Recept na dlouhodobý vztah? Zeptali jsme se vztahové koučky Denisy Palečkové

7.10.2024
Autor:
Kateřina

Znát recept na šťastný a úspěšný dlouhodobý vztah je svatým grálem mnoha párů. Jak zařídit, aby to fungovalo? Univerzální recept, který by spasil úplně každý vztah, asi neexistuje. Přesto existují kroky, které lze podniknout, jež mohou zvýšit šanci na úspěch. A vy se je dozvíte v tomto článku!

Dokonalý vztah neexistuje

Jsou lidé, kteří si myslí, že když našli toho „pravého“ partnera, v jejich vztahu bude vše vždycky růžové a nebudou muset vyvíjet žádné velké úsilí. Prostě budou spolu, protože k sobě přece patří! A pak jsou tu lidé, kteří se snaží až do té doby, než dojde na svatbu. Možná za to mohou pohádky a romantické filmy, pro které je svatba vyvrcholením příběhu. „A žili šťastně až do smrti“. Jenže tak to není. Pokud se po podepsání oddacího listu pár přestane snažit a na vztahu nebude pracovat, jejich příběh dopadne jinak - „Zazvonil zvonec a pohádky je konec.“

Je tedy třeba si uvědomit, že nikdo z nás není dokonalý a naše vztahy už vůbec ne. Vždycky se může stát něco, co otřese našimi základy - nepříznivá finanční situace, nemoc, nevěra nebo třeba založení rodiny. Na tyto situace se musíme společně dokázat adaptovat a zachovat si návyky, které posilují vzájemnou lásku a důvěru.

Základem je vyrovnaná mužská a ženská energie

Naše společnost prošla velkou proměnou. Zatímco v minulosti byly ženské a mužské role jasné a každé pohlaví mělo svým způsobem přisouzeno nějaké vlastnosti, dnes je tomu jinak. A není to špatně! Jen je třeba s tím umět pracovat. „Co se týká té definice toho, co je mužské a co je ženské, tak tam jsme si  vlastně začali i takzvaně obracet ty polarity,  mužskou a ženskou. Já tady k tomu někdy zmiňuju hippie, což bylo velmi výrazné období. Kdy spousta mužů si nechala narůst dlouhé vlasy, dali si tam kytičky  a řekli  love, peace no war a vlastně vědomě vstoupili do té ženské jemnosti a citlivosti,“ vysvětluje Denisa Palečková v podcastu Autentická Výzva.

A já právě někdy říkám, co to udělá s ženou, která vedle sebe má kluka, kterej řekne, víš, já tě miluji, ale tak jako plyneme, ne, máme se rádi, uvidíme, co bude zejtra a ona je s tím třeba ještě OK, ale nejpozději do doby, kdy začne být těhotná jo a tam najednou se začne ptát, tak co tak, tak budeme spolu budeš tady ještě za rok, nebo jako už už to budeš cítit jinak? Protože já si to zacítím, to je femininní kvalita,“ pokračuje a tím otevírá jeden z nejčastějších problémů moderních vztahů - prohození rolí. „ Aha, já to musím zvládnout sama, jo.  Takže v podstatě ty holky, který dneska chodí na rande, tak ona velká část má za sebou maminku, která pravděpodobně bude rozvedená. Zjistila, že na chlapa se nemůže spolehnout, takže už jako předala i tý dceři.“ Jenže být „mužem ve vztahu“ je pro ženu po nějaké době frustrující, zvláště pak, pokud s partnerem založí rodinu a musí převzít i svou přirozenou ženskou roli. Poté dochází ke konfliktům. Ve vztahu tedy musí být energetický balanc a oba musí svou roli chtít přijmout.

Ani po 30 letech vztahu není vyhráno

Jak je možné, že naše babičky a dědečkové slaví 60. výročí svatby a mladí nedokáží spolu strávit ani 6 let v kuse? Dlouhodobé vztahy byly a do jisté míry jsou hlavně o zvyku. Ty šťastné mají vzájemný respekt, úctu a schopnost kompromisu. Dříve neexistovala možnost rozvodu, nebo byl považován za takovou ostudu, že to spolu manželé raději vydrželi. Častým důvodem, proč spolu zůstat jsou i společné děti. A také mohou být důvodem, proč se vztah pokazil.

Jo takový Ježíš to bolí, tak se trošku zavřu, a to, co bolí, prostě hádáme se, nerozumíme si v tomhle jeden ustoupí druhej ustoupí. Jeden se cítí neslyšenej, nevnímanej a takhle vznikaj ty zranění, který se nabalujou a vlastně to je to, co vytváří ve vztahu  pocit odcizení. A tohle se děje úplně běžně, protože děti, protože nedostatek času, nedostatek odpočinku. Přece jenom často je žena s dětmi doma deprimovaná, zmizel jí  sociální život. Má pocit, že je toho moc, a ono je toho moc. Muž je  unavený. Jo má pocit, že vydělává do toho, třeba ještě staví barák, jo, to je taková ta budovací fáze…“ popisuje častý scénář v dlouhodobém vztahu Denisa Palečková.

Pokud chcete, aby vám vztah s partnerem vydržel, nesmíte jej jen vydržet. Musíte na něm pracovat, komunikovat své potřeby, obavy. Jestliže spolu partneři nesdílí, co se jim honí hlavou a co se děje v jejich životě, mohou svůj vztah postupně zabíjet.“Takhle vzniká odstup.Jo, tak já to vydržím, ale trochu se zavřu, a pak tam je ten vztahový odstup, který nám nedělá dobře, který způsobuje, že necítíme tolik lásky, vyprchá sexualita. A tam já vlastně pak lidem pomáhám, aby se znovu otevřeli jeden druhému, což se děje skrz bolest, protože jak se začneme otevírat, tak se objeví takovýto au au, tohle mě bolelo, tady jsem se zavřela, tady tohle bolelo mě…“ pokračuje. „Ale když se to vyplaví, tak se v podstatě znovu aktivuje ta láska a i vášeň, a to je moc hezký. Takže já musím říct, že potkávám hodně lidí, kteří jsou ne v těch čerstvých fázích, ale potkávám i ty.

