Podcasty
Talkshow vs. podcast

Talkshow vs. podcast. V čem je rozdíl?

19.9.2024
Autor:
Kateřina

Youtube je plný rozhovorů, kam si moderátoři zvou známé i méně známé, avšak obdivuhodné tváře. Avšak zatímco jeden pořad o sobě tvrdí, že se jedná o talkshow, další se definuje jako podcast. Jde jen o pojmenování nebo je v těchto dvou formátech nějaký rozdíl? Pojďme to zjistit!

Trocha historie

Než se pustíme do hledání rozdílů mezi talkshow a podcastem, připomeňme si jak a kdy tyto formáty vznikly. Talkshow ani podcast by totiž nikdy nevznikly, kdyby lidé nevynalezli nejprve rádio, televizi a později počítač a internet.

Za vznik rádia pravděpodobně vděčíme italskému vynálezci Guglielmu Marconimu, která v roce 1885 úspěšně představil bezdrátový telegraf. První rádiové vysílání pak lidé zaslechli na Štědrý den v roce 1906 ve Spojených státech díky experimentu kanadského vynálezce a fyzika Reginalda Aubrey Fessendena. Do mikrofonu tenkrát přečetl pasáž z Bible o narození Krista a zazpíval Tichou noc. V tento den se poprvé z radiotelegrafního přístroje ozval lidský hlas. O dvacet let později se uskutečnila první veřejná demonstrace televizního vysílání ve Velké Británii díky Johnu Logie Bairdovi. V USA to bylo o rok později, v roce 1927, kdy Ohil Farnsworth představil první plně elektronický systém přenosu televizních obrazů. Televize pak začaly být komerčně dostupné a rozšířené ve 30. a 40. letech 20.století.

Vznik talkshow

Počátky formátu talkshow se datují do 40. a 50. let. V té době se začaly objevovat první televizní a rozhlasové talkshow, které využívaly nově se rozvíjející mediální platformy k diskuzím na živé téma, rozhovorům s hosty a interaktivitě s publikem.

Rozhlas byl první, kde se talkshow objevily. Například, „The Joe Franklin Show“, která byla poprvé uvedena  v roce 1951, je často považována za první televizní talkshow a otevřela cestu pro další formáty vysílání. V televizi pak následovaly další ikonické pořady jako „The Tonight Show“, který se poprvé vysílal v roce 1954 pod vedením Steva Allena a později se stal platformou pro mnoho dalších moderátorů.

Formát talkshow se postupem času vyvíjel a diverzifikoval, což vedlo k vzniku různých subžánrů talkshow, včetně politických debatních pořadů, talkshow zaměřených na celebrity, a dalších specializovaných formátů, které reflektují různé zájmy a aspekty kultury.

Bez vynálezu radia a televize by talkshow nikdy nevznikla. (obrázek: Unsplash.com)

Vznik podcastů

Formát podcastu je mnohem mladší než talkshow. Jeho vznikl byl umožněn kombinací technologického pokroku a širší dostupností internetu, které se staly klíčovými faktory pro jejich rozvoj na počátku 21. století. Velký vliv na vznik podcastů měl především vývoj MP3 a kompresních technologií, RSS feedy a rozmach přenosných mediálních přehravačů jako byl iPod od Apple, který byl lidem představen v roce 2001. Díky tomuto vynálezu vznikl trend poslouchat audio obsah na cestách, který sehrál velkou roli v integraci podcastů do běžného života.

Termín „podcasting“ byl poprvé použit v článku Bena Hammersleyho v deníku The Guardian v roce 2004. Tento nový formát kombinoval výhody MP3 souborů a RSS feedů, což umožňovalo uživatelům snadno se přihlásit k odběru sérií audio souborů, které byly automaticky stahovány do jejich přehrávačů.

Je podcast modernější verze talkshow?

Na první pohled se může zdát, že podcast je vlastně jen taková modernější verze talkshow. I když jsou si oba formáty v několika ohledech skutečně velmi podobné, jde skutečně o dvě rozdílné věci.

Talkshow může být vysílána v televizi či v rádiu, může tedy mít video i audio verzi, což platí i o podcastech. Hlavní rozdíl je však v tom, že talkshow se vysílá v přesně stanovený čas na specifických kanálech a často ji lidé sledují v reálném čase. Je pravda, že s rozvojem internetových televizí a vysoké popularitě YouTube už toto pravidlo tolik neplatí, ale stále platí, že online najdete pouze reprízy. Například oblíbená talkshow Jana Krause se nejprve odvysílá v televizi a teprve potom ji můžete sledovat v archivu.

