Podcasty

Překlady pro boomers - Víte, co je to podcast, streaming či RSS?

3.6.2024
Autor:
Katka

Streaming sem, podcast tam. Člověk by musel být po desítky let zavřený v protiatomovém krytu, aby tyto výrazy nikdy neslyšel. Víte ale, co vlastně znamenají? Připravili jsme pro vás speciální slovníček výrazů ze světa médií, který vám pomůže (po)rozumět modernímu světu!

Letem technologickým světem

Svět a technologický vývoj je čím dál rychlejší. Na konci 19. století se začalo experimentovat s bezdrátovou telegrafní komunikací, v roce 1920 se lidstvo dočkalo prvního oficiálně licencovatelného vysílání rádia. Na konci 20.let už začaly vznikat první televizní stanice. V 60. letech byly položeny základy prvního internetu, který se otevřel veřejnosti v roce 1991. Od té doby se pokrok nezastavil, a tak tu máme spoustu nových pojmů, které baby boomers či jedinci z generace X sice možná někdy zaslechli, ale, možná jim úplně nerozumí.

Co je to streaming?

Streaming je technologie přenosu dat, která umožňuje uživatelům přehrávat multimediální obsah, jako jsou videa nebo audio, v reálném čase přes internet bez nutnosti předchozího stažení celého souboru na jejich zařízení. Jak to funguje? Data jsou přenášena ve formě datového proudu (anglicky data stream) a jsou dočasně ukládána v mezipaměti zařízení, kde se postupně zpracovávají a přehrávají. Přístup k nim tedy dostanete „na požádání“.

Streamování je velmi pohodlné a efektivní a využívá ho dnes řada platforem jako je Netflix, HBO, Amazon prime, Youtube či Spotify.

Technologie streamingu vznikla v 90. letech. Jeden z prvních významných případů streamování se uskutečnil v 1993, kdy se v reálném čase přenášel koncert skupiny Severe Tire Damage pomocí technologie, která byla předchůdcem dnešního streamování.

Co je to live streaming?

Live streaming je forma online vysílání, kdy se audiovizuální obsah přenáší v reálném čase přes internet. Tento typ streamování umožňuje divákům sledovat nebo poslouchat události a vystoupení živě, tedy v okamžiku, kdy se skutečně dějí. Rozdíl oproti tradičnímu streamování, které může nabízet předem nahraný obsah, spočívá právě v tomto bezprostředním přístupu k aktuálním událostem. Využívá se hlavně na přenos sportovních událostí, koncertů či přednášek. Jak na něj? Přečtete si článek Vše o live streamingu!

Co je to podcast

Podcast je digitální audio nebo video soubor, který je dostupný k přehrání přes internet. Podcasty se obvykle skládají ze série epizod, které jsou zaměřené na specifická témata nebo oblasti zájmu a nabízí širokou škálu obsahu. První podcasty začaly vznikat v roce 2004.

Termín "podcasting" je kombinací slov "iPod" a "broadcasting" a byl poprvé použit v článku Bena Hammersleyho v deníku The Guardian v únoru 2004. Technologie podcastingu byla založena na principu RSS feedu (co to je si vysvětlíme níže) s možností přikládat audio soubory, což umožňovalo automatické stahování epizod na přenosná zařízení jako iPod.

Podcasty mohou mít různé formáty, včetně monologů jednoho hostitele, dynamických diskuzí s více účastníky, rozhovorů s hosty, nebo dokonce sériových vyprávění a fiktivních příběhů. Přehrát si je posluchači mohou naprosto kdykoliv a kdekoliv, kde mají přístup k internetu. Zajímá vás, jak podcast vytvořit a jak ho dostat do světa?

Co je to RSS Feed?

RSS feed (Really Simple Syndication nebo Rich Site Summary) je formát pro distribuci a sdílení obsahu na internetu. RSS umožňuje uživatelům a aplikacím snadno získávat aktualizace z oblíbených webových stránek nebo blogů.

Tento formát se využívá k automatickému informování o novinkách bez nutnosti navštěvovat stránku, aby se zjistilo, zda byl přidán nový obsah. Uživatelé si mohou přidat adresu RSS feedu do aplikace známé jako RSS čtečka nebo agregátor. Tato aplikace pravidelně kontroluje feedy, za které je uživatel přihlášen, a stahuje jakékoli nové informace. Přidat si takto můžete třeba i náš web, aby vám neunikl žádný náš nový obsah!

Co je to platforma?

Výraz platforma má spousty významů, v tomto případě se jedná o službu nebo aplikaci, kde se dají podcasty publikovat. Obsah na takovéto platformě může být dostupný zdarma nebo v rámci předplatného či jednorázové platby. ( Proč tvůrcům za podcasty platit?) A kde vlastně můžete Podcasty poslouchat?

  • Apple Podcasts - Jedna z nejstarších a nejvíce využívaných platforem pro podcasty, dostupná na zařízeních Apple.
  • Spotify - Kromě hudby nabízí Spotify širokou škálu podcastů v různých žánrech.
  • Google Podcasts - Platforma od Google, která umožňuje uživatelům Android a iOS poslouchat a objevovat podcasty.
  • Seznam podcasty - Platforma od seznam.cz nabízí širokou škálu českých podcastů různých žánrů,
  • České Podcasty - zajímá vás, jaké české Podcasty stojí za váš čas?
  • Stitcher - Aplikace zaměřená na podcasty, která umožňuje posluchačům přihlásit se k odběru, streamovat a stahovat podcasty.
  • iHeartRadio - Známá pro svoji nabídku rádiových stanic, ale rovněž nabízí bohatou knihovnu podcastů.
  • Podbean - Platforma, která slouží jak pro hostování podcastů, tak pro jejich poslech.
  • Castbox - Aplikace, která se specializuje na podcasty a nabízí snadné vyhledávání a personalizované doporučení.
  • Pocket Casts - Populární aplikace pro poslech podcastů, která poskytuje výkonné nástroje pro správu a poslech.
  • Youradio talk - Kromě hudby a audioknih poskytují i podcasty.
Teď, když už jste se důkladně seznámili s těmito pojmy se můžete pustit do poslechu podcastů na kterékoliv ze zmíněných platform a dát si je do RSS feedu! :)