Podcasty
Osobní rozvoj

Proč se zajímat o osobní rozvoj?

8.8.2024
Autor:
Kateřina

Nikdo není dokonalý. Chybovat je lidské….Tak proč se snažit něco na sobě měnit? Je pravda, že na světě není a nikdy nebude člověka, který bude vše dělat a říkat špatně.To ale neznamená, že se o to nemůžeme pokusit. Pojďte s námi zjistit, proč je osobní rozvoj pro člověka důležitý!

Starat by se člověk měl nejen o svůj zevnějšek

Utrácet tisíce za vylepšení zevnějšku je dneska normální. Krémy proti vráskám, make up, barvy na vlasy či dokonce plastické operace nám pomáhají vytvořit ty nejlepší verze sebe sama, co se týče vzhledu. Proč ale stejně neuvažujeme o našem vnitřku? Proč se lidé nesnaží být lepší nejen na povrchu?

Pokud se o sebe nestaráme, přestaneme se rozvíjet a můžeme velmi snadno uvíznout v rutině a nespokojenosti. Díky osobnímu rozvoji můžeme poznat sami sebe a porozumět tak lépe svým silným stránkám, slabostem, hodnotám a motivacím.

S čím vším nám může osobní rozvoj pomoci

Nebudeme lhát - práce na sobě je skutečně práce a není to vždy snadné. Čím déle má člověk nějaké návyky a vzorce v chování, tím složitější je se jich zbavit nebo je nějakým způsobem modifikovat. Když však ve svém úsilí vytrváte, budete moci mnohem snáze dosahovat svých cílů. Naučíte se také lépe komunikovat, budovat důvěru a řešit konflikty, díky čemuž se vám zlepší vztahy v partnerství i v okolí.

Součástí seberozvoje je také zvýšené sebevědomí - díky tomu, že se vám bude dařit dosahovat vašich cílů, se budete cítit lépe a mnohem sebejistěji než kdy předtím. Kromě toho budete mnohem spokojenější se svým životem. Osobní rozvoj nám totiž umožňuje žít naplno a užívat si každou chvíli!

Pokud žijete rutinní život a nerozvíjíte se, moc šťastní pravděpodobně nejste. (zdroj obrázku: DALL-E)

V jakýchkoli oblastech se můžeme rozvíjet?

Osobní rozvoj je možný v mnoha oblastech, je tedy jen na vás, s čím se rozhodnete začít. Jsou lidé, kteří jsou spokojeni sami se sebou (se svým chováním) tak, jak jsou a nemají tedy potřebu nic měnit. Možná by ale rádi získali novou dovednost. A i to je součástí osobního rozvoje!

Nejčastěji se lidé zaměřují na:

  • Osobnostní růst - to znamená, že se snaží zapracovat na svém sebevědomí. rozvoji svých komunikačních dovedností či emoční inteligence. S tou mívají problém především muži, kteří jsou odmalička vedeni k tomu, aby své emoce neprožívali a potlačovali je. Pokud vás toto téma zajímá, doporučujeme poslech epizody Autentické Výzvy s koučem Richardem Gonzorem z mojesila.cz
  • Kariéra - málokdo chce pracovat 50 let na stejné pozici a dělat každý den to samé. Lidé, kteří se chtějí rozvíjet v kariéře pracují na svých dovednostech - vylepšují je nebo se učí nové, hledají příležitosti pro kariérní postup či nové zaměstnání, které by jim vyhovovalo více.
  • Zdraví - Ve zdravém těle, zdravý duch. Není tajemstvím, že správné stravování a dostatek pohybu mají skutečně blahodýrný vliv nejen na naši tělesnou schránku. Duševní zdraví je stejně důležité. Málokdo proplouvá životem bez traumat (fyzických a emočních), která mu brání v užívání si života naplno. Když se ale rozhodnete traumata překonat, budete zdravější opět i po fyzické stránce! Ženám (ale i mužům) doporučujeme poslech epizody s Průvodkyní Alchymií Lůna Susy Nana.
  • Vztahy - základem fungujících vztahů je komunikace a té se musí člověk naučit. Stejně tak vcítit se do pocitů druhého. Zlepšit se ale dá také například to, jak na lidi budete působit a jak snadné pro ně bude s vámi manipulovat. Umět si stanovit hranice je základ. Své o tom ví modelka Barbora Zavadilová. Určitě doporučujeme poslech rozhovoru s ní!
  • Finance - pokud vás nenaučili finanční gramotnosti rodiče, je na čase to změnit. Lidé se ale kromě naprostého základu, aby se naučili vyjít s tím, co mají, zajímají také o investice a další způsoby, jak si zajistit lepší finanční situaci.
  • Kreativita - Co se v mládí nenaučíte, můžete dohnat v dospělosti! Rozvoj uměleckých dovedností a hledání nových zájmů je balzámem na duši. A skvělou výplní volného času!
  • Duchovní rozvoj - meditace, mindfulness, jóga, správný dech… Všechny tyto techniky mohou pomoci k lepšímu fyzickému i mentálnímu zdraví. Někomu ale v osobním rozvoji pomáhá i třeba hledání smyslu života.

