Podcasty
Jak na podcasty

Jak správně vést rozhovor, aby posluchače váš podcast bavil? 

13.4.2024
Autor:
Katka

Rozhovor je umění. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou některé podcasty a jejich moderátoři oblíbenější než ty ostatní? Umí se totiž dobře ptát! Pokud chcete svým posluchačům naservírovat skutečně kvalitní obsah a vytěžit z každého hosta naprosté maximum, musíte se umění rozhovorů naučit. A my vám poradíme, jak na to! 

Než se pustíte do rozhovoru, udělejte si průzkum

Jestliže si do svého podcastu nepozvete někoho, koho znáte jako své boty, měli byste se na něj dobře připravit. Pomoci vám může google i sociální sítě, kde najdete spoustu důležitých informací. Nechcete přeci plýtvat drahocenný čas svého hosta i posluchačů naprosto banálními otázkami, na které se ptá každý! Přečtěte si předešlé rozhovory, podívejte se na videa na YouTube, pokud existují, a zjistěte co nejvíce!

Nezapomeňte se vzdělat také o tématu, o němž budete hovořit. Tím ukážete svému hostu váš zájem o jeho práci či tvorbu a navíc se budete schopni i k jeho tvrzením vyjádřit a doptávat. Pamatujte, že hosta zpovídáte pro vaše posluchače, které téma vašeho podcastu zajímá a chtějí se  něco dozvědět!

Připravte si dobré otázky

Ať už bude vaším hostem váš dobrý známý nebo někdo neznámý, nepodceňte přípravu otázek. Předem si ujasněte, co by mělo být výsledkem vašeho rozhovoru. Chcete získat vhled do problematiky nějakého oboru? Chcete svým posluchačům přiblížit něčí profesi, dodat jim motivaci k seberozvoji nebo chcete z hosta vytáhnout nějaké drby ze soukromí? Chcete, aby váš rozhovor působil seriózně nebo vám jde především o pobavení vašeho publika?

Jak jsme již zmínili výše, zkuste se vyhnout banálním otázkám typu: jaký byl váš víkend, co si myslíte o posledních výsledcích mistrovství světa v hokeji (pokud tedy nemáte sportovní podcast), preferujete trenky nebo slipy atd. Vaše otázky by měly hosta posluchačům co nejvíce přiblížit a představit ho ve světle, ve kterém ho ještě neznají.

Správné otázky jsou konkrétní, jasné a otevřené. Je dobré publikum a hosta nejprve uvést do kontextu, tkj, proč se na to ptáte, ale dejte si pozor, abyste se příliš do úvodu nezamotali a host tak neztratil pozornost. Zavřené otázky, na které je možné odpovědět pouze ano/ne nemají pro průběh rozhovoru velký přínos. Určitě se také vyvarujte návodným otázkám, které mohou ovlivnit odpověď dotazovaného. Buďte při rozhovoru neutrální! (Pokud tedy není váš podcast o konfrontaci a “grilování” hostů.)

Nezapomeňte také otázky svému hostu předem poslat, ať si může připravit co nejlepší odpovědi.

Součástí každého kvalitního rozhovoru je vyhledávání informací a příprava otázek. (zdroj obrázku: Unsplash.com)

Vytvořte příjemné prostředí a atmosféru

Aby váš host mluvil srozumitelně a plynule, musí se s vámi cítit dobře a věřit vám. Nezačínejte tedy nejtěžšími tématy. Pokud máte čas, věnujte před natáčením chvilku nezávaznému rozhovoru na zahřátí. Tady se můžete zeptat  klidně i na proběhlý víkend. Zkrátka je potřeba nejdříve prolomit ledy!

Ujistěte se také, že je váš host seznámen s vašimi otázkami a žádná mu nevadí. Zvláště u lifestylových rozhovorů se může snadno stát, že v zápalu konverzace zabrousíte do nepříjemných vod a uvedete svého hosta do rozpaků. Zeptejte se tedy, zda je něco, co nemáte ve vysílání zmiňovat!

Nezapomeňte, kdo je hvězdou podcastu!

