Podcast-Autentická Výzva
Emoce

Jak uvolnit zablokované emoce?

14.10.2024
Autor:
Kateřina

Emoce nás mohou ovlivňovat mnohem více, než si myslíme. Cítíte se dlouhodobě unaveni, bez energie a/nebo máte pocit, jako by vás uvnitř něco dusilo? Příčinou mohou být zablokované emoce, které se v nás hromadí a ovlivňují naše myšlení, chování i fyzické zdraví. Jak zablokované emoce uvolnit? Poradíme vám, jak na to!

Proč je důležité zbavit se zablokovaných emocí

Řada z nás byla od malička vedena k tomu, že není správné dávat průchod svým (negativním) emocím. Malým dětem, zvláště chlapečkům, říkáme, že nemají brečet, když je něco rozhodí, že nemají křičet, když je něco štve. Zkrátka projevy emocí byly až do nedávna velmi nežádanou věcí, kvůli níž z některých lidí vyrostli frustrovaní, neempatičtí lidé, nebo lidé s úzkostmi, depresemi či nespavostí.

Emoce máme ale z nějakého důvodu. Nejedná se o nemoc, která nás napadne a za týden přejde. Pokud si je nezpracujeme, budou v nás neustále uložené a působit nám problémy.

Co s námi mohou zablokované emoce udělat

„Každá emoce je dobrá,“ říká  kouč Richard Gonzor z Mojesila.cz. „akorát jde o to, jak ty jsi schopnej s ní pracovat. Jak ji jsi schopnej vyjádřit, jak se chováš, když jsi v zaplavení té emoce. Jaké ty emoce použiješ, na to, co řekneš nebo uděláš,“.  

Richard Gonzor v rozhovoru v podcastu Autentická Výzva vypráví, jak se dostal ke své práci emočního kouče. Sám totiž patřil k těm, kdo své emoce neustále potlačovali, což se projevovalo na jeho chování. „Já jsem k tomu osvícení došel, abych utekl těm emocím,“ přiznává. „Ty emoce ale nemizej. To je jako když se najíš a pak se musíš vykadit. Ty emoce potřebují ven. A když to neděláš, tak to v tobě tak různě kvasí, hromadí a pak často stačí jeden malý impulz - někdo tě trochu šťouchne, nas*ere, trošku se přivožereš a ty vytečeš, agresivně.

Co na emoce (ne)funguje

Richard popisuje, jak se s emocemi vypořádával dříve, než mu došlo, že jsou přirozené a potřebné. Jeho únikem byla posilovna. Tam se z emocí a vší té nahromaděné agresivity vybil a vyřval. Na chvilku to pomůže, ale není to funkční model. V interakci s lidmi totiž emoce vždy schovával a okolí mu často říkalo, že nemá srdce a že je jako "plechový panák."

Když si dovolíš, aby ty emoce vyplavávaly a přiznáš se k tomu, že je máš, tak to je game changer.“ říká Richard. „Když si zaplavenej těma emocema, tak je to, jako by ti někdo nasadil brýle. Ty máš dneska supr den, všechno je skvělý, růžový brýle, je to fajn. Pak se někdy probudíš, je  trošku víc šedivo, nízkej tlak, něco se nastřádá, máš pocit, že je blbej den a najednou ty emoce ti nasaděj brejle - hele, dneska je všechno špatně. A na co se koukneš, ot je přes ten filtr toho emočního zabarvení.“ Emoce jsou zkrátka silnější než mozek.

Jak se mohou zablokované emoce projevovat

Zablokované emoce, které máme v těle dlouho, se mohou projevovat třeba ve formě bolesti hlavy či zažívacích potíží, což je velmi nepříjemné. Kromě bolesti těla ale mohou ovlivnit i náš spánek a mentální stav. Jsme podráždění nebo naopak trpíme uzkostmi. Rozvinout se mohou depresivní stavy. A to vše ovlivní i naše vztahy. Zablokované emoce mohou způsobit potíže s komunikací či neschopnost věřit druhým lidem.

Jsi vyschlej. Jsi takovej ten intelektuál, chodící hlava na takovým těle,“ říká Richard. „Jsou typy, který jsou strašně chytrý, strašně hlavový, ale chybí tam šťáva. Nebo to mají schovaný třeba do ložnice nebo někam do hor - jako že tam to úplně vyndat z tý emoční síly. Ale jináč přes den jsou takoví zamčení, v brnění trošku.“Emoce jsou zkrátka životní energie a když si je zavřeme, nemůže v nás ta energie proudit.

