Podcasty
Audiopodcasty

Jaké audio formáty jsou vhodné pro podcast?

11.6.2024
Autor:
Katka

Aby byl váš podcast opravdu kvalitní nejen obsahově, ale i svou formou, musíte pro jeho tvorbu zvolit správný audio formát, který podporují vámi vybrané platformy. Pojďme se podívat na to, které formáty jsou vhodné a jaké jsou jejich klíčové vlastnosti!

Jaké existují audio formáty?

Existují desítky různých audio formátů, které mají různé specifikace a použití. Volba správného formátu závisí na vašich potřebách, tedy jakou vyžadujete kvalitu zvuku, kompatibilitu s přehrávači či maximální velikost souboru, kterou můžete na platformu nahrát. Obecně můžeme audio formáty rozdělit do dvou skupin:

Ztrátové formáty (například MP3, AAC, OGG, WMA) jsou navrženy tak, aby redukovaly velikost souboru odstraněním částí zvukového souboru, které nejsou podstatné pro lidské ucho. Tento proces vede ke ztrátě určité části dat, což může mít za následek snížení kvality zvuku, ale zároveň značně snižuje velikost souboru.

Neztrátové formáty (jako FLAC, WAV, ALAC, AIFF) uchovávají veškerá původní zvuková data, což znamená, že nezpůsobují žádnou ztrátu kvality zvuku, ale obvykle mají mnohem větší velikost souboru ve srovnání se ztrátovými formáty.

Které audio formáty se používají nejčastěji?

Tvůrci podcastů nejčastěji volí tyto audio formáty, které podporují nejznámější platformy:

MP3 (MPEG Audio Layer III):some text

  1. Výhody: Široce podporovaný na všech zařízeních a platformách, efektivní komprese souborů, což umožňuje menší velikosti souborů při zachování rozumné kvality zvuku.
  2. Použití: Nejpopulárnější formát pro podcasty díky jeho kompatibilitě a efektivitě.

AAC (Advanced Audio Coding):

  • Výhody: Lepší kvalita zvuku při stejné bitrate ve srovnání s MP3, podpora pro digitální práva a metadata.
  • Použití: Často používán pro podcasty, které vyžadují vyšší kvalitu zvuku nebo jsou distribuovány prostřednictvím platform Apple, jako je iTunes.

WAV (Waveform Audio File Format):

  • Výhody: Neztrátový formát, což znamená, že nejsou žádné ztráty kvality zvuku, ideální pro editaci a mixování.
  • Nevýhody: Velké velikosti souborů, které mohou být nepraktické pro dlouhé epizody nebo distribuci online.
  • Použití: Vhodné pro finální úpravy zvuku před konverzí do jiného formátu pro distribuci.

FLAC (Free Lossless Audio Codec):

  • Výhody: Neztrátový formát poskytující vysokou kvalitu zvuku bez ztrát, menší soubory než WAV.
  • Nevýhody: Méně podporovaný na přehrávačích a zařízeních ve srovnání s MP3 nebo AAC.
  • Použití: Dobrá volba pro archivaci podcastů v nejvyšší možné kvalitě.

Pro většinu podcastů je MP3 nejlepší volbou díky jeho univerzální podpoře a efektivní kompresi, která umožňuje snadnou distribuci a stažení. Pro podcasty vyžadující vyšší kvalitu zvuku, například pro hudební podcasty, může být vhodnější AAC. Formáty jako WAV nebo FLAC jsou vhodné pro produkční fáze před finální konverzí do jiného formátu pro distribuci.

Veškeré zvuky navíc, které při nahrávání mikrofon zachytí, můžete odstranit pomocí profesionálních programů. (zdroj obrázku: DALE-E)

V jakých programech lze zvuk pro podcast editovat?

Někdy se při nahrávání podcastu může stát, že některý ze spíkrů kýchne nebo se na pozadí vyskytnou jiné nechtěné zvuky. Případně se vám nějaké části rozhovoru příliš protáhly či nepovedly. To vše se naštěstí dá s pomocí šikovného programu odstranit. Jaké jsou tedy možnosti?

  • Audacity: Audacity je bezplatný, otevřený zdrojový editor zvuku, který je ideální pro jednoduché úkoly editace, jako je stříhání stop, spojování a aplikace základních efektů.Je ideální pro začátečníky díky své přístupnosti a široké podpoře různých zvukových formátů.

  • Adobe Audition: Adobe Audition je profesionální nástroj pro digitální audio editaci, který nabízí širokou škálu pokročilých funkcí, včetně multitrack editace, obnovy zvuku a integrace s dalšími produkty Adobe.Je vhodný pro pokročilé uživatele, kteří chtějí produkovat vysoce kvalitní podcasty.
  • GarageBand: GarageBand od Apple poskytuje intuitivní rozhraní pro nahrávání zvuků, a je vybaven řadou přednastavených zvukových filtrů a smyček. Je skvělou volbou pro Mac uživatele, kteří chtějí rychle a jednoduše vytvářet podcasty.

  • Hindenburg Journalist: Speciálně navržený pro rozhlasové producenty a podcastery, Hindenburg Journalist nabízí řadu nástrojů pro snadnou editaci mluveného slova a podporu multitrack nahrávání.
Pořád si nejste jistí, že si dokážete vybrat správně? Ozvěte se nám a my vám zajistíme profesionální natáčení i postprodukci!