Podcasty

České podcasty, které stojí za váš čas

6.5.2024
Autor:
Katka

Podcastů je na internetu opravdu hodně, ale těch dobrých není nikdy dost! Rozhodli jsme se vám pomoci s výběrem takových, které opravdu stojí za poslech. V tomto článku jsme se zaměřili na naši domácí scénu, tedy podcasty v češtině. Schválně, znali jste je všechny?

Čestmír Strakatý

Téma: lidské příběhy

Moderátor a dramaturg Čestmír Strakatý začínal na ČT24 jako redaktor a později jako editor zpráv. Později pracoval jako dramaturg a editor na DVTV, kde se podílel na stovkách rozhovorů. Za zmínku stojí například rozhovor s Martinem Konvičkou, který si vysloužil Novinářskou cenu. Nakonec ho jeho kroky zavedly do Reflexu, kde začal tvořit podcast Prostor X. Za něj získal hlavní cenu v kategorii Zpravodajství v soutěži Podcast roku 2021.

Jeho podcast Čestmír Strakatý najdete snad na všech platformách, včetně placeného obsahu na HeroHero. Pokud vás baví příběhy nevšedních lidí a chcete je objevovat do hloubky, tento podcast je pro vás jasná volba! Podobně zaměřený je Radio Prostor, Prostor X,podcast Host Lucie Výborné či oblíbený podcast U kulatého stolu, kde se vážná témata probírají do hloubky, ale zároveň nechybí humor.

Opravdové zločiny

Téma: True crime

Patříte k fanouškům detektivních příběhů a kriminálek? V podcastu Opravdové zločiny se dozvíte vše o případech, které se skutečně staly. A to jak tady doma v Čechách, tak i ve světě. Jaký měli vrazi motiv ke svým odporným činům a co je prozradilo?  

Moderátorky  Lucie Bechynková a Bára Krčmová vám jejich zločiny vykreslí do nejmenších detailů. Podcast Opravdové zločiny se se právoplatně stal vítězem soutěže Podcast roku 2023, kde uspěl jak v kategorii True crime, tak i jako jednička v TOP 60. Pokud vás tajemství kolem zločinů skutečně baví, doporučujeme odebírat i extra placený obsah!Další podcasty, které vám nedají spát které jsou Noční můry, Zloději životů od Novinky.cz či Historie českého zločinu od Českého rozhlasu.

Hype-Cast Podcast

Téma: celebrity, lidské příběhy

Zatímco výše zmíněný Čestmír Strakatý do svého podcastu se svými hosty mluví zcela vážně a jde se svými otázkami opravdu do hloubky, Stejk a Martin Molnár, moderátoři Hype-Cast Podcastu se svými hosty mluví lehce a pořad vás především pobaví.

Milujete-li bulvár a zajímá-li vás, jak žijí a co si myslí ostatní, tento podcast vám velmi zpříjemní chvíli. Patří k nejsledovanějším oddechovým podcastům v ČR, proto není překvapením, že ho najdete v TOP 60 v soutěži Podcast roku. Další zábavné podcasty o životě jsou například Buchty Radia Wave, Trefa do Černé(ho).

HausboTalk Petra Horkého

Téma: vzdělávání

Petr Horký je režisér a polárník a do svého podcastu zve osobnosti z celého světa. Prostřednictvím rozhovorů své posluchače vzdělává v různých oblastech - jeho hosty jsou jak experti z různých vědních oborů, tak třeba i terapeuti, koučové seberozvoje nebo umělci. I když jsou hosty mluvčí jiných jazyků, můžete si podcast bez obav naladit. Jejich odpovědi jsou totiž hned překládany do češtiny.

Hodina dějepichu

Téma: sex, humor, historie

Tento podcast, který vytváří časopis Reflex se věnuje historii erotiky, sexu a sexuality napříč celou lidskou kulturou a historií. Sex lidi bavil od začátků věků a bavit vás bude i tento podcast. Na téma totiž pohlíží velmi humorně. Moderátory jsou komik, scénárista a publicista Jan Studnička a Tereza, která je dle popisu podcastu prostě hezká. Další velmi zajímavý podcast o sexu je podcast Už budu!, který uvádí burleska Zorya Blue.

Za čárou

Téma: sport, fotbal

Podcast Za čárou je skvělým poslechem pro fanoušky fotbalu.Pokud vás tento sport baví a chcete se dozvědět o tom, co se děje na stadionech i mimo ně, podcast s moderátory Dekretem a Vlajkonošem je pro vás to pravé. Další skvělé sportovní podcasty jsou Slavia - totální podcast, Šmíca z voleje či seriál Radiožurnálu sport. A pokud jste fanoušky sázení a zajímají vás hráči nejen na hřišti, doporučujeme podcast Svět zdravých a úspěšných hráčů, který se natáčí v našem krásném podcastovém studiu na Mazance.

Šťastný podcast

Téma: česká politika

Šťastný podcast je pro všechny, které zajímá česká politická scéna a zároveň se chtějí pobavit. Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák každé pondělí v podcastu pokračují v tématu, které nastolili v pořadu Šťastné pondělí,  a komentují internetový bizár v české politice. Pokud vám česká politika k smíchu nepřijde, zaposlouchat se můžete do pořadu Vlevo dole či nový podcast Nekorektní dvojka.

Myšlení první ligy

Téma: úspěch

Chcete být v životě úspěšní? Možná se můžete zkusit inspirovat od lidí, kteří něco dokázali. Do podcastu Myšlení první ligy kouč, mentor a globální stratég Jan Mühlfeit takové lidi zve a baví se o jejich cestě k úspěchu.

A nemůžeme jinak, než vám doporučit náš podcast Autentická Výzva, kde náš CEO a moderátor Lubomír Novohradský zpovídá lidi, kteří mají nějaké superschopnosti, jež je dostaly na vrchol, a rádi se s vámi podělí o své tipy. První část rozhovorů najdete zdarma na Youtube či Spotify, tu druhou na portálu HeroHero. Právě na HeroHero v pořadu Autentická Výzva #Najdi svoji Superschopnost se dozvíte například, jak si dobře zorganizovat čas, abyste zvládli vše potřebné či jaké vlastnosti musíte mít, abyste byli tam, kde oni!