Podcasty
Tvorba podcastů

Které editory na úpravu zvuku pro podcast jsou nejlepší?

9.7.2024
Autor:
Katka

Pokud chcete, aby váš podcast působil opravdu profesionálně, bez kvalitního zvuku se neobejdete. I když jste si pořídili skvělou techniku, díky niž nic neskřípe, postprodukce je pro tvůrce alfou a omegou. Vyzkoušeli jsme pro vás a vybrali TOP audio editory, díky nimž budete na podcastové scéně skutečnými profíky!

Proč a jak je třeba upravovat zvuk v audioeditoru?

Ne vše, co se v podcastu řekne, je publikovatelné. Může se vám stát, že během konverzace zabřednete do příliš osobních témat a váš host vás požádá, abyste tuto část nezveřejnili. Nebo jste se tak dobře bavili, že jste se nekontrolovatelně smáli po dobu 10 minut… Zkrátka, jen málokdo chce a může vypustit úplně celou nahrávku tak, jak vznikla. A proto je dobré mít nástroje, díky nimž můžete se zvukovou stopou manipulovat dle potřeby.

  • Úprava hlasitosti a crossfading

Kromě odstraňování nežádoucích částí nahrávky je dobré vyrovnat hlasitost mezi jednotlivými částmi. Právě kvůli střihu může totiž snadno dojít k nepřirozenému skoku. Pomocí crossfadingu vytvoříte plynulý přechod mezi dvěma zvukovými stopami bez slyšitelného přerušení.

  • Odstranění šumu

Profesionální mikrofony jsou velmi citlivé a leckdy zachytí i zvuky, které vy sami při nahrávání nevnímáte. Audioeditor veškeré šumy, bzučení, praskání či projíždějící auta na ulici dokáže odstranit.

  • Ekvalizace (EQ)

Pomocí funkce ekvalizace můžete potlačit, nebo naopak zvýraznit určité frekvence, díky čemuž dosáhnete čistšího a vyváženějšího zvuku.

  • Komprese

Díky kompresi vyrovnáte rozdíly mezi nejtiššími a nejhlasitějšími částmi nahrávky.

  • Reverb a echo

Vašemu zvuku můžete přidat vyšší hloubku a nasimulovat akustiku různých prostředí.

  • Pitch a časová korekce

Často je u nahrávky třeba upravit tónové výšky, intonaci a rytmus.

  • Efekty a modifikace

Tyto funkce můžete využít třeba pro tvorbu úvodu či znělky. Do nahrávky můžete aplikovat například efekt chorusu, flangeru či distortion.

Díky audioeditoru můžete pro váš podcast docílit skutečně profesionálního zvuku. (zdroj obrázku: DALL-E)

Teď když jsme si již vysvětlili, k jakým úkonům jsou zvukové editory dobré, rádi bychom vám představili naše oblíbené nástroje, které vám mohou k profesionálnímu zvuku dopomoci.

TOP 3 Online audioeditory

1. TWISTED WAVE

Abyste mohli začít editovat vaše audio ve Twisted Wave, bude vám stačit pouze prohlížeč - nemusíte tedy nic stahovat do svého počítače.

Pokud chcete vaše soubory zálohovat, doporučujeme vytvořit si registraci. Tento online nástroj můžete používat v omezené míře zdarma ( pouze mono do 5 minut délky). Na úpravu podcastu tedy již budete potřebovat alespoň základní předplatné, které pořídíte již od 5 $ měsíčně.

Výhody: Snadné použití, v placené verzi podporuje více stop, nabízí možnosti přidání různých efektů a filtrů, export do více formátů.

2. SOUNDTRAP

Soundtrap je velmi profesionální online nástroj, kde si můžete zřídit online předplatné přímo pro padocastery. Kromě samotné úpravy zvuku získáte přístup i k více než 1000 zvukům a hudebním nástrojům, které můžete využít například na tvorbu úvodní znělky. Měsíční předplatné Storytellers vás vyjde na necelých 12 euro. Výhodou je, že si můžete vyzkoušet celý měsíc zdarma a zjistit tak, zda vám nástroj vyhovuje.

Výhody: Kolaborativní nástroje, podpora MIDI, virtuální nástroje, smyčky a efekty, přístup a úložiště bez limitu.

3. VEED Audio Editor

VEED Audio Editor má velmi jednoduché rozhraní a nabízí základní nástroje na profesionální úpravu zvuků. Hotové audio můžete exportovat do více formátů, výhodou je i integrovaný google Drive. Další, co vás potěší, že ho lze používat zdarma. Pokud ovšem budete chtít využít pokročilejší funkce, můžete si zařídit předplatné.

TIP pro milovníky AI:

PODBEAN AI

Za měsíční předplatné cca 9 $ můžete nejen využívat platformu Podbean na publikaci svého podcastu, ale také si ho nechat pomocí umělé inteligence optimalizovat. Nástroj zvládne vyrovnat hlasitost zvuků, odstranit šumy, vyeliminovat zbytečná slova, pauzy atd.

Pokud neradi pracujete online, pořídit si můžete i software, který si stáhnete do svého počítače. Zde jsou naše tipy:

1. ADOBE AUDITION

Asi vás nepřekvapí, že je tento profesionální nástroj placený, ale věřte, že se vám investice vyplatí. Předplatné pořídíte v současné době za 26,43 EUR, ale můžete si ho vyzkoušet na 30 dní zdarma. Adobe Audition patří k tomu nejlepšímu, co najdete.

Funkce: Profesionální úprava zvuku, podpora více stop, pokročilé nástroje pro restaurování zvuku, integrace s Adobe Creative Cloud.

2. AUDACITY

Pokud se vám nechce do softwaru investovat finance, hodně „muziky“ dostanete z audioeditoru Audacity. Je to právem nejpopulárnější  open source software zdarma na úpravu zvuku na světě.

Funkce: Open-source software, široká podpora formátů, základní i pokročilé nástroje pro úpravu zvuku, podpora pluginů VST.

3. ALITU

Tento software opět není nejlevnější ( 38 $ měsíčně), avšak je pro podcasty přímo dělaný.

V tomto softwaru můžete váš podcast rovnou nahrávat, přičemž program již sám automaticky vyrovná zvukové úrovně a vyčistí nahrávku od nežádaných zvuků. Stejně jako Podbean AI, i tento software dokáže díky umělé inteligenci vyhledat a vyeliminovat vyplňovací slova, nádechy, pauzy a jiné.  Také vám vytvoří přepis audia, což můžete využít například do titulků pro neslyšící a získat tak další publikum. Díky přepisu sami uvidíte, které části nedávají smysl a bylo by dobré je jedním klikem odstranit. Z Alitu také můžete váš podcast rovnou publikovat.

Funkce: úprava zvuku pomocí AI, přepis zvukové stopy a  snadné odstraňování nežádoucích částí jedním klikem

Jak jistě víte, softwarů a nástrojů na úpravu zvuku je opravdu moře, věříme však, že tyto, které jsme pro vás vybrali, vám mohou vaši cestu na vrchol v podcastingu skutečně ulehčit. A pokud si na úpravy zvuku sami netroufáte, neváhejte se nám ozvat - náš profesionální tým vám rád pomůže!