Talkshow se také natáčí s živým publikem, a probíhá tam tedy větší interaktivita s lidmi v reálném čase. Mohou se do ní zakomponovat také telefonáty s diváky, komunikace přes sms atd. Některé podcasty se sice vysílají živě a mohou tedy též komunikovat se sledujícími v chatu, ale není to pravidlem. Mnohem častější je, že tvůrci své podcasty předtáčí a publikují je dle daného plánu. Jejich fanoušci pak jednotlivé epizody poslouchají v době, kdy se jim to hodí. To je totiž tou největší výhodou podcastů- jsou dostupné kdekoliv a kdykoliv, i v bezinternetové zóně, pokud si je předem stáhnete do svého přehravače.

Podcasty jsou dostupné na různých internetových platformách jako je Spotify, Apple Podcasts, HeroHero či Forendors. Tvůrci svůj obsah zpravidla přizpůsobují svým fanouškům a podporovatelům- podcasty lze totiž monetizovat. Obvykle se publikuje první část zdarma na oblíbené a všem dostupné platformě jako ke Spotify či Youtube, a druhou část si musí fanoušci koupit například na HeroHero. Podcasteři pro své sledující tvoří v rámci předplatného, přičemž kromě extra obsahu mohou nabízet i další výhody jako je uzavřený chat s tvůrci, setkání, možnost zasahovat do výběru témat atd.

Podcasty jsou dostupné naprosto kdekoliv a kdykoliv. (zdroj obrázku:Unsplash.com)

Nejpopulárnější talkshow na světě

Asi vás nepřekvapí, že nejpopulárnější talkshow na světě pochází ze Spojených států. Díky distribuci na různých kanálech jsou dostupné i mezinárodně, díky čemuž mají obrovská čísla.

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon - Jedna z nejstarších a nejznámějších talkshow v historii, která byla původně zahájena jako "The Tonight Show" v roce 1954. Dnes ji moderuje Jimmy Fallon a je populární pro její lehký, zábavný přístup a celebrity jako hosty.

The Late Show with Stephen Colbert - Tato show, kterou moderuje Stephen Colbert, je známá svým satirickým pohledem na politiku a aktuální události, přičemž hostuje mnoho známých osobností.

The Ellen DeGeneres Show - Ačkoliv Ellen ukončila svou show v roce 2022 po 19 sériích, stále zůstává jednou z nejikoničtějších talkshow, která kombinovala rozhovory s celebritami s charitativními akty a virálními momenty.

The Oprah Winfrey Show - Tato show, kterou moderovala Oprah Winfrey a která skončila v roce 2011, zůstává jednou z nejvlivnějších talkshow všech dob. Oprah byla známá svými hlubokými rozhovory a inspirativními tématy.

The Graham Norton Show - Britská talkshow, která je populární jak ve Spojeném království, tak mezinárodně díky svému jedinečnému formátu, kde všichni hosté sdílejí pohovku, což vede k neformálním a často humorným interakcím.

Nejpopulárnější podcasty

Popularita podcastů se mění ze dne na den, jelikož každý den vznikají nové a nové, které mají potenciál zastínit své konkurenty. Nicméně existují takové, které jsou oblíbené již dlouho a dalo by se říct, že o nich přinejmenším každý alespoň jednou slyšel. Tyto podcasty mají několik společných jmenovatelů jako je kvalita, zajímavost a konzistence.

The Joe Rogan Experience - Tento podcast moderovaný Joe Roganem vyzpovídává různorodé hosty z oblasti vědy, sportu, komedie, politiky a dalších oborů. Je známý svými dlouhými, neformálními rozhovory.

Serial - Tento investigativní podcast, který spustil svou první sérii v roce 2014, zkoumá jednotlivé kriminální případy.. Jeho prvotní sezóna, která zkoumala případ vraždy z roku 1999, zaznamenala obrovský úspěch a pomohla definovat žánr true crime v podcastingu.

This American Life - Tento týdenní podcast, který je zároveň rozhlasovým pořadem, přináší různé příběhy a eseje s hlubokým lidským a často emotivním záběrem. Každá epizoda se zaměřuje na jedno specifické téma.

Stuff You Should Know - V tomto podcastu moderátoři Josh Clark a Chuck Bryant zkoumají, jak fungují věci a zkoumají témata z historie, vědy, popkulturních fenoménů a mnoha dalších oblastí.

TED Talks Daily - Tento podcast nabízí každodenní přednášky od různých expertů a inovátorů z celého světa, které byly původně předneseny na konferencích TED. Přednášky pokrývají široké spektrum témat od vědy po umění.

The Daily - Michael Barbaro z The New York Times  poskytuje analýzy a rozhovory týkající se nejnovějších zpráv a událostí.