Podcasty

Proč platit tvůrcům za extra obsah podcastů?

6.5.2024
Autor:
Katka

Doby, kdy jste mohli poslouchat nekonečné hodiny podcastů úplně zdarma jsou již za námi. Spousta tvůrců, kteří si již vytvořili svou fanouškovskou základnu, nabízí část svého obsahu za menší poplatek na platformách jako je HeroHero. Proč byste měli za pokračování oblíbených podcastů platit a jak to vlastně funguje? To se dozvíte v tomto článku.

Podcast není jen příjemná hodinka či dvě pokecu s někým zajímavým, kterou hodíte online. Za jeho vznikem je často spousta hodin práce - musíte kontaktovat hosty, sladit se časově, připravit si otázky, najít / připravit místo, kde se bude natáčet. A jakmile se s hostem rozloučíte, čeká vás postprodukce v podobě střihu videa a zvuku, případně úpravy materiálu, tvorba grafiky a nakonec upload na podcastové platformy. A to ani nemulvíme o tom, kolik tvůrce musí investovat do vlastní techniky či pronájmu vybaveného studia! Sečteno, podtrženo - tvorba podcastu rozhodně není zadarmo. Tak proč by měl být jho poslech?

Každá práce si zaslouží ohodnocení

I když váš oblíbený tvůrce třeba začal s podcastem z dlouhé chvíle v období pandemie a pozitivní komentáře fanoušků pro něj byly vším, je třeba si uvědomit, že stejně tak jako “bez práce nejsou koláče”, tak “ani kuře nehrabe zadarmo”. Z koníčku, kterému se tvůrce věnoval pár hodin týdně doma se stal závazek. Další práce. Klidně i na několik hodin denně. Protože fanoušci chtějí konzumovat další a další obsah a pokud ho nedostanou, přesunou svůj zájem k jinému tvůrci. Je tedy logické, že vorbou obsahu tvůrce straví hromadu hodin, které by jinak věnoval svému zaměstnání či rodině. To je zkrátka třeba kompenzovat!

Tvorba podcastu je časově a často i finančně náročná. (obrázek vytvořen pomocí AI. Zdroj: Adobe Firefly)

Jaké výhody má placený podcast?

Jak jsme již zmínili výše, váš oblíbený tvůrce často musí vynakládat velké úsilí a finance, aby mohl dát dohromady novou epizodu. Pokud jde všechno jen z jeho kapsy, může rychle ztratit motivaci či nemít dostatek prostředků na to, aby mohl ve své práci pokračovat. Prostřednictvím předplatného mu ale můžete přispět na pronájem studia či techniky, nebo pomoci splatit jeho počáteční investici. Tvůrce také bude mít k vám zodpovědnost a nový obsah bude tvořit dle dohody.

Kvalitnější obsah

Díky většímu rozpočtu si tvůrci mohou dovolit lepší produkci a postprodukci a zvát k sobě do podcastu významné osobnosti a odborníky. I oni totiž často chtějí za svůj čas, který investují do natáčení podcastů a přípravy na ně, dostat finanční odměnu. Můžete si být jisti, že za své peníze dostanete opravdu kvalitní a exkluzivní obsah. Zkrátka takový, který neplacené podcasty často nemají.

Exkluzivní obsah a výhody

Velmi oblíbeným modelem tvůrců je nabídka dvou na sebe navazujících epizod podcastu. V podcastu zdarma například s hostem nakousnou nějaké zajímavé téma, které pak pokračuje v bonusovém materiálu. Často v exkluzivním materiálu host prozrazuje nějaké své tajemství či odhalí své osobní tipy pro seberozvoj. Zkrátka bonusové epizody jsou více než jen poslech na zkrácení dlouhé chvíle.

Stejně tak můžete získat díky předplatnému další výhody - VIP účast ve skupině na Facebooku, kde můžete o tématech diskutovat s moderátory a ostatními členy, nebo se můžete podívat na natáčení, zajít na pivo s hostem nebo se dokonce i hostem stát. Další možností jsou nejrůznější slevové akce či eventy pro vyvolené. Nechtěli jste vždycky patřit mezi členy VIP klubu?

Bez reklam

Vadí vám, když váš poslech přeruší otravná reklama? Díky předplatnému se reklamám v podcastech můžete vyhnout, nebo je alespoň omezit. To váš zážitek z podcastu rozhodně vylepší!

Lepší podmínky pro tvůrce

Některé platformy zdarma jsou poněkud složité nebo nemají takové funkce, které by tvůrcům a jejich fanouškům vyhovovaly. Placené podcastové platformy však často nabízí lepší nástroje pro správu obsahu a komunikaci s fanoušky. A navíc mohou tvůrci zajistit vyšší příjem a tedy i více financí na další produkci.

Podcasty nás mohou pobavit, ale také se díky nim můžeme spoustu naučit. A to stojí za investici! (Obrázek vytvořen pomocí AI. Zdroj: Adobe Firefly)

Kde se dají podcasty předplatit?

Platforem pro placené podcasty existuje spousta a liší se podle svých funkcí. Vybrali jsme pro vás několik příkladů:

  • Patreon: Díky Patreonu mohou tvůrci získat financování své práce od fanoušků. Posluchači mohou své oblíbené podcasty podporovat na měsíční bázi a získávat tak různé výhody jako jsou bonusové epizody či komunitní fóra.

  • HeroHero: HeroHero funguje na stejném principu jako Patreon.

  • Apple Podcasts Subscriptions: Umožňuje tvůrcům stejně jako předešlé platformy nabízet placené podcasty v aplikaci Apple Podcasts. I tam mohou posluchači dostat prémiový obsah a další výhody.

  • Stitcher Premium: Stejně jako na výše zmíněných platformách, s předplatným na Stitcher Premium získáte přístup k extra obsahu. Neplatíte však přímo tvůrci, ale platformě. Díky tomu však za jeden poplatek můžete poslouchat všechny své oblíbence na této platformě, a to bez reklam, a navíc máte k dispozici i několik originálních pořadů produkovaných Stitcherem.

  • Spotify: Spotify nabízí své předplatné, díky kterému můžete  podcasty poslouchat bez reklam a stahovat epizody pro offline poslech.Navíc Spotify začal nabízet exkluzivní podcastový obsah a uzavírat s tvůrci podcastů dohody o exkluzivních distribučních právech.

O tom, zda platit za prémiový obsah či přístup k podcastům bez reklam rozhoduje řada faktorů, a je na každém z nás, zda si můžeme dovolit investovat až pár stovek měsíčně na podporu oblíbeného tvůrce. Pokud ale peníze nehrají ve vašem rozhodovacím procesu zásadní roli, pak se zamyslete nad tím, jakou má pro vás daný obsah hodnotu.  Pomáhá vám v seberozvoji? Dopřeje vám hodinu smíchu, který jak je známo, prodlužuje život? Bude vám obsah chybět, když už nebude volně k dispozici? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ANO, určitě pro vás předplatné stojí minimálně za zkoušku!