Podcasty
Vztahy

Ponižování ve vztahu - jak se s ním vypořádat a osvobodit se

26.9.2024
Autor:
Kateřina

Ačkoliv by náš partner měl být tím, kdo nás miluje a nedá na nás dopustit, často tomu tak vůbec není. Ponižování v partnerském vztahu může potkat kohokoliv - bez rozdílu pohlaví či věku. Jak ho poznat a to nejdůležitější - jak se od ponižujícícho partnera osvobodit? Na téma toxických vztahů jsme se v podcastu Autentická Výzva bavili s modelkou Barborou Zavadilovou…

Toxické vztahy

Žádný vztah jistě není zalitý sluncem, ale pokud místo podpory, obdivu a láskyplných doteků zažíváte spíše stres a negativní emoce, nacházíte se v toxickém vztahu. Nemusíte to však hned poznat - toxický partner totiž střídá urážky s projevy lásky, a tak jeho útoky dlouho omlouváte a ignorujete „red flags“. Jak tyto red flags vypadají?

  • Partner vám neustále dává něco za vinu, vyhrožuj , ale zároveň také lichotí. Používá nejrůznější taktiky, aby s vámi manipuloval.
  • Parner se snaží ovládat všechny aspekty vašeho života.  
  • Partner nerespektuje  vaš názory, pocity, soukromí ani vaše hranice.
  • Parner používá urážky, vysmívá se vám nebo vás srovnává s ostatními, aby vám srazil sebevědomí.
  • Partner se vás pomocí manipulace a výhružek snaží izolovat od přátel a rodiny.
  • Ve vašem vztahu se cyklicky střídají období napětí a usmíření.

Oběť toxického vztahu má následně nízké sebevědomí, jelikož manipulacím a urážkám milovaného partnera uvěří. Mohou se u ní rozvinout úzkosti a deprese či fyzické problémy. Jestliže se jí podaří z takového vztahu vystoupit, může mít problém navazovat zdravé vztahy.  Barbora Zavadilová však tvrdí, že i ve vztazích platí ono „všechno zlé je k něčemu dobré“. Akorát se musíte umět poučit. Sama si zažila domácí násilí a toxické vztahy, kvůli nimž dokonce skončila v Bohnicích. „Dost často vyhledávají pomoc ti lidé, kteří by ji vlastně paradoxně vyhledávat neměli, ale měli by ji vyhledávat ti, co to způsobili,“říká. Za psychiatrickou léčbu v Bohnicích a následné terapie je ale velmi ráda. „Všechno to jsou zkušenosti. Člověk pak jako ví, že si nemá nechat některé věci líbit, aby se pak určité věci neděly.“

Podle Barbory si každý člověk, který se ocitne v nějakém takovém nezdravém vztahu, za chování partnera do určité míry může sám. Protože nás nikdo do toho vztahu nenutil. „Já jsem akceptovala být ve vztahu, který mi prostě házel tyhlety věci negativní a nechala jsem si také jako ubližovat. Taky mě nikdo nikam nepřivázal. Vlastně si za to můžu sama,“ vysvětluje v rozhovoru.

Jak dojít k uvědomění, že vás partner jen ponižuje a ubližuje vám

Je velmi těžké odhadnout, kolik lidí na světě se vlastně s ponižováním ve vztahu potýká. Každý totiž má jiný pohled na to, co je v pořádku a co ne. Co jeden člověk považuje za ponižování, druhý může brát jako normální součást vztahu. Záleží například na tom, z jakého rodinného prostředí pochází. Stejně tak se vnímání ponižování může lišit v různých kulturách a společenských skupinách.Obecně však za ponižování považujeme:

Verbální útoky: urážky, výsměch, dehonestující komentáře

Manipulace: zpochybňování vlastní hodnoty, viny, obviňování

Ignorování: záměrné přehlížení, nedostatek zájmu

Srovnávání s ostatními: neustálé připomínání, že nejste dost dobří

Fyzické násilí: i když se může zdát, že fyzické násilí je něco zcela jiného, často jde ruku v ruce s psychickým týráním

Uvědomit si, že nás partner ponižuje může být obtížné, protože se to často děje postupně a nenápadně. Oběť si obvykle partnerovy útoky racionalizuje, případně z nich viní sebe sama. Někdy jsou tak jemné, že je lze poznat jen těžko - jde například o sarkastické či ironické poznámky či pasivně agresivní chování.Teprve až když má  oběť fyzické a psychické problémy, může pochopit, že po celou dobu přehlížela varovné signály.

Jak poznat, že vás partner ponižuje:

Časté kritiky: Partner vás neustále kritizuje za váš vzhled, chování nebo schopnosti.

Srovnávání: Srovnává vás s ostatními, a to vždy v neprospěch.