Jaké chyby dělají ve vztahu nejčastěji ženy?

Ženy ve vztahu často dělají několik chyb, které mohou ovlivnit jeho kvalitu a trvanlivost:

  1. Uzavírání se: Když se ženy cítí zraněné nebo nespokojené, mohou se uzavřít a přestat vyjadřovat své pocity. To může vést k pocitu odcizení a ztrátě intimity ve vztahu.
  2. Vyčítání a kritika: Některé ženy mají tendenci vyčítat partnerovi jeho chyby nebo nedostatky, což může vést k napětí a konfliktům. Místo konstruktivní komunikace se mohou uchýlit k obviňování, což vztahu škodí.
  3. Nedostatek otevřenosti: Uzavřenost a nedostatek otevřenosti vůči partnerovi mohou vést k tomu, že se vztah stává mechanickým a bez emocí. Je důležité sdílet své pocity a potřeby, aby se předešlo nedorozuměním.
  4. Přehnané očekávání: Ženy mohou mít vysoká očekávání ohledně toho, jak by se jejich partner měl chovat, což může vést k frustraci, pokud tyto očekávání nejsou splněna. Je důležité mít realistická očekávání a komunikovat o nich.
  5. Nedostatek sebehodnocení: Kritika sama sebe a nedostatek sebehodnocení mohou vést k pocitu, že nejsou dost dobré, což se může promítnout do vztahu. Když se žena necítí dobře sama se sebou, může to ovlivnit její interakce s partnerem.

Jaké chyby ve vztahu dělají nejčastěji muži?

I muži se ve vztazích dopouštějí spousta chyb, které mohou přispět k otrávení či konci vztahu.

  1. Nedostatek naslouchání: Muži mohou mít tendenci neposlouchat své partnerky, což vede k pocitu, že nejsou slyšeny nebo chápány. To může způsobit frustraci a odcizení ve vztahu.
  2. Vyhýbání se emocím: Mnozí muži se snaží vyhnout vyjadřování svých emocí nebo se s nimi vyrovnat, což může vést k uzavřenosti a nedorozuměním. Tímto způsobem se vztah stává plochým a bez emocí.
  3. Nedostatečná pozornost: Muži často nevěnují dostatečnou pozornost potřebám a pocitům svých partnerů, což může vést k pocitu zanedbání a frustrace u žen. Je důležité, aby muži byli aktivně přítomní a reagovali na potřeby svých partnerů.
  4. Zaměření na "právo" místo vztahu: Muži mohou mít tendenci se soustředit na to, kdo má pravdu, místo aby se snažili udržet harmonii ve vztahu. To může vést k zbytečným konfliktům a napětí.
  5. Nedostatek iniciativy k zlepšení vztahu: Muži často čekají, až se situace zhorší, než začnou aktivně pracovat na zlepšení vztahu. Ženy mají tendenci chtít zlepšit vztah průběžně, zatímco muži se často aktivují až v krizových momentech.

Klíčové dovednosti pro udržení dlouhodobého vztahu

Denisa Palečková má více než 20 let zkušeností jako vztahová koučka. Zeptali jsme se jí tedy na to, co je klíčové pro udržení dlouhodobého vztahu.

  • Naslouchání a pozornost: Muž by se měl naučit naslouchat ženě a věnovat jí pozornost, což je zásadní pro udržení emocionální blízkosti. Nejde však jen o muže. Ve vztahu je důležité, aby partneři uměli naslouchat jeden druhému a věnovali si vzájemně pozornost. To zahrnuje aktivní naslouchání, kdy se snažíte pochopit, co druhý říká, a ne jen čekáte na svou příležitost promluvit.
  • Láska v těžkých chvílích: Schopnost milovat partnera i v těžkých a nepříjemných chvílích je důležitá. To zahrnuje umění být trpělivý a empatický, i když je partner naštvaný nebo se chová negativně.
  • Zvládání konfliktů: Důležité je umět se vyrovnat s konflikty. Místo odvracení se od sebe by se partneři měli snažit hledat cesty, jak se k sobě přiblížit i v těžkých chvílích. To zahrnuje otevřenou komunikaci a fyzický kontakt, jako je držení za ruku, i když jsou naštvaní.
  • Sebepoznání a láska k sobě: Každý partner by měl pracovat na svém sebepoznání a lásce k sobě, což přispívá k celkovému zdraví vztahu. Když jsou partneři spokojeni sami se sebou, mohou lépe přispět k harmonii ve vztahu.
  • Otevřenost a uvolněnost: Je důležité být otevřený a uvolněný, i když se vyskytují problémy. To pomáhá udržovat pozitivní atmosféru ve vztahu a umožňuje partnerům lépe reagovat na potřeby toho druhého.

Je důležité sdílet své pocity a myšlenky, i když jsou nepříjemné. Otevřenost v komunikaci pomáhá vyjasnit nedorozumění a posiluje důvěru ve vztahu.

  • Fyzický kontakt: Je důležité se navzájem dotýkat a vyjadřovat si náklonnost.
Chcete se o partnerských vztazích a jejich fungování dozvědět více? Pusťte si celou epizodu!

Další příspěvky

No items found.