasti dýchání skutečně dlouhou cestu. Učil se od mnoho odborníků, absolvoval tréninkový program od Oxygene Advantage a jeho kroky ho zavedly i do Amazonie.

Amazonie je zelené srdce naší planety a jen díky jejím lesům můžeme dýchat. Na tuto dalekou cestu se ale Jakub Pelikán nevydal se záměrem zlepšit svůj dech, nýbrž naučit se učení od místních šamanů. V minulosti na sobě vyzkoušel žabku kambo, díky které se zbavil závislosti na marihuaně.

“Když mně tahleta medicína extrémně pomohla, tak jsem viděl, jakou sílu má a rozhodl jsem se prostě vydat do Amazonie studovat tady tu medicínu a učit se s ní pracovat. No a jelikož mně dává smysl studovat u kořenů opravdu jít do hloubky, k těm základům, tak kde jinde se to učit než v Amazonii? Takže jsem prostě odletěl do Amazonie s kamarádem a učili jsme se tam práci s kombem. Učili jsme se tam zpívat indiánské písně a poznávat tu kulturu tradice.”

Kromě přírodní medicíny se ale v Amazonii naučil od místní kultury další důležitou věc - žít v okamžiku.

“Tady když řekneš hele za 3 dny se chci dostat tam a tam, prosím tě, odvezl bys mě … nebo ti řekne třeba jako za hodinu, za dvě, ale takhle se to vleče a najednou to jsou 3 4, 5 dní. Oni vlastně vůbec neplánují a naopak žijou tím přítomným okamžikem, a tak pro mě byla velmi cenná zkušenost se ponořit do té přítomnosti v takovýmhle obklopení lidmi na nějaký čas...”

Hostem 25.epizody podcastu Autentická Výzva byl dechový instruktor Jakub Pelikán

Jak nám může dýchání změnit život

Do toho stádia, kde jsem vlastně dnes, že si uvědomuji, že skrze dech a  fakt jako jednoduchou formu dechu můžeme ovlivňovat svoje emoce a  pocity. Na základě toho se potom ovlivňuje i ten směr, kudy směřujeme. Jestli si přitahujeme víc do života to řekněme negativní (...) pokud fakt jsme nadšený, tak vyzařujeme nějakou energii, a to si potom voláme do života. A naopak. Když jsme v emocích fakt jako silně negativních, tak se nám děje jeden průser za druhým..

Jakub nabízí individuální i firemní konzultace v rámci Školy dechu, díky kterým se jeho klienti učí pracovat se svým dechem skrze osvědčené techniky. Na první pohled není správné dýchání nic složitého, podle Jakuba se totiž stačí řídit jednoduchým pravidlem - dýchat nosem, jemně a pomalu. Ale v podstatě je tento úkol vlastně těžký a vyžaduje spoustu práce a sebedisciplínu. A proto vlastně Škola dechu vznikla - aby lidé, kteří chtějí na svém dechu zapracovat a zlepšit si život, měli svého průvodce a  podporu skupiny lidí, která se snaží o to samé.

“Když student ke mně přijde na začátku, my projdeme jednadvacet dní, tak ten výsledek, kterej tam je,  jsou věty typu, změnilo mi to život. Změnilo mě to vnímání sama sebe.Nyní už vím, co mě stresuje, co mi nechutná v životě, co mi nedělá dobře, protože víme, že stres snižuje imunitu, oslabuje organismus. A z toho jsou různý další nemoci. Takže my najednou dokážeme rozeznat, co mě dělá a nedělá dobře a díky tomu si vybrat třeba i tu cestu, která mně dělá dobře a má reálně v praxi nějaké výsledky. Lidi se probouzejí ráno, třeba místo v 7. na budík, v 5 ráno a mají energii, protože jejich tělo je schopný vyprodukovat během noci díky změně právě dechového vzorce mnohonásobně víc energie, takže oni se ráno probouzí s energií přes den nepijí tolik kafí.”

Tento článek je pouze výběrem zajímavých momentů z části rozhovoru dostupného na našem YouTube či Spotify. Pokud vás tato epizoda podcastu zaujala a chcete se dozvědět více, můžete si zakoupit i její druhou část na platformě HeroHero. Tam se dozvíte nejen jakou má Jakub superschopnost, ale také jeho osobní tipy na zlepšení života!

Bunusový díl na HeroHero