Zpochybňování vašich pocitů: Vaše pocity jsou znevažovány a označovány za přehnané nebo iracionální.

Manipulace: Partner využívá viny, strachu nebo lichotek, aby vás přiměl k tomu, co chce on.

Izolace: Partner vás odrazuje od setkávání s přáteli a rodinou.

Cítíte se neustále ve střehu: Bojíte se udělat něco špatně, abyste nevyvolali další konflikt.

Ztrácíte sebedůvěru: Cítíte se bezcenní a neschopní.

Máte fyzické problémy: Stres spojený s toxickým vztahem může vést k různým fyzickým potížím.

Barbora si velmi pochvaluje spolupráci se svou terapeutkou. „Chodila jsem tam s tím ,že už nevím, co dělat. Že dělám všechno špatně, že je to moje chyba a že já chci být lepší. Že prostě nechci způsobovat tomu svému partnerovi nějaké trápení a že co už jako mám dělat jinak, když prostě všechno je zle… A ona mi říká: přemýšlela jste o tom, že to nemusí být na té vaší straně ten míč?“ Říká Bára a pokračuje: „Tady přes všechna ta uvědomění mě našoupla na jednu pomocnou aplikaci, na nějaké povídání o tom, jak se vlastně pozná, že jsi v manipulativním toxickém vztahu, jaké to má známky… A když si tam jako odškrtáváš ano, tak si řekneš: Ty vado, a už jsme tu zas“.

Mezi otázky, které by si měl každý, kdo je ve vztahu čas od času pravdivě odpovědět patří: Cítím se ve vztahu šťastně? Mám dostatek prostoru pro vlastín zájmy a přátele? Cítím se respektovaný/á? Mám pocit, že mě partner podporuje? Mám pocit, že jsem pro ni/něj dost dobrý/á? Jestliže na většinu těchto otázek odpovíte negativně, je načase zbystřet.

Nemyslím si, že ti lidé, kteří to těm druhým způsobují, to dělají schválně. Já si myslím ,že si to neuvědomují,“ říká Bára. „Spousta lidí si to v hloubi duše ospravedlňuje, že to myslí dobře. Že třeba v tom vztahu: Já tě tak miluju, já to s tebou myslím dobře. Já tě tady chci mít prostě jenom doma, sám pro sebe nebo sama pro sebe, protože tě tak hrozně miluju. “Nicméně je důležité vědět, že to jejich chování neomlouvá a opravdu pro vás není zdravé s nimi ve vztahu být.

Proč lidé zůstávají v ponižujícím vztahu?

Důvodů, proč lidé zůstávají s partnerem, který jim ubližuje, je více. Někdo zůstává ze strachu ze samoty a ztráty stability. Někoho drží v šachu nepříznivá finanční situace. To se často stává maminkám, které zůstaly doma s dítětem a staly se na partnerovy finančně závislé. Zároveň se obětují, aby jejich dítě mělo kompletní rodinu. Dalším důvodem může být ale i citová závislost,  naděje, že se partner změní či pocit, že milovat znamená trpět. Stejně tak vás v toxickém vztahu může udržet strach z toho, co by na vaši situaci a odchod od partnera řekli lidi.

Jak se osvobodit?

Pokud si uvědomíte, že jste v ponižujícím vztahu a nenecháte se přemoci strachem či nevýhodnými životními podmínkami, můžete se z něj osvobodit. Není to ale snadné.

  • V první řadě je důležité si uvědomit, že (bohužel) v takové situaci nejste sami a mnoho lidí zažívá podobné zkušenosti. Není to tedy žádná ostuda.
  • Promluvte si o vaší situaci s někým, komu věříte. Svěřte se rodině, přátelům nebo vyhledejte pomoc terapeuta.
  • Věřte svým pocitům. Pokud se cítíte špatně, není to vaše vina.
  • Jestliže vám partner nějakým způsobem fyzicky ubližoval, vydíral vás či vás ponižoval ve zprávách, vše zdokumentujte. Je možné, že vás nebude chtít ze vztahu pustit a budete muset požádat o ochranu. A na to budete potřebovat důkazy. Máte-li strach, obraťte se na Linku bezpečí (116 111)
  • Udělejte si plán - promyslete, kam půjdete, kde budete bydlet. Zaměřte se na své psychické a fyzické zdraví a nebojte se vyhledat odbornou pomoc.

Barbora díky svým zkušenostem s toxickými vztahy a následnou cestou ven založila organizaci Moje Nekonečno, která pomáhá převážně ženám najít zpět ztracené sebevědomí a naučit se milovat sama sebe. Na webu najdete ke stažení e-book Toxické vztahy, který má pomoci všem, kteří pomoc potřebují. Nebojte se žít šťastný život a pokud jste v tomto článku poznali svůj vztah, na nic nečekejte a najděte co nejrychlejší cestu ven!