Jakub Pelikán učí lidi správně dýchat, čím si zlepší a prodlouží život.

Jak s osobním rozvojem začít?

Pokud chcete něco ve svém životě zlepšit, rozhodně to neodkládejte. Nejprve si ale stanovte cíl - na čem konkrétně chcete pracovat a jakého výsledku chcete dosáhnout? Inspirovat se můžete poslechem podcastů, kde o osobním rozvoji mluví odborníci či lidé sdílí své vlastní zkušenosti. Skvělou pomocí jsou také knihy a motivační videa. Nejvíce vás ale nakopne práce s osobním koučem. Můžete se zapsat do pravidelného semináře či online kurzu, kde získáte podporu od dalších lidí, kteří jsou na tom stejně jako vy. A nebo si můžete dopřát soukromé lekce, kde s vámi bude mentor pracovat a přizpůsobí tempo a aktivity vaším schopnostem a možnostem.

Pamatujte se ale no, že osobní rozvoj chce čas a ne vše se vám podaří změnit hned. Buďte tedy trpěliví a rozhodně se nevzdávejte! Stojí to za to!

Motivační knihy jsou skvělým zdrojem inspirace. (zdroj obrázku: DALL-E)

Kde najít inspiraci?

Knih či podcastů, které vás mohou inspirovat a namotivovat jsou stovky, možná tisíce. Jak tedy najít to pravé? Určete si, co vás zajímá! My vám můžeme ovšem dát pár tipů do začátku, které vás mohou nasměrovat.

Motivační knihy:

Dale Carnegie - Jak získávat přátele a působit na lidi.

Eckhart Tolle - Síla přítomného okamžiku

Ivan Černohoský . Hlava, největší (ne)přítel člověka

Nick Trenton - Stop overthinking

Carol Dweck - Nastavení mysli

James Clear - Atomové návyky

Oliver Burkeman - Čtyři tisíce týdnů

Motivační podcasty:

Plný kecky - motivační podcast Michele Losekoot a Barbory Filáčkové

Brain We are - podcast o mozku, mysli, biohackingu a fungování.

Řešidlo fisrtclass.cz - podcast o produktivitě, osobních financích a podnikání.

Neurazitelný podcast - Jarda z Neurazitelný.cz sdílí své zkušenosti a rady, jak se stát odolnějším a šťastnějším.

Autentická Výzva - náš podcast, ve kterém Lubomír zpovídá zajímavé lidi, kteří našli svou superschopnost a umí ji použít.

The Chalene Show: Podcast o zdraví, fitness a osobním rozvoji. (Anglicky)

The Tim Ferriss Show: Rozhovory s úspěšnými lidmi z různých oblastí. (Anglicky)

Zajímá vás osobní rozvoj a chcete se dozvědět více? Pravidelně pro vás vytváříme podcast Autentická Výzva a chystáme články, které vás budou inspirovat!