Jak emoce fungují

Emoce se v nás objevují ve společnosti neurochemických reakcí, které řídí nervový, endokrinní i imuniktní systém. Jsou to vlastně takové chemické bouře. Na jejich odhalování, tedy těch nezvědomělých, je postavena celá psychosomatická medicína. Tedy medicína, která spojuje fyzické projevy s psychickým původem.

Jak zablokované emoce uvolnit

V čínské medicíně jsou nejdůležitějším orgánem pro emoce játra - pokud budete pracovat s jejich energetickou drahou například pomocí akupunktury, můžete efektivně regulovat emoční přetlak. Není neobvklé, když se lidé po takovém sezení rozpláčou. To samé se může stát u masáží či cvičení.

  • Psychosomatická cvičení

Psychosomatická cvičení jsou poslední dobou velmi populární - možná jste i vy zahlédli reklamy na njrůznější aplikace na sociálních sítích. Tato cvičení propojují tělesný pohyb s psychickými procesy - právě proto při nich lidé často pláčou. Jejich cílem je totiž uvolnit emoční napětí a tím i svaly, které mohou být zatuhlé. Během pohybu se tedy soustředíme na naše pocity a myšlenky. Jak takové psychosomatické cvičení může vypadat?

  • dechová cvičení na zklidnění mysli a uvolnění těla
  • Cvičení na protahování. Úvoňování napětí a posilování svalů
  • Vizualizace

Tato cvičení můžete provádět bez ohledu na věk a fyzickou kondici. Jejich smyslem je pomáhat vypořát se se stresem, úzkostmi, depresemi či různými bolestmi.

  • Akupunktura

Akupunktura spočívá v jemném vpichování tenkých jehliček do přesně definovaných bodů na těle, tzv. akupunkturních bodů. Tyto body leží na energetických drahách, kterými podle této medicíny proudí životní energie čchi. Nerovnováha jejího toku podle tradiční čínské medicíny může vést k nejrůznějším zdravotním problémům. A právě emoce mohou tyto energie zablokovat.

  • Masáž

Emoce, které potlačujeme nebo necháváme nevyjádřené, se často ukládají ve formě napětí v různých částech těla. Masáž může pomoci tyto napěťové bloky uvolnit,

  • Zvědomění emocí

Sledujte, co cítíte v různých situacích a tyto emoce si pojmenujte. Uvědomte si, že žádná emoce není špatně, emoce jsou přirozené.

Promluvte si o svých pocitech s někým, komu věříte. Může to být rodina, partner nebo terapeut. Nenechávejte si je pro sebe! Pomoci vám také může, když si budete psát deník.

  • Vyjádření emocí

To, co cítíte, můžete vyjádřit nejen slovy. Malujte, pište, tancujte, zpívejte… Umění v jakékoliv formě je leckdy tou nejlepší formou terapie.

Jak být v pohodě se svými emocemi

Emoce jsou naší součástí a je třeba s nimi neustále pracovat. „Nikdy to nekončí,“ jak říká Richard Gonzor. On sám učí (převážně) muže emoce ovládat pomocí bojových sportů a meditací. Jakákoliv fyzická aktivita je však skvělá. Najděte si tedy něco, co vás bude bavit a dobře se u toho uvolníte.

Dále dbejte na to, abyste měli:

  • Dostatek spánku, který je nezbytný pro regeneraci těla i mysli.
  • Vyváženou stravu. Vyhýbejte se těžkým a nezdravým jídlům. Naopak se snažte do svého jídelníčku dostat co nejvíce vlákniny a vitaminů.
  • Čas pro sebe. Věnujte se svým koníčkům.

Pokud víte, nebo tušíte, že vaše zablokované emoce mají nějaký hlubší význam ( prošli jste toxickým vztahem, byli jste v dětství zneužívani, šikanováni…) pak byste určitě měli zvážit terapii nebo práci s koučem, který se zaměřuje na vaše téma. Tyto hluboké problémy sami jen tak nevyřešíte a mohou vám velmi negativně ovlivnit kvalitu života.

Cesta za uzdravením není nikdy přímočará, nejdeme z bodu A do bodu B.“ Říká průvodkyně Alchymií Lůna Susy Nana. Ta pomáhá ženám zpracovávat (sexuální) traumata a napojit se na vlastní tělo. Zablokované emoce mohou ženám například způsobit bolesti při sexu nebo bolestivou menstruaci. Jestliže vás toto téma zaujalo a chcete o něm vědět více, doporučujeme vám poslechnout si celý díl Autentické Výzvy se Susy.