I když podcast vytváříte vy a jste to vy, kdo se účastní každé epizody, pamatujte na to, že vaši posluchači chtějí slyšet především vašeho hosta. Dobrý moderátor tedy upozadí své ego a dává hostům dostatek prostoru. Tím nemyslíme, že nemáte na odpovědi hosta reagovat - to je naopak přínosné a signalizujete tak svůj zájem. Dávejte však pozor, abyste na sebe a své názory nestrhli až příliš velkou pozornost. Dodržujte tedy tato pravidla:

  1. Dejte hostovi dostatek času na odpověď. Někteří lidé si rádi promýšlí s váží slova. Buďte tedy trpěliví. Když dopřejete hostu chvilku ticha, motivuje ho to k hlubší odpovědi.
  2. Nepřerušujte hostovu odpověď. Je to neslušné a můžete tím zavinit přerušení toku myšlenek. Pokud vás něco v průběhu odpovědi zaujme, udělejte si klidně poznámku a později se k tomu vraťte. Váš host bude jen rád, že máte k jeho odpovědi postřehy.
  3. Používejte zpětné otázky. Díky zpětným otázkám můžete shrnout, co jste se právě dozvěděli a ujistit se, že jste mluvčího pochopili správně. Tímto způsobem také může host svou odpověď ještě prohloubit a dovysvětlit chybějící informace.
  4. Přizpůsobte svůj jazyk a otázky svému publiku. Snažte se mluvit tak, aby vám host i publikum porozuměli.
  5. Aktivně poslouchejte odpovědi hosta a reagujte se zájmem na to, co říká.
  6. Zachovejte respekt a empatii. I když váš host bude mít jiný názor než vy, zachovejte otevřený dialog a empatii

Sledujte populární podcasty a učte se od jejich moderátorů. Podcast Joe Roegana patří k nejposlouchanějším na světě.

Inspirujte se od zkušených moderátorů

Jen málokdo dokáže vést skvělý rozhovor hned od začátku. Někdo má sice na kladení dobrých otázek přirozené vlohy, nicméně tomuto umění je třeba se učit. A to jak praxí, tak i pozorováním. Jaké podcasty posloucháte rádi vy? Kteří moderátoři mají podle vás umění rozhovorů v malíku? Sledujte jejich videa, poslouchejte audiozáznamy a pište si poznámky!

Jedním z moderátorů, který stojí za zmínku byl například španělský novinář a spisovatel Jesus Quintero, který vedl několik televizních a radio pořadů, kde si povídal s náhodnými lidmi. Byl to právě on, kdo objevil i českému publiku známého herce a komika s nakažlivým smíchem Juan Joya Borju ( El Risitas), který se stal hrdinou českých videomemů. Quintero se vyznačoval tím, že dokázal pomocí minima slov dostat ze svých hostů maximum informací.Využíval k tomu ticho. Někdy mohlo trvat minutu, někdy i čtvrt hodiny. Vždycky se mu ale podařilo nechat hosta mluvit o tom, co cítil a šel velmi do hloubky.

Další moderátoři, ze kterých si můžete vzít příklad jsou například legendy televizních talk show jako je Oprah Winfrey, Larry King, David Letterman či v česku Jan Kraus nebo Čestmír Strakatý.

A pokud se chcete inspirovat světově uznávanými podcastery, zaměřte se na podcast The Joe Rogan Experience, který patří k nejposlouchanějším na světě. Dále můžeme doporučit sérii WTF with Marc Maron z oblasti zábavního průmyslu nebo třeba moderátorku Kristu Tippett z podcastu On Beiing, která vede rozhovory o otázkách existence, vědy, duchovna a lidského propojení.

Udělejte si zpětnou vazbu a učte se ze svých chyb

Po každé natočené epizodě vašeho podcastu si udělejte feedback. Buďte k sobě upřímní - na jaké otázky jste dostali z vašeho hosta skvělou odpověď? Kolik času mluvil host a kolik vy? Doptávali jste se dostatečně? Využili jste téma na maximum?

Pište si poznámky a reflektujte. A příště zkuste své nedostatky vylepšit. Uvidíte, že to nebude trvat dlouho a budete na seznamu skvělých podcasterů i vy!