Podcasty
Studio

Nahrávání rozhovoru v podcastovně? Žádný problém!

16.8.2024
Autor:
Kateřina

Podcasty poslední dobou patří k nejoblíbenějším formátům, které lidem vyplňují volný čas či zpříjemňují práci. Jsou totiž dostupné úplně komukoliv, kdo vlastní mobilní telefon. Stačí si stáhnout Spotify či jinou apku! A protože je to tak oblíbené a vlastně jednoduché, podcast dnes může vytvářet každý. Takže i vy!

Máte co posluchačům či divákům nabídnout?

Pokud máte skvělý plán a motivaci a věříte, že můžete pro lidi vytvářet kvalitní podcast, co se týče obsahu, určitě nepodceňte ani kvalitu provedení. My jsme na tvorbu podcastů velmi dobře vybaveni a moc rádi vám pomůžeme! K dispozici vám může být naše krásné studio i celý tým Autentické produkce - obrátit se na nás můžete jak s produkcí, tak i s postprodukcí!

Jak se připravit na natáčení

Klienti s námi obvykle již přichází s konkrétní představou a hosty svého podcastu si obstarají sami. Pokud ovšem budete potřebovat pomoci, naše produkční je vám k dispozici. S hosty je totiž nutné se dobře dohodnout na přesném čase a místě natáčení!

Tipy:

  • Dohodněte se s hosty předem na tématech, o kterých se budete bavit.
  • Připravte si rámcový scénář - klíčové body k diskuzi  či rovnou  celé otázky.
  • Otázky předem zašlete hostům. Budou pak lépe připraveni a jejich odpovědi budou přínosnější.

Příprava studia na natáčení

Pokud si na natáčení najmete i náš tým, nemusíte se o nic starat - vše totiž zařídíme a připravíme my! Jestliže se ale do našeho studia vydáte s vlastní technikou, budete si ji muset nastavit sami. S přípravou setu vám však naše produkční ráda pomůže!

U nás máte na výběr ze dvou již defaultních setů, které si můžete prohlédnout v podcastech Autentická Výzva a Svět zdravých a úspěšných hráčů. Pokud ovšem budete chtít scénu nějak přizpůsobit vašim potřebám, problém to není! Avšak budete-li chtít natáčet s vlastním nábytkem, dejte nám to vědět s předstihem, abychom stihli náš původní nábytek schovat.

Co budete k natáčení potřebovat?

  • Minimálně 1 kameru, doporučujeme však alespoň 2
  • Mikrofony/porty
  • Počítač s nahrávacím softwarem

Nemáte vlastní vybavení? Nevadí, můžeme vám za poplatek zapůjčit naše!

Tipy:

  • Než se pustíte do ostrého natáčení, vyzkoušejte si, zda kamera zabírá vše, co má a že máte vše dobře zapojené.
  • Udělejte si zvukový test. Ujistěte se, že mikrofony fungují a nic vám neskřípe a nešumí.
  • Zkontrolujte, že má vaše technika nabitou baterii :)

Součástí našeho studia je zázemí v podobě kuchyňky a skladové místnosti. K dispozici máte vodu, kávu nebo čaj, které můžete během natáčení využívat. Doporučujeme na set připravit pro moderátora a hosta karafu s vodou - při rozhovoru vám může kdykoliv vyschnout v krku.

Součástí jednoho z našich setů je pohodlný designový gaučík. Náš Pan Láska doporučuje!

Jak probíhá samotné natáčení

Jakmile budete mít techniku připravenou, můžete se pustit do natáčení. Doporučujeme však si s hostem udělat nejprve zahřívací kolo „nanečisto“, abyste neměli rozpačitý začátek. Zeptejte se hosta na cestu, připomeňte témata, o kterých se budete bavit a dejte mu prostor na případné otázky.

V okamžiku, kde se budete společně cítit komfortně, začněte s úvodem vaší epizody. A nebojte - pokud se vám během natáčení něco nepovede, můžete to zkusit znovu! Nezajímavé části či momenty, kdy se příliš zamotáte do otázek, případně dojde k nějakým technickým obtížím, se dají snadno vystřihnout. Takže žádný stres a užijte si svou chvíli slávy!

Pokud se však rozhodnete podcast rovnou streamovat, vše výše řečené neplatí. V případě živého přenosu si s kameramanem domluvte signál, kdy má po rozjezdu zapnout streaming.

Když je vše natočeno

Po natáčení si můžete rovnou odnést svou techniku či SD kartu se záznamem, nebo nechat vše opět na nás. Pokud si objednáte se studiem od nás i produkci a postprodukci, můžete si hned po natáčení oddychnout a užít třeba šálek kávy s hostem off record.

S naším kameramanem/ střihačem si potvrdíte termín dodání a můžete se pak už jen těšit na výsledek. Pokud se vám náhodou nebude líbit, jakým způsobem jsme video zpracovali, nebojte se ozvat. Nabízíme vám neomezené množství úprav zdarma! Chceme, abyste byli spokojeni na 100 %.

Postprodukce zahrnuje tyto služby:

  • Výběr a střih záběrů, přechody
  • Korekce barev a obrazu
  • Úprava audiozáznamu - Odstranění chyb, pauz a nechtěných zvuků.
  • Mixáž - Úprava hlasitosti, přidání hudby nebo zvukových efektů tam, kde je to potřeba.
  • Finální úpravy a mastering
  • Export  a formátování audia/videa

Vlastní postprodukce

Pokud se rozhodnete postprodukci zvládnout sami, natáčením se naše cesty rozdělí. Pokud se vám však bude v našem studiu líbit, můžeme se domluvit na dlouhodobém pronájmu a případně i další psolupráci v rámci propagaci vašeho videa!