Podcasty

Anketa Podcast roku: Které podcasty si získaly věrné posluchače?

20.5.2024
Autor:
Katka

Až do 6. června 2024 můžete podpořit svým hlasem své oblíbené podcasty v 6. ročníku soutěže Podcast roku. O jakou soutěž se jedná a kdo v ní minulosti uspěl? A kdy se dozvíme letošní vítěze? To vše se dozvíte v tomto článku!

Co je to Podcast roku?

Soutěž Podcast roku vznikla v roce 2019 reakcí na stále více rostoucí popularitu podcastů v České republice. Vyhlašuje ji ACTIVE Group ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Zahrnuty do ní mohou být jakékoliv podcasty, které vydaly alespoň jeden díl v soutěžním období (pro tento ročník 1. 5. 2023 - 1.5. 2024). Podcastery do soutěže nominují sami jejich posluchači, nemusí se tedy nikde registrovat. Mohou však své fanoušky o hlasy požádat.

Soutěž se každý rok rozšiřuje o nové a nové kategorie a získává tak na oblibě mezi posluchači a tvůrci napříč celou podcastovou scénou. V tomto ročníku se soutěží v 10 kategoriích:

  • Zpravodajství a publicistika - podcasty, které nabízejí různé pohledy a analýzy na aktuální dění v ČR i ve světě.
  • Talk show - podcasty založené na osobních rozhovorech moderátora s hosty.
  • Zábava - podcasty, které mají uvolněnou formu a přináší unikátní pohled na život. Jedná se o volnočasové podcasty, které jsou zaměřeny na koníčky, literaturu, cestování atd.
  • Péče o sebe - podcasty, které se zabývají seberozvojem, selfcare duševním zdravím, wellness, správným stravováním nebo cvičením. Pomáhají posluchačům zlepšovat vlastní životní styl a zdraví.
  • Vzdělávací - podcasty zaměřené na historii, vědu, technologie, umění, kulturu, jazyky atd., které mají za cíl poskytnout posluchačům nové informace.
  • True Crime - podcasty, které vypráví skutečné příběhy a trestné činy. Detailně popisují průběhy vyšetřování a soudních procesů, motivy pachatelů a dopady na rodiny jejich obětí.
  • Sport - podcasty, které se věnují sportovním analýzám, aktuálním sportovním událostem a sportovcům.
  • Byznys a osobní finance - podcasty, kde si můžete poslechnout rozhovory s podnikateli a které nabízí rady a tipy na investice, ekonomické analýzy atd.
  • Veřejnoprávní - podcasty, které vytváří veřejnoprávní média - Český rozhlas, Česká televize a ČTK - Tematicky se jedná obvykle o aktuální události, kulturu, politiku, vědu či technologie.
  • Objev roku - jediná kategorie, o níž nehlasují posluchači, ale pořadatelé. Vybírají podcasty, které v uplynulém roce přinesly něco unikátního a posunuly českou podcastovou scénu.

Hlasovat v anketě lze pomocí formuláře na oficiálních stránkách pořadatele a nominovat můžete až 5 podcastů s tím, že každý vámi jmenovaný podcast získá určitý počet bodů dle uvedeného pořadí. Pro vítěze Podcast roku za uplynulý rok můžete hlasovat až do 6. června. Vyhlášení proběhne na slavnostním večeru na Scéně na Občanské plovárně 17. června 2024.

Které podcasty u posluchačů uspěly v minulých ročnících?

Hlavním vítězem minulého ročníku se stal podcast Opravdové zločiny, což není vzhledem k úspěchu v předešlých ročnících žádným překvapením. Podcast totiž  zvítězil již potřetí. A to jak ve své kategorii, tak i celkově.

Vítězové 5. ročníku Podcast roku dle jednotlivých kategorií

Vzdělávací - Hodina dějepichu

Zábavný vzdělávací podcast, který tvoří redaktoři časopisu Reflex, jež skrze vyprávění posluchačům srozumitelně a lehkou formou přibližuje historické události a fakta, se zaměřením na společenské vztahy a vztah k sexu. Podcastem provází redaktor Jan Studnička a Tereza.

