Podcast-Autentická Výzva
E30 Autentická Výzva

Hana Cermanová: Chyběl mi takový ten drive jít přes mrtvoly. Jak vnímá soutěže krásy semifinalistka České Miss?

1.7.2024
Autor:
Katka

V roce 2022 se stala MISS Opravdová Krása a o rok později byla zvolena nejkrásnější dívkou v soutěži MISS Šantovka. V soutěži Česká Miss však skončila těsně před branami televizního finále. Jak se Hanka Cermanová k soutěžím krásy dostala a co jí do dává? A v čem je jiná než ostatní dívky? Přinášíme vám výběr zajímavých okamžiků z 30. Epizody podcastu Autentická Výzva s Lubomírem Novohradským!

Kdo je Hana Cermanová

Hanka je více než jen žena s krásnou tváří a dokonalou postavou. Je to holka, která si jde za svými sny a hlavně chce pomáhat lidem, především tedy dětem.  Proto studuje pedagogiku a psychologii na vysoké škole v Ostravě.

Do první soutěže krásy ji v 16 letech přihlásily kamarádky. Jednalo se o soutěž pro dívky, které baví sport. “ Dostala jsem se do finále a zjistila jsem, že mě to vlastně baví a je to takový ten můj dětský sen. A tak jsem pokračovala a myslím si, že to pro mě bylo naplnění v tom, že to byla taková škola života hodně,” říká v rozhovoru. “ Já jsem odmala byla taková ta holčička, co si hrála s barbínkama, koukala jsem na ty velké přenosy MISS tenkrát ještě. Vždycky se mi hrozně líbil ten svět..”

A jaký ten svět vlastně je? “ Přijde mi to furt horší a horší, že to bylo takový přátelské a teď je to fakt, jak z těch filmů, že podřezávání podpatků a tak.” směje se. Pravdou je, že být neustále v jen dívčím kolektivu není snadné. “Nevím, jestli to teď ještě mám, ale ze začátku, tak je to, že se ta holka dostane mezi ty ostatní holky a začne se porovnávat o hodně víc než v běžném životě. Tak tohle má delší nohy, tohle má hezčí obličej, tohle má tohle, což si myslím, že normálně jinak tolik člověk asi neřeší jak tam.”

Co Hance daly účasti v soutěžích krásy

Soutěže krásy nejsou snadná disciplína. Nejde totiž jen o to, zda je dívka krásná - to jsou všechny soutěžící. Pokud chcete uspět jako vítězka soutěže krásy, musíte se naučit dobře jednat s lidmi, reprezentovat. Chovat se krásně a dle pravidel etikety. A teď navíc mít i nějakou přidanou hodnotu jako člověk.

“Dřív se koukala na to, jestli ta holka uspěje čistě v modelingu, takže musela mít 180 přesné míry, což já nemám nic z toho. Takže určitě si to podle mě posouvá, že se kouká na tu osobnost a na to, jak jsme zajímavý pro normální lidi, co na to koukají, ať jsme jim sympatický.”říká. Sama svou přidanou hodnotu vidí především ve svém vzdělání a lásce ke zvířatům a dětem. Kromě soutěží krásy se také účastní menších soutěží v agility se svou fenkou Ellie.

A jak to v soutěži Miss probíhá? “Když se dívka vybere, tak jde za paní ředitelkou. A ta jí říká nějaký feedback na začátku, co by ta holka měla dělat, jak by se měla oblíkat, co by měla nosit, jak by se měla prezentovat. A případně jak by se měla upravit, neupravit. A nějaké holky prostě jdou přes mrtvoly a všechno, aby to naplnily na sto procent co nejrychleji. A já jsem byla taková, že mám nějaké ty svoje hranice, nějaké moje hodnoty, které nechci překročit, že budu naschvál chodit na akce, kde vím, kde jsou sponzoři, nebo abych se ukázala, tak jsem je dělat, že děláte budu.” říká Hanka. Sama skončila v TOP 12, tedy těsně před finálním kole v televizi. “ A jak jsem v tý soutěž byla, tak mi přijde, že až vlastně když jsem vypadla, tak jsem z toho měla takovou tu pořádnou radost, co jsem si vlastně zažila, že jak jsem byla v tom procesu, tak to si člověk  ani neuvědomí, co vlastně jako zažil. A jsem na to zpětně hrozně pyšná a vděčná, že jsem si to zažila tu velkou, soutěž a všechno.”

Hančiny životní plány

“Já studuji teď v psychologii a pedagogiku se zaměřením na vzdělávání pro střední školy, takže bych chtěla jít, jestli to teda  zvládnu dodělat, tak bych chtěla jít učit na střední. To jsem taky chtěla dělat odmala. Tak jsem si tak šla za těmi dětskými sny. A potom bych si třeba jednou chtěla dělat terapeutický výcvik a dělat k tomu ještě terapeutku…”

Jelikož má Hanka velmi dobrý vztah k dětem a pravidelně jezdí na tábory jako vedoucí, má skvělý přehled o tom, co trápí dnešní mladou generaci. “Řeší hodně vnímání svého těla, a myslím si, že to pramení z těch sociálních sítí, nebo o hodně víc než třeba my jsme podle mě řešili v tomhle věku, že to je fakt každá holka, se kterou se tam bavím, tak mi tohle řekne aspoň mimo řeč. Nebo často nechtějí nosit vůbec uplejší oblečení, že nosí hodně volné mikiny, protože se bojí ukázat svoje tělo, že s tím nejsou v pohodě, že to je podle mě velké u těch holek.” říká. Byla by ráda, kdyby se školy tedy více zaměřili na práci se sociálními sítěmi, aby se děti naučily dělat rozdíly mezi realitou a tím, co vidí ve svém feedu.

Zajímá vás, co přesně se učí mladé ženy na soutěžích krásy a jaké hodnoty by měly reprezentovat? Neváhejte a pusťte si celý rozhovor s Hankou Cermanovou na Youtube nebo Spotify. A pokud chcete od Hanky dostat tipy na to, jak být dokonalou krásnou ženou a jak se chovat, pokračování 30.dílu najdete na HeroHero!

Tento díl si také můžete za 99 Kč koupit samostatně.