Podcasty
Podcast roku 2024

Ohlédnutí za šestým ročníkem soutěže Podcast roku 2024

10.7.2024
Autor:
Katka

17.6. 2024 proběhlo na pražské Plovárně slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Podcast roku, která se letos konala již po šesté. Kdo si odnesl titul nejlepšího podcastu ve své kategorii? Pojďme se na to společně podívat!

Absolutní vítěz

Zdá se, že podcast Opravdové zločiny je takovým podcastovým Karlem Gottem. Nikdo to letos nečekal. Již po páté. Popularita true crime podcastu Lucie Bechynkové a Báry Krčmové tedy jen potvrzuje, že v české kotlině milujeme detektivní příběhy. (Však se podívejte na program jakékoliv televize, bez Vražd v Midsomeru či Kriminálky Las Vegas se již pár let neobejdeme.)

Výherci jednotlivých kategorií

V šestém ročníku se soutěžilo rovnou v deseti kategoriích. Například i v kategorii veřejnoprávních podcastů se dobře vedlo krimi tematice. Zvítězil totiž podcast Kriminálka. A jak si vedly Podcasty ve zbývajících kategoriích?

  • Zpravodajství a publicistika

Vítěz: Vlevo dole

Za tímto podcastem stojí političtí reportéři Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší. Podcast výchází každý týden ve středu a svým posluchačům zprostředkovává aktuální politická témata, boje o vliv, zákulisní šeptandu i své pohledy a postřehy z politických kuloárů.

  • Talk Show

Vítěz: Host Lucie Výborné

Podcast "Host Lucie Výborné" je pořad vysílaný na Radiožurnálu, kde moderátorka Lucie Výborná vede rozhovory s různými zajímavými osobnostmi, které hovoří o tématech, jimž rozumějí, a sdílejí své zkušenosti a názory. Mezi hosty patří vědci, umělci, sportovci, podnikatelé a další odborníci. Diskuze se často týkají aktuálních společenských, kulturních nebo vědeckých témat, ale také osobních příběhů a životních zkušeností hostů.

  • Zábava

Vítěz: Hype-Cast

"Hype-Cast" je pořad, kde si moderátoři Stejk (Jakub Steklý) a Martin Molnár zvou zajímavé lidi a celebrity, aby s nimi vedli rozhovory o jejich životě či aktuálních tématech. Tento podcast je oblíbený pro svou uvolněnou atmosférou a široké spektrum hostů, mezi které patří herci, zpěváci, dabéři, sportovci a další osobnosti z různých oblastí života.

  • Životní styl a zdraví

Vítěz: Brain We Are CZ

Podcast "Brain We Are CZ" je zaměřen na neurovědu, filozofii, biohacking a osobní rozvoj. Vojtěch Hlaváček a Jiří Kryštof Jarmar, moderátoři podcastu, propojují své znalosti a zkušenosti s vědomostmi odborníků z různých oblastí, aby posluchačům nabídli hluboké a praktické pohledy na fungování mozku, smysluplnost života a duševní zdraví.

  • Vzdělávací

Vítěz: Hodina Dějepichu

"Hodina dějepichu" je humorný pořad časopisu Reflex, který se zabývá historií erotiky, sexu a sexuality. Moderátoři Jan Studnička a Tereza Kujová probírají různá témata napříč celou lidskou kulturou a historií, od starověkých civilizací až po moderní aféry a sexuální skandály. Podcast se snaží odlehčenou formou představit zajímavosti a kuriozity spojené se sexuálními praktikami, zvyky a pohledy na sexualitu v různých historických obdobích.

  • True Crime

Vítěz: Opravdové zločiny

Moderátorky Lucie Bechynková a Bára Krčmová představují příběhy známých i méně známých zločinů, přičemž přidávají i černý humor a zákulisní detaily. Každá epizoda se věnuje konkrétnímu případu, který je podrobně rozebrán. Příběhy zahrnují vraždy, zmizení, sériové vrahy a další závažné zločiny. Podcast je oblíbený pro svůj poutavý a informativní styl, který udržuje posluchače v napětí.

  • Sport

Vítěz: KUDY BĚŽÍ ZAJÍC

Podcast "Kudy běží zajíc" je český sportovní podcast, který se zaměřuje především na fotbal. Moderuje ho Ondřej Novotný, který si do každé epizody zve různé hosty z prostředí sportu, jako jsou trenéři, hráči a sportovní komentátoři. Diskutují o aktuálních fotbalových událostech, zápasech, výsledcích a dění ve fotbalových ligách.

  • Byznys a osobní finance

Vítěz: Ve vatě

Podcast "Ve vatě" je produkován Seznam Zprávami a moderuje ho novinářka Markéta Bidrmanová. Tento podcast se zaměřuje na finanční témata a poskytuje konkrétní rady od investorů a odborníků. Diskutovaná témata zahrnují investice, inflaci, úvěry, hypotéky a další aspekty osobních financí.

PŘEKVAPENÍ?

Když se podíváte na výsledky, tak vás možná hned napadne, že jsou identické s minulým ročníkem. Zdá se, že Češi mají zkrátka své oblíbence, pro které vždy obětují svůj hlas a pár korun na předplatném. Přesto alespoň v kategorii Objev roku se objevila nová jména. Jsou jimi BIZZARUM, Odpustit?, Bruselský diktát a Mluvící objekty.

BIZZARUM

Podcast "BIZZARUM" se zaměřuje na podivné, bizarní a neobvyklé příběhy, které se odehrály po celém světě. Moderátoři v každé epizodě představují různé kuriozity a záhady, které posluchačům poskytují nejen zábavu, ale i informace o méně známých událostech a jevech. Obsah podcastu zahrnuje bizarní historické události, neobvyklé kriminální případy, zvláštní vědecké objevy a další zajímavosti, které vybočují z běžného rámce.

Odpustit?

Podcast "Odpustit?" je šestidílná série od Ridiny Ahmedové, která se zaměřuje na příběhy lidí, pro něž je těžké odpustit druhým, nebo kteří touží po odpuštění. Každá epizoda vypráví konkrétní rodinné drama, zkoumá motivace a důsledky odpuštění, a jaký vliv má na psychické i fyzické zdraví, mezilidské vztahy a společnost.

Bruselský diktát

Podcast "Bruselský diktát" přináší pohled na důležité politické a ekonomické události v Evropské unii a jejich dopady na Českou republiku. Moderátoři Ondřej Houska a Michal Půr, novináři Hospodářských novin, analyzují a komentují aktuální dění v Bruselu, přičemž se snaží vysvětlit složitou politiku a byznysové otázky v širším kontextu.

Mluvící objekty

Podcast "Mluvící objekty" je podcastová minisérie, která se zaměřuje na architekturu 90. let. V šesti dílech se autoři Alžběta Žabová a Petr Bureš zaměřují na specifické pražské stavby z této doby, prostřednictvím kterých otevírají širší společenská témata.

Rádi bychom poděkovali všem, kdo si našli čas a chuť nominovat i náš podcast Autentická Výzva. Velice si této podpory vážíme a doufáme, že v příštím roce se nám podaří proniknout mezi TOP 130:)