Dalšími úspěšnými podcasty v kategorii byly: Příběh, který se opravdu stal, Přepište dějiny, Meteor a Kanárci v síti. Máte-li zájem o vzdělávání, tyto podcasty vás určitě obohatí.

Sport - Kudy běží zajíc

Tento podcast se věnuje především fotbalu, ale řeč přichází i na jiné sportovní disciplíny. Moderátor Ondřej Novotný si pravidelně zve zajímavé hosty, kteří se ve vyznají.

Další úspěšné podcasty: Podry & Vacíno, Za čárou, Nosiči vody a Bomby k tyči.

Byznys a osobní finance - Ve vatě

Podcast Ve vatě moderuje novinářka Markéta Bidrmanová a pravidelně zve hosty z řad investorů a odborníků. Posluchači se v podcastu dozví konkrétní rady na téma investic, inflace, úvěrů či hypoték.

Další úspěšné podcasty: Investiční podcast Vojta Žižka, Škrty. Kapesný a Offline Štěpána Křečka.

Životní styl a zdraví - Brain We Are

Podcast o mozku, biohackingu, mysli a celkovému fungování, díky kterému můžete optimalizovat svůj život. Moderátory jsou Vojtěch Hlaváček a  Jiří Kryštof Jarmar, kteří do jednotlivých epizod zvou odborné hosty.

Další úspěšné podcasty: Log, Aura, Patálie a Balanc.

Zábava - Hype - Cast

Podcast Jakuba Steklého a Martina Molnára je fajn oddechovka pro lidi, které zajímají známé osobnosti a rádi se zasmějí.

Další úspěšné podcasty: Neplecha ukončena, Fantastický podcast, Chumelenice a Buchty.

Zpravodajství - Vlevo dole

Podcast Lucie Stuchlíkové a václava Dolejšího informuje posluchače o zákulisí české politiky. Dozvíte se o politických kauzách i  aktuálním dění v kuloárech Sněmovny.

Další úspěšné podcasty: Kecy a politika, Vinohradská 12, 5:59 a Šťastný podcast.

Talk Show - Host Lucie Výborné

Moderátorka Lucie Výborná probírá se zajímavými osobnostmi témata, na něž jsou odborníky nebo jim rozumějí.

Další úspěšné podcasty: U Kulatého stolu, BROCAST, PODCAST BEZ N8ZVU, A - Cast & Kid Ajvn

True Crime - Opravdové zločiny

Opravdové zločiny jsou prvním českým true crime podcastem. Pořadem provází moderátorky Lucie Bechynková a Bára Krčmová, které posluchačům přibližujífascinující  české i světové zločince a jejich temné skutky.

Další úspěšné podcasty: Krimi příběhy, Kriminálka, Noční Můry a KDO JE ZABIL?

Veřejnoprávní - Kriminálka

Kriminálnka je nejúspěšnějším pořadem Českého rozhlasu Dvojka. Moderátor Mirek Vaňura vás zavede na místo činu a odhaluje nejznámější kriminální případy po roce 1989.

Další úspěšné podcasty: Vinohradská 12, Host Lucie Výborné, Buchty a Meteor.

Objev roku - Pod svícnem

Tento podcast se zaměřuje na rozhovory s reálnými oběťmi domácího násilí a zprostředkovává jejich příběhy. Mezi hosty najdete ale i odborníky a aktivisty, kteří proti domácímu násilí bojují. Podcast vydává organizace Pod svícnem ve spolupráci s Novinky.cz

Nedokážete si bez poslechu podcastů představit ani den? Věříme, že vás tento článek inspiroval k nalezení dalších pořadů, které stojí za váš čas. A pokud jste ještě nehlasovali v anketě Podcast roku, určitě neváhejte a oceňte své oblíbené tvůrce! A pokud se vám líbí náš podcast Autentická Výzva, budeme určitě moc rádi, pokud se objevíme ve vaší TOP 5 :)