Podcast-Autentická Výzva
E27 Autentická Výzva

Chodící pohádka Eva Holotová: Hrozně mě baví povídat si s lidmi. Každý jste úplně jiný a hrozně moc mi předáváte!

19.5.2024
Autor:
Katka

Eva Holotová je majitelkou vršovického Surfr Café, které je vším, jen ne obyčejnou kavárnou. Předně slouží i jako prodejna originálního oblečení a doplňků pro surfaře. A také je prý kouzelná a plní se tam přání! Co je Eva vlastně zač a proč jsme ji pozvali do našeho podcastu? To zjistíte v tomto článku, který je výběrem toho nejzajímavějšího z první části rozhovoru!

Chodící obyčejný člověk, který ti šmrncne poetickou pohádku do tvého dne

Do dvacáté sedmé epizody Autentické Výzvy si Lubomír Novohradský pozval skutečně pozoruhodnou osobu. Jen málokterý host se v rozhovoru totiž rozmluví natolik, že se na chvíli i sám stane moderátorem. Kdo je tedy Eva Holotová? “Chodící žena s dítětem uvnitř a s poetickým pohledem na svět. Chodící pohádka,”. Alespoň tak ji vnímá její okolí.

Život, a celkově svět nás někdy dokáže vyshapovat v takový ty zodpovědný lidi - což není vůbec špatně na jednu stranu, ale to zodpovědný, hodně takový ten krabicový pohled na svět, korporáty a firmy, musím to prodávat… Zapomeneme na to dítě uvnitř v sobě, které tam je někde zavřené a křičí: já chci jít ven! Já si chci povídat, já si chci hrát. A ty jsi ten dospělý, co si budu hrát? Ale dá se ta krabice otevřít.” říká v úvodní části rozhovoru Eva, když se s Lubomírem baví o tom, že lidé v sobě často potlačují své vnitřní dítě. Ona sama ho přijala jako důležitou součást sama sebe a co víc - dokáže ho probudit i v ostatních. “Díky povídání lidem otevíráš tu jejich dětskou krabici. S hračkami, na které se tam práší.”

Eva Holotová v podcastu Autentická Výzva.

“Fascinovala mě ne víra jako taková, ale víra v něco.”

Jelikož v Autentické Výzvě často jdeme do hloubky, přišla řeč i na otázku uvědomění. Eva totiž i přes svůj mladý věk působí jako velmi vyzrálý, moudrý člověk. Její ovšem jen 26 let. “Ale mluvím jako by mi bylo 40,” směje se.

Moje babička byla věřící a hodně mě brala na různé schůzky, na povídání o Ježíšovi a tak dále. A můj taťka je silně nevěřící, takže tam vznikal takový boj v tady těch dvou světech. Já říkám, že každý chodí na svojí planetce. Kouzlem je to, respektovat ty druhé planetky, kterým třeba úplně nerozumíme.

Eva věří, že každý z nás je takový malý obláček, který si sám pluje světem. Každý obláček je jiný, a ne každý obláček se vám musí vždycky líbit. “Kouzlem je, že ho přijmeš a posloucháš ty příběhy z obláčku. A ten obláček tě přijme taktéž, poslouchá tvůj příběh a ty jeho a vlastně bez jakéhokoliv škatulkování přijímáš.” říká. A sama se poslechu příběhů z ostatních obláčků věnuje často.“Je strašně krásné, když dáš lidem prostor se vyjádřit.

Naše kavárna je kouzelná

Vedu kavárnu, ale jsem tam ještě se třema klukama, kteří mají tu firmu jako takovou. Máme kouzelnou kavárnu. Plní se tam přání. (...) Představ si kavárnu, která má 80 m2 a je tam krásný hnědý gauč, můžeš se posadit i na okno, aby ses koukal na ty tramvaje, které, mám pocit, se stejně zastaví, když tam přijdeš, protože ta kavárna je taková bublina ve Vršovicích, kam ty přijdeš, a zastaví se všechno, zamrzne a ty tam prostě jsi, v ten přítomný okamžik,” vypráví Eva, když dojde řeč na kavárnu Surfr Cafe, ve které ji můžete potkávat od pondělí do pátku.”Je to hrozně velké kouzlo, když se naučíš žít v okamžiku. Jde to, ale není to jednoduché.

A co ji na práci v kavárně nejvíce baví? “Mě hrozně baví si s těmi lidmi povídat, protože vy jste každý úplně jiný a vy mi vlastně hrozně moc předáváte. A mě baví ty životy poslouchat, ty osudy, ty scénáře těch lidí.” prozrazuje Lubomírovi s úsměvem. A úsměv vykouzlí na tváři i vám, když si rozhovor poslechnete. Své zážitky a názory totiž vypráví jako pohádku. A pohádky sama také píše, o tom, jaké jsou, jak vznikají a proč se dozvíte v druhé části rozhovoru, který je dostupný pouze jako bonusová epizoda na platformě HeroHero.

Je to příjemný, když se o tebe někdo zajímá

V bonusové epizodě se také dozvíte, jakou má Eva superschopnost, a jak si ji také můžete osvojit. Jednu dobře míněnou radu do života si ale přeci jen odnesete i z první části rozhovoru. “To, co chceš, aby ti lidi dávali musíš dávat i ty jim.

Pokud vás Eva Holotová zaujala a chcete si rozhovor užít celý, začněte se dívat na Youtube a pokračujte s předplatném na HeroHero. Tam najdete všechny bonusové epizody a získáte i další benefity, které stojí za to!

Tento díl si také můžete zakoupit samostatně za 